ΔΙΕΘΝΕΣ
29/11/2018 13:01 EET | Updated 29/11/2018 17:52 EET

Πρώτη φορά τέτοια άλογα! Νέα ράτσα στην Ισλανδία, με δίχρωμα μάτια και πρωτότυπο τρίχωμα

Tα αποκαλούν ýruskjóttur και ψάχνουν τρόπο να συνεχιστεί το DNA τους.

Άλογα απαντώνται στην Ισλανδία από την εποχή των Βίκινγκς - και χάρη στους αυστηρούς νόμους της χώρας, εκεί υπάρχουν καθαρόαιμα εδώ και χίλια 1.000 χρόνια.

Αλλά τώρα, έχει προκύψει μια νέα ράτσα αλόγων
Ο Ισλανδός εκτροφέας, Baldur Eiðsson, δήλωσε στο CNN ότι δεν μπορούσε να το πιστέψει όταν το άλογο του, ο Ellert, γεννήθηκε με λευκές κηλίδες στο τρίχωμά του.

Ο Ellert, ο οποίος γεννήθηκε πριν από πέντε χρόνια, δεν μοιάζει στους γονείς του, ούτε καν σε άλλο άλογο. Αντί να έχει τα τυπικά χαρακτηριστικά ενός ισλανδικού αλόγου, έχει άσπρο τρίχωμα στο πρόσωπο, τα πόδια και μέρος του σώματος του, ενώ τα μάτια του είναι δίχρωμα, γαλάζια και καστανά.

Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι που διαφοροποιούν τον Ellert από οποιοδήποτε άλλο άλογο στον κόσμο, καθώς δεν έχει υπάρξει καταγραφή τέτοιου συνδυασμού στο παρελθόν.

Οι εκτροφείς του, αρχικά προχώρησαν σε εξετάσεις DNA στο άλογο με την πρωτότυπη εμφάνιση, προκειμένου να εξακριβώσουν πώς προέκυψε και γιατί έχει χρώμα από τους γονείς του.

Ανακάλυψαν τότε  ότι ο Ellert είχε μια γονιδιακή μετάλλαξη που δημιούργησε αυτό το μοτίβο στο σώμα του. Τη λέμε” ýruskjóttur ”που μεταφράζεται σε στίγματα, ανάφερε ο Baldur Eiðsson.

Το DNA του Ellert απεστάλη στον Tosso Leeb, καθηγητή και διευθυντή του Ινστιτούτου Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης όπου διαπιστώθηκε ότι ο Ellert διαθέτει το «κυρίαρχο λευκό» γονίδιο και το ισλανδικό άλογο χαρακτηρίστηκε ως το πρώτο του είδους με το αλληλόμορφο χρώμα του τριχώματος: W21 ή ýruskjóttur.

Έκτοτε, ο Εllert έχει κάνει και απογόνους που του μοιάζουν εκπληκτικά και οι εκτροφείς σκοπεύουν να αναπτύξουν το είδος του.

 

 

Με πληροφορίες από CNN