Προσφυγικό: Υπερπλήρεις οι καταυλισμοί στα νησιά. Ανησυχία ενόψει του χειμώνα

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Η κατάσταση στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου παραμένει στο επίκεντρο των διεθνών ΜΜΕ έπειτα και τη χθεσινή συγκέντρωση κατοίκων τους στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην πλατεία Κλαυθμώνος όπου διαμαρτυρήθηκαν για την πολιτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα.

Mία μέρα μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας μάλιστα, ανθρωπιστικές οργανώσεις έσπευσαν να προειδοποιήσουν για επικείμενη έκτακτη ανάγκη στα νησιά του Αιγαίου λόγω της αύξησης που σημειώνουν οι αφίξεις από την Τουρκία, ενώ όπως αναφέρει σε ανταπόκρισή του ο Guardian αξιωματούχοι κάνουν λόγο ακόμα και για τετραπλασιασμό των ανδρών, των γυναικών και των παιδιών που ζητούν άσυλο σε Χίο, Κω, Λέρο, Λέσβο και Σάμο.

Υπερπλήρεις οι καταυλισμοί, η «κατάσταση πέρα από την απελπισία»

«Στη Λέσβο, ολόκληρες οικογένειες που έφτασαν πρόσφατα από χώρες όπως η Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ στριμώχνονται σε μικρές καλοκαιρινές σκηνές, κάτω από τη βροχή και σε χαμηλές θερμοκρασίες παλεύοντας να κρατηθούν στεγνοί και ζεστοί», δήλωσε η Άρια Δανίκα συντονίστρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά. «Στην κλινική ψυχικής υγείας δεχόμαστε κατά μέσο όρο 10 ασθενείς με οξεία ψυχική δυσφορία κάθε μέρα συμπεριλαμβανομένων πολλών που προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν ή να αυτοτραυματιστούν. Η κατάσταση στο νησί ήταν ήδη τρομερή. Τώρα είναι πέρα από την απελπισία», τόνισε χαρακτηριστικά η συντονίστρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Αντίστοιχη προειδοποίηση απηύθυναν άλλωστε και την Τρίτη οι πολίτες από τα νησιά του βορείου Αιγαίου στη διαμαρτυρία τους στην Αθήνα ζητώντας «να μην μετατραπούν τα νησιά, από νησιά της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, σε νησιά φυλακές».

Οι δήμαρχοι αλλά και κάτοικοι των νησιών ζήτησαν άμεση και ουσιαστική αποσυμφόρηση από όλες τις δομές φιλοξενίας και να μην δημιουργηθεί οποιασδήποτε νέα δομή, συμπεριλαμβανομένης και της χρησιμοποίησης πλωτών μέσων.

Επίσης, κάλεσαν την κυβέρνηση να μη λαμβάνει αποφάσεις χωρίς τους κατοίκους των νησιών. «Η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά το σαφές και ηχηρό μήνυμα που έστειλε ο λαός της Λέσβου με τη γενική απεργία του και τη συγκέντρωση του στα τέλη Νοεμβρίου, δεν έδειξαν διάθεση ανταπόκρισης, με αποτέλεσμα η κατάσταση να παραμένει ίδια, χωρίς καμία ουσιαστική προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών», είπε μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, του νησιού που βιώνει σε τεράστιο βαθμό το πρόβλημα της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης καθώς σε αυτό φιλοξενούνται 7.000 άνθρωποι σε δομές που έχουν χωρητικότητα μόλις για 2.300.

Ανησυχία ενόψει του χειμώνα

Η ανησυχία των ανθρωπιστικών οργανώσεων ενόψει του χειμώνα που προειδοποιούν ότι χιλιάδες άνθρωποι μπορεί να παραμείνουν στο κρύο αν δεν μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα όπου οι εγκαταστάσεις είναι λιγότερο πλήρεις και καλύτερα εξοπλισμένες, τονίζεται ιδιαίτερα στην ανταπόκριση του Guardian που αναφέρει και τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να ανακουφίσει την κατάσταση.

Ένα από αυτά αφορά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, είναι η ενοικίαση ξενοδοχείων και η αποστολή κρουαζιερόπλοιων στα νησιά προκειμένου να φιλοξενηθεί ο προσφυγικός πληθυσμός.

Παρόλα αυτά, οι κάτοικοι των νησιών χαρακτηρίζουν τα μέτρα της κυβέρνησης ως «απελπιστικά ανεπαρκή» καθώς στους καταυλισμούς ου βορειοανατολικού Αιγαίου έχουν καταχωρηθεί επίσημα περισσότεροι από 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Εκτός τη Λέσβο όμως υπερπλήρεις είναι οι προσφυγικοί καταυλισμοί και στη Χίο, όπου στη ΒΙΑΛ για παράδειγμα 2.500 πρόσφυγες και μετανάστες είναι συνωστισμένοι σε μία υποδομή που έχει χωρητικότητα μόλις για 800 άτομα. «Είναι μια ανυπόφορη κατάσταση που θέτει σε κίνδυνο τις ανθρώπινες ζωές και θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή. Πρέπει να τελειώσει», δήλωσε σχετικά ο δήμαρχος του νησιού στον Guardian.

(Με πληροφορίες από Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή