ΔΙΕΘΝΕΣ
01/10/2020 12:22 EEST | Updated 01/10/2020 12:27 EEST

Πρώτο τουρκοκυπριακό ντιμπέιτ ενόψει των εκλογών της 11ης Οκτωβρίου

Με νικητή τον μοναδικό υποψήφιο που απουσίαζε από την τηλεμαχία.

ASSOCIATED PRESS

Την ώρα που ο πλανήτης είχε στραμμένο το βλέμμα του στις Ηνωμένες Πολιτείες για το ντιμπέιτ Τραμπ-Μπάιντεν, την ίδια ώρα οι Τουρκοκύπριοι, όχι μόνο εκείνοι στα κατεχόμενα, αλλά και εκείνοι που ζούν στην Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού - χάρη στην ικανότητα μετάδοσης μέσω δορυφόρου - είχαν εστιάσει στην πολυαναμενόμενη πρώτη προεδρική τηλεμαχία ενόψει των προγραμματισμένων εκλογών της 11ης Οκτωβρίου.

Πέντε από τους κορυφαίους υποψηφίους βρισκόταν στο τηλεοπτικά στούντιο του καναλιού Genç, ενώ ο έκτος, ο πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ, ήταν προσκεκλημένος του Τούρκου αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάι, στο Προεδρικό Μέγαρο στην Αγκυρα.

Νικητής ο απών Τατάρ

Οι επικριτές ισχυρίστηκαν ότι ο Τατάρ, ο οποίος ούτως ή άλλως αποδέχθηκε την πρόσκληση για ντιμπέιτ κάτω από την τεράστια δημόσια πίεση που δέχθηκε, χρησιμοποίησε την πρόσκληση από τον Οκτάι ως άλλοθι για να ξεφύγει από την τηλεμαχία, επειδή φοβόταν ότι θα είχε κακή απόδοση εναντίον των άλλων πέντε.

Σε κάθε περίπτωση, ο Τατάρ επέστρεψε στα κατεχόμενα αργότερα το ίδιο βράδυ με επιπλέον 117 εκατομμύρια τουρκικές λίρες ως υποστήριξη για να αντισταθμίσει τις απώλειες που σχετίζονται με την πανδημία του κορονοϊού.

Αν και έχασε επειδή δεν συμμετείχε στη συζήτηση, η πιστωτική επιτυχία του στην Αγκυρα έκανε τον Τατάρ νικητή της ημέρας.

Ο εν ενεργεία πρόεδρος Μουσταφά Ακίνσι χρησιμοποίησε το ντιμπέιτ για να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στην Αγκυρα ότι πάντα ήθελε να αναπτύξει μια «έντιμη σχέση» με την Τουρκία με βάση τον «αμοιβαίο σεβασμό». Ωστόσο, εξέφρασε τη λύπη του για τις προσπάθειες «ορισμένων στην Τουρκία» να «χειραγωγήσουν» τις τουρκοκυπριακές προεδρικές εκλογές, υποστηρίζοντας την έναν συγκεκριμένο (Τατάρ) υποψήφιο.

Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (TTP), Τουφάν Ερχουρμάν υπογράμμισε ότι τα κανάλια διαλόγου πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά και, εάν εκλεγεί, το πρώτο του καθήκον θα είναι να εργαστεί σκληρά για να επιτύχει την επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατό, ενώ ταυτόχρονα θα διατάξει επαγρύπνηση για έργα που σχετίζονται με την επανέναρξη του εγκαταλελειμμένου προαστίου των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο.

Ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, Κουντρέτ Οζερσάι, τόνισε ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να είναι σε θέση να ακολουθήσουν προληπτική διπλωματία και να βοηθήσουν στη διαμόρφωση των τουρκικών πολιτικών όσον αφορά τα κατεχόμενα καθώς και τους πόρους της Ανατολικής Μεσογείου. Είπε, ότι μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας το τουρκοκυπριακό κράτος πρέπει να αυξήσει την επιρροή του στους μηχανισμούς χάραξης πολιτικής στην Τουρκία.

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος, Σερντάρ Ντενκτάς, παραπονέθηκε επίσης ότι υπήρξε άδικη χειραγώγηση από την Αγκυρα υπέρ ενός υποψηφίου, του Τατάρ ενώ έκανε λόγο για εγκάρδια σχέση μεταξύ του λαού της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων, και κανένας γραφειοκράτης δεν πρέπει να διαταράξει αυτή τη ζεστή σχέση που βασίζεται στην εμπιστοσύνη.

Ο Τατάρ, λοιπόν, φάνηκε να είναι ο μεγάλος νικητής, δια της απουσίας του. Μπορεί να εξαργυρώσει αυτή τη «νίκη» στην ψηφοφορία στις 11 Οκτωβρίου; Λόγω της πανδημίας, η προεκλογική εκστρατεία ήταν περιορισμένη ενώ υπάρχουν ακόμη πάνω από 40% αναποφάσιστοι ψηφοφόροι. Πιθανότατα το αποτέλεσμα των εκλογών θα διαμορφωθεί στο δεύτερηοκαι τελευταίο ντιμπέιτ στο κρατικό κανάλι BRT την επόμενη εβδομάδα. Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι ο Τατάρτ και ο Ακιντζί θα είναι οι δύο υποψήφιοι που θα μονομαχήσουν στο β΄ γύρο της 18ης Οκτωβρίου.

Πηγή: Hurriyet