Ποιοι είναι οι στόχοι της Ελλάδας για το προσφυγικό στη Σύνοδο Κορυφής

Ποιοι είναι οι στόχοι της Ελλάδας για το προσφυγικό στη Σύνοδο Κορυφής
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras arrives at the Auberge de Castille palace, the Prime Minister office, on the occasion of an informal European Union and African leaders summit on migration held in Valletta, Malta, Wednesday, Nov. 11, 2015. The meeting of leaders is to map strategy to beef up development project aid in Africa and set up mechanisms to repatriate migrants Europe says don't deserve its protection. (AP Photo/Alessandra Tarantino)
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras arrives at the Auberge de Castille palace, the Prime Minister office, on the occasion of an informal European Union and African leaders summit on migration held in Valletta, Malta, Wednesday, Nov. 11, 2015. The meeting of leaders is to map strategy to beef up development project aid in Africa and set up mechanisms to repatriate migrants Europe says don't deserve its protection. (AP Photo/Alessandra Tarantino)
ASSOCIATED PRESS

Να γίνει κατανοητό το ζήτημα των προσφυγικών μεταναστευτικών ρευμάτων ως ζήτημα που αφορά την Ε.Ε. συνολικά και όχι μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής είναι η βασική επιδίωξη της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής στη Βαλέτα της Μάλτας, καθώς και να υπάρξει μια συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση των δικτύων παράνομης διακίνησης (Ελλάδα, Ιταλία, κ.α). Σημειώνεται επίσης ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι πρόθεση της Ελλάδας είναι να αναλάβει κεντρικό ρόλο στην διαπραγμάτευση της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό ζήτημα, ενώ αναμένεται να υπογραμμίσει ότι η ταυτοποίηση και η μετεγκατάσταση των προσφύγων προς τις χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να γίνεται στην Τουρκία και όχι στην Ελλάδα, προκειμένου να σταματήσουν τα ναυάγια στο Αιγαίο.

Παράλληλα, αναμένεται να εξηγήσει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο τριών κρίσεων και ότι δέχεται ισχυρή πίεση για την επίλυσή τους.

Σημειώνεται πως ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος συνοδεύει τον πρωθυπουργό, τόνισε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «στην άτυπη σύνοδο των κρατών-μελών της ΕΕ επιβεβαιώνεται για πρώτη φορά με τόση ένταση η από την αρχή διατυπωθείσα θέση της κυβέρνησης ότι το προσφυγικό πρόβλημα και οι προσφυγικές ροές δεν μπορούν να ελεγχθούν χωρίς τη συνεργασία της Τουρκίας».

«Αυτό πια αποτελεί μια ευρωπαϊκή θέση και είναι κατά την άποψή μας μονόδρομος. Εξάλλου, σε αυτά τα πλαίσια, επίκειται το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία, στο οποίο θα συζητηθούν άλλωστε και διμερή ζητήματα».

Παράλληλα, ο κ. Μουζάλας διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσιεύματα που υπήρξαν χτες ότι δήθεν «είναι έτοιμος να τα βροντήξει επειδή έχει απαυδήσει από τη συμπεριφορά συναδέλφων του υπουργών».

Το Βερολίνο τόνισε την Τετάρτη ότι «η Ελλάδα θα λάβει σημαντική βοήθεια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης». Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ επεσήμανε ότι «οι διαστάσεις της πρόκλησης, για ένα ελληνικό κράτος το οποίο είναι αποδυναμωμένο λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι σαφείς σε όλους τους συμμετέχοντες, όχι μόνο στο Βερολίνο, αλλά και στις Βρυξέλλες».

Η Μεσόγειος στο επίκεντρο

Όπως υπογραμμίζεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, στο επίκεντρο της Συνόδου βρίσκεται η Μεσόγειος, όπου τους τελευταίους μήνες γράφονται οι πιο μελανές σελίδες του προσφυγικού δράματος.

«Θέλουμε να έρθουμε πιο κοντά και να γίνουμε καλύτεροι γείτονες» διαμηνύει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Οι Ευρωπαίοι συζητούν την οικονομική ενίσχυση της αφρικανικής ηπείρου, ζητώντας ταυτόχρονα από την Αφρική να δεχθεί πίσω τους μετανάστες, των οποίων απορρίφθηκε η αίτηση ασύλου. «Πρέπει να πούμε ότι θα υπάρξουν και επαναπροωθήσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.

Σε δηλώσεις της η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ επισήμανε ότι στόχος είναι να καταπολεμηθεί η παράνομη μετανάστευση, να τεθεί τέρμα στη δραστηριότητα των δουλεμπόρων, να δημιουργηθούν περισσότερες δυνατότητες νόμιμης μετανάστευσης και να ενισχυθεί η αναπτυξιακή βοήθεια. Παράλληλα τόνισε ότι θα πρέπει να δεσμευτούν οι αρχηγοί κυβερνήσεων στην Αφρική να αντιμετωπίζουν τους πολίτες τους με τέτοιο τρόπο ώστε «να υπάρχουν ευκαιρίες για τη νεολαία της ηπείρου και να καταπολεμηθεί η φτώχεια και η αδιαφάνεια».

Τα παραπάνω αναφέρονται και στο σχέδιο δράσης, το οποίο αναμένεται να υπογράψουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Ωστόσο ακόμη υπάρχουν διαφωνίες όσον αφορά τις λεπτομέρειες που σχετίζονται με τη νόμιμη μετανάστευση προς την Ευρώπη όπως και την επιστροφή των ανθρώπων, των οποίων απορρίφθηκαν οι αιτήσεις ασύλου.

Το ταξίδι Τσίπρα στην Τουρκία ως «αιχμή του δόρατος»

Σύμφωνα με το «Έθνος», που επικαλείται κυβερνητικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση θα έχει εκεί ως αιχμή το επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία την ερχόμενη εβδομάδα.

Επ' αυτού ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά θέλει να πάει εκεί, να θέσει την ατζέντα της ΕΕ, να ακούσει τι έχει να πει η τουρκική πλευρά και τι ζητάει και κατόπιν η Ελλάδα να παίξει ρόλο στην προετοιμασία της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα διεκδικεί ενεργό ρόλο στη διαπραγμάτευση της ΕΕ με την Τουρκία για το ζήτημα της διαχείρισης των προφυγικών ροών. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συζητήσει τις τουρκικές θέσεις, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Aπό τη δική της πλευρά η Τουρκία προωθεί τις εξής διεκδικήσεις και θέσεις:

  • χαλάρωση της βίζα,
  • επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ,
  • χρηματοδότηση για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και
  • εκκίνηση μιας διαδικασίας συνόδων ΕΕ-Τουρκίας

Σε δημοσίευμα της «Καθημερινής» αναφέρεται ότι η Αθήνα επιχειρεί να καλύψει το χαμένο έδαφος από την επιλογή ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να διαπραγματευθούν απευθείας, σε διμερές επίπεδο, με την Αγκυρα, και ο κ. Τσίπρας επιθυμεί, προσδίδοντας ευρωπαϊκή διάσταση στην επίσκεψή του στην Τουρκία την επόμενη εβδομάδα, να καταστήσει την ελληνική κυβέρνηση ενεργό συνδετικό κρίκο σε αυτήν τη διαδικασία, καθώς η αγωνία της ελληνικής πλευράς είναι ότι, ερήμην των Αθηνών, δεν αποκλείεται η διακύβευση ευαίσθητων θεμάτων που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, το Μαξίμου έχει γίνει δέκτης σκεπτικιστικών σχολίων από πλευράς του υπουργείου Εξωτερικών για τα αποτελέσματα που μπορεί να αποφέρει η επίσκεψη στη δεδομένη συγκυρία και ενώ ακόμα δεν έχει σχηματισθεί η νέα κυβέρνηση στη γείτονα. Ωστόσο, οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα θεωρούν ότι αν δεν κινηθεί άμεσα, η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει εκτός παιχνιδιού και να βρεθεί ενώπιον τετελεσμένων.

Δημοφιλή