Πρωτοβουλία κατά του brain drain από τον Αλέξη Τσίπρα στο Λονδίνο

Πρωτοβουλία κατά του brain drain από τον Αλέξη Τσίπρα στο Λονδίνο
Eurokinissi

Έμπρακτη πρωτοβουλία εναντίον του brain drain ανέλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντώντας νέους εργαζόμενους και επιστήμονες που ζουν και εργάζονται στη Μεγάλη Βρετανία. Πρόκειται για επιστήμονες από το χώρο της ενέργειας, της πληροφορικής, των πανεπιστημίων αλλά και από συνεργατικά σχήματα. Είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός της Ελλάδας συναντά Έλληνες επιστήμονες που ζουν στη Βρετανία ενόψει του Brexit.

Σήμερα με Τ. Μέι, Τζ. Κόρμπιν

Υπογραμμίζεται ότι σήμερα ο πρωθυπουργός συναντάται αρχικά με οικονομικούς παράγοντες από το City του Λονδίνου, στη συνέχεια με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι και στο απόγευμα με τον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν – η τελευταία συνάντηση έχει πολύπλευρη σηματοδότηση, καθώς ο Τζ. Κόρμπιν εκτός του ότι θεωρείται ως ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας είναι ο ηγέτης που έκανε αριστερή στροφή στο Εργατικό Κόμμα, δείχνοντας το δρόμο της συνεργασίας των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων.

Η συζήτηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση με τους νέους Έλληνες επιστήμονες ο Αλ. Τσίπρας τους κάλεσε να μιλήσουν για όσα τους απασχολούν, ενώ τους περιέγραψε και όσα σκοπεύει να κάνει κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, ώστε να καταστήσει την Ελλάδα πιο ελκυστική.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού είναι ότι «η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε χώρα-σταθμό για την επιστημονική έρευνα, τις νέες τεχνολογίες, τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τα νέα συνεργατικά εγχειρήματα». Σε αυτό, είπε, συνηγορεί και το ότι η Ελλάδα παράγει λαμπρούς νέους επιστήμονες, πολλοί εκ των οποίων διακρίνονται σε ιδιαίτερα απαιτητικούς τομείς της ακαδημαϊκής γνώσης και της αγοράς.

Δυνατότητες για ενέργεια

Ακολούθησε μακρά συζήτηση για τις δυνατότητες που αποκτά η Ελλάδα στη μεταμνημονιακή περίοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε εκτενής συζήτηση με στελέχη που προέρχονται από τον χώρο της ενέργειας με τα στελέχη να τονίζουν ότι η ενέργεια έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης στην Ελλάδα. Συζητήθηκε ακόμη και η γεωπολιτική διάσταση του ζητήματος που έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα.

Στήριξη της πληροφορικής

Μία δεύτερη ομάδα συζήτησης ήταν εκείνη με Έλληνες από συνεργατικά σχήματα στον τομέα του Software και γενικότερα της πληροφορικής. Η συζήτηση εστιάσθηκε στους τρόπους που υπάρχουν ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει να δημιουργεί καινοτόμες επιχειρηματικές προσπάθειες, οι οποίες όμως θα μένουν στη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκαν σε μέτρα ενίσχυσης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Δημήτρη Λιάκο και Γιώργο Χουλιαράκη, οι οποίοι τον συνόδευαν να αναφέρονται εκτενώς στις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η κυβέρνηση στους τομείς της χρηματοδότησης και των κινήτρων για την ενίσχυση των καινοτόμων επιχειρήσεων.

Επίσης συζητήθηκαν σε βάθος οι προοπτικές ανάπτυξης των ελληνικών πανεπιστήμιων, καθώς και οι ευκαιρίας περαιτέρω χρηματοδότησής τους τόσο από ευρωπαϊκούς πόρους όσο και από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Δημοφιλή