ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
28/09/2018 10:02 EEST

Προτροπές του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ προς στελέχη αμερικανικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα

Alexandros Avramidis / Reuters

Τις παραινέσεις του υπουργού Εμπορίου της χώρας τους Γουίλμπουρ Ρος να επενδύσουν στην Ελλάδα άκουσαν τα στελέχη των αμερικανικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στο γεύμα εργασίας με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα για την Ελλάδα- σημειώνεται πως λίγες ώρες πριν τη συνάντηση οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη μείωση των δασμών στην ελληνική σωληνουργία από το 25% στο 7% - κάτι που είχε ζητήσει ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ όταν είχε συναντήσει τον Γ. Ρος. Το γεγονός, όπως έλεγαν ελληνικές πηγές, επιβεβαιώνει τις άριστες σχέσεις και την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο χώρες.

Τι είπαν οι Αμερικανοί επενδυτές

Η συζήτηση ήταν εκτενής, δόθηκε έμφαση στην ενέργεια και την καινοτομία, έγιναν αναφορές από τους Αμερικανούς επενδυτές ακόμη και στον γεωστρατηγικό ρόλο που έχει η Ελλάδα για τα αμερικανικά συμφέροντα, ενώ ο Γ. Ρος έδωσε την εικόνα μίας χώρας η οποία ηγείται των Βαλκανίων.

Η Ελλάδα δουλεύει με σχέδιο και όραμα και οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι καλύτερες από ποτέ, φέρεται να είπε στους συμπατριώτες του ο Γ. Ρος και πρόσθεσε ότι από πρόσφατες επισκέψεις του στα Βαλκάνια, διαπίστωσε αυτοπροσώπως ότι προχωρούν σημαντικές πρωτοβουλίες στρατηγικής σημασίας – όπως σιδηροδρομική σύνδεση, μεταφορές, αγωγοί, ενεργειακή συνεργασία – στις οποίες η Ελλάδα, όχι απλά συμμετέχει, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις ηγείται όλων αυτών των προσπαθειών.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η εμπειρία που μετέφεραν στελέχη εταιρειών που ήδη έχουν επενδύσει στη χώρα, καθώς επεσήμαναν τις δυνατότητες της Ελλάδας να αναπτυχθεί δυναμικά. Σημειώνεται πως όλοι τόνισαν ότι η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικά ικανό ανθρώπινο δυναμικό, υποδομές αλλά και φυσικούς πόρους, δεδομένα δηλαδή που την κατατάσσουν στους σημαντικότερους επενδυτικούς προορισμούς διεθνώς.

Όσον αφορά το επιχειρηματικό ενδιαφέρον από πλευράς των αμερικανικών εταιρειών και funds εστιάσθηκε στην καινοτομία, την νεοφυή επιχειρηματικότητα, τις start ups και την πράσινη ενέργεια. Επισημάνθηκε μάλιστα ότι σε ήδη σημαντικά έργα υπάρχει ήδη αμερικάνικη παρουσία (π.χ. υγροποιημένο αέριο στην Αλεξανδρούπολη).

Αλ. Τσίπρας: Χώρα με σταθερότητα

Από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα μεγάλα project της διασυνδεσιμότητας (ενέργεια, μεταφορές) που «τρέχουν» στα Βαλκάνια και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Αναφέρθηκε και στην συμφωνία των Πρεσπών που σταθεροποιεί την περιοχή και συντελεί στη συνεργασία και τη συνανάπτυξη στα Βαλκάνια.

Στην τοποθέτηση του ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε το θαυμασμό του για την επιτυχία της Ελλάδας να βγει από την πολυετή κρίση. Μίλησε με τα θερμότερα λόγια για την πρόσφατη διοργάνωση στη ΔΕΘ καθώς και για την συνάντηση του εκεί με τον πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι ήταν πολύ σημαντικό να υπάρξει μια νέα συνάντηση όταν ο πρωθυπουργός θα επισκεπτόταν τη Νέα Υόρκη.

Sponsored Post