ΠΟΛΙΤΙΚΗ
01/10/2020 23:49 EEST

Πρωτοκόλληση στον ΟΗΕ του τουρκολιβυκού συμφώνου – Πηγές ΥΠΕΞ: «Δεν το καθιστά νόμιμο»

Η συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης είναι παράνομη, άκυρη και έχει καταδικαστεί από την Ε.Ε., λένε από το ΥΠΕΞ.

ASSOCIATED PRESS

Διπλωματικές πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών, μετά την πρωτοκόλληση του μνημονίου οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης στον ΟΗΕ, σχολίασαν ότι πρόκειται για τυπική και τεχνική διαδικασία. Όπως τονίζουν, η ενέργεια αυτή δεν προσδίδει νομιμότητα στα πρωτοκολλημένα κείμενα, ούτε σημαίνει την αναγνώριση του περιεχομένου από τα Ηνωμένα Έθνη.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «η εν λόγω “συμφωνία” είναι  παράνομη και άκυρη, συνήφθη με παράτυπο τρόπο και δεν κυρώθηκε, ως όφειλε, από τη λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως φάνηκε και από την επιστολή του Προέδρου της τελευταίας προς τον ΓΓ του ΟΗΕ. Επίσης, η “συμφωνία” αυτή συνήφθη κατά παράβαση της Σύμβασης για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Παράλληλα υπενθυμίζουν ότι η συγκεκριμένη συμφωνία έχει καταγγελθεί από τη διεθνή κοινότητα, ενώ και οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν καταδικάσει τη «συμφωνία» Τουρκίας-Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα, θεωρώντας ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 13 Δεκεμβρίου 2019. Τότε –όπως υπογραμμίζουν από το ΥΠΕΞ- τονιζόταν στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής ότι το λεγόμενο μνημόνιο κατανόησης Άγκυρας-Τρίπολης ”παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται προς το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικά δεσμευτικές συνέπειες για τρίτα κράτη”.