Προσφυγικό/μεταναστευτικό: Ο «πονοκέφαλος» συνεχίζεται

Καταγράφονται σημεία σύγκλισης αλλά και διαφωνίας με τις τοπικές κοινωνίες, για την εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδιασμού.
ASSOCIATED PRESS

Αυτά ακριβώς τα σημεία ανέδειξε και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου και μετά από μία διευρυμένη σύσκεψη, όπου μαζί με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη συνομίλησαν με τον περιφερειάρχη και δημάρχους των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Η σύσκεψη έγινε μία ημέρα μετά τη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Μυτιλήνη, από κατοίκους του νησιού.

«Συμφωνούμε στην ανάγκη να υπάρχουν κλειστές προαναχωρησιακές δομές, αλλά υπάρχουν διαφωνίες για το μέγεθος και για τον τρόπο λειτουργίας τους», υπογράμμισε ο Νότης Μηταράκης, σχετικά με το σχέδιο που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση για τη διαχείριση του προβλήματος, ενώ στις δηλώσεις του τόνισε και τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί. «Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η αποσυμφόρηση των νησιών. Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι οι επιστροφές προς την Τουρκία. Προτεραιότητα πρέπει να είναι η καλύτερη λειτουργία του ασύλου και η ενίσχυση των ιατρικών μονάδων των νησιών ώστε να υπάρχει καλύτερη στήριξη των τοπικών κοινωνιών», είπε συγκεκριμένα ο κ. Μηταράκη.

Όπως ανέφερε, χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των νησιών, τα οποία θα μπουν σε άμεση προτεραιότητα τις αμέσως επόμενες μέρες, ενώ σημείωσε ότι θα υπάρχει μια συστηματική συνάντηση κάθε δύο εβδομάδες με τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους, ώστε να γίνεται πλήρης καταγραφή της κατάστασης.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι οι ανοιχτές δομές που αυτή τη στιγμή επιβαρύνουν τους αστικούς ιστούς των νησιών του Β. Αιγαίου θα κλείσουν οριστικά με την εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδιασμού.

Και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ, τόνισε ότι η κυβέρνηση ακούει τις τοπικές κοινωνίες. Ο υπουργός αναγνώρισε ότι το προσφυγικό/μεταναστευτικό είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα αλλά διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα υπάρξουν απτά αποτελέσματα στο θέμα της αποσυμφόρησης των νησιών.

Όπως εξήγησε ο κ. Γεραπετρίτης, αντιλαμβάνεται την ανησυχία των τοπικών κινωνιών αλλά διαβεβαίωσε ότι πλέον υπάρχει για πρώτη φορά μια κεντρική στρατηγική στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος.

Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε στους τρεις πυλώνες της νέας στρατηγικής της κυβέρνησης:

1. Επιτήρηση και αποτροπή στα θαλάσσια σύνορά με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερη αποτροπή στους θαλάσσιους διαύλους προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

2. Διαδικασίες ασύλου. Ενώ ως τώρα ο χρόνος διεκπεραίωσης μιας αίτησης ήταν στα 3 ως 5 χρόνια, η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι για τις νέες αιτήσεις ο απαιτούμενος χρόνος δεν θα ξεπερνά τις 90 ημέρες.

3: Κατασκευή νέων δομών. Για τις νέες δομές στα πέντε νησιά με το βασικό βάρος, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι στα τρία από αυτά (Σάμος, Κως, Λέρος) είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες αναβάθμισης των υποδομών και μετατροπής σε οργανωμένες υποδομές. Ενώ σε Λέσβο και Χίο έχει προεγκριθεί ο τόπος και απομένει η διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες για να ξεκινήσουν τα έργα.

Ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι ως τώρα έχουν μεταφερθεί 9.000 άνθρωποι στην ενδοχώρα και το αμέσως επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν άλλες 11.000 μετακινήσεις, δηλαδή θα έχουν μετακινηθεί συνολικά 20.000 άνθρωποι. Το επόμενο βήμα είναι να δοθεί ώθηση στην εκκαθάριση των αιτήσεων ασύλου και τις επιστροφές. Για το πρόγραμμα στην ενδοχώρα, αφού είπε ότι δεν είναι μεγάλος ο αριθμός και ότι καταβάλλεται προσπάθεια δίκαιης κατανομής ανά Περιφέρεια, αντιλαμβάνεται, από την άλλη, την πίεση στις τοπικές κοινωνίες. Η επιλογή των χώρων έγινε βάσει κριτηρίων καταλληλότητας και μετά από την τελική διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, σε λίγες ημέρες θα έχει κλείσει και το ζήτημα αυτό, δεσμεύθηκε ο Γ. Γεραπετρίτης.

(με πληροφορίες από το ΑΠΕ)

Δημοφιλή