ΔΙΕΘΝΕΣ
12/06/2018 07:52 EEST | Updated 12/06/2018 09:32 EEST

Με ιταλικά πλοία θα μεταβούν οι πρόσφυγες του Aquarius στην Ισπανία

Antonio Parrinello / Reuters

Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση με το πλοίο που μετέφερε πρόσφυγες στην Ιταλία και η ιταλική κυβέρνηση αρνήθηκε να τους δεχτεί. 

Το πλοίο Aquarius, το οποίο μεταφέρει 629 πρόσφυγες, παραμένει στη θαλάσσια περιοχή νότια της Ιταλίας, σε μικρή απόσταση από τα χωρικά ύδατα της Μάλτας.

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι διασωθέντες που βρίσκονται στο πλοίο δεν ήθελαν να μεταβούν στην Ισπανία, λόγω κακοκαιρίας ενώ την άποψη αυτή υποστήριζαν και οι ΜΚΟ, Γιατροί Χωρίς Σύνορα και Μεσόγειος SOS.

Ένας άνδρας απείλησε χθες το απόγευμα μάλιστα να πέσει από την γέφυρα του πλοίου, λέγοντας πως φοβάται πως οι ισπανικές αρχές μπορεί να τον στείλουν πίσω στην Λιβύη. Τελικά ηρέμησε και επέστρεψε στο εσωτερικό του σκάφους.

Ωστόσο, η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε επισήμανε πως είναι  διατεθειμένη να στείλει ταχύπλοα για να συνοδεύσουν το πλοίο μέχρι το λιμάνι της Βαλένθιας.

Με αυτό το τρόπο θα μπορέσουν τελικά να αποβιβασθούν στην Ισπανία, που προσφέρθηκε να τους δεχθεί, όπως ανακοίνωσε και η μη κυβερνητική οργάνωση Μεσόγειος SOS. 

«Προμήθειες θα παραδοθούν στο Aquarius σε λίγο από ιταλικό πλοίο», ανακοίνωσε η οργάνωση στοTwitter. Το κέντρο συντονισμού στην Ρώμη «σχεδιάζει να μεταφέρει αργότερα τους διασωθέντες σε ιταλικά πλοία και στην συνέχεια θα κατευθυνθούμε όλοι μαζί προς την Ισπανία», διευκρίνισε η Μεσόγειος SOS.

 

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)