«Πρόγευμα στο Τίφανις»: Όταν ο Τρούμαν Καπότε βρήκε την Χόλι Γκολάιτλι

Τι αποκαλύπτουν οι 93 σελίδες της τελικής εκδοχής του σεναρίου που βγαίνουν σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s.
Tο κομηματοπωλείο Τίφανις άνοιξε τις πόρτες του Κυριακή, πρώτη φορά από τον 19ο αιώνα, για το γύρισμα της ταινίας.
Tο κομηματοπωλείο Τίφανις άνοιξε τις πόρτες του Κυριακή, πρώτη φορά από τον 19ο αιώνα, για το γύρισμα της ταινίας.
CBS Photo Archive via Getty Images

Η τελική εκδοχή του σεναρίου της κλασικής ταινίας «Πρόγευμα στο Τίφανις» (1961), σε σκηνοθεσία Μπλέικ Έντουαρντς με την Όντρεϊ Χέπμπορν στον ρόλο της γοητευτικής Χόλι Γκολάιτλι, βγαίνει σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s στις 28 Ιουλίου, στο Λονδίνο.

Το κείμενο, το οποίο φέρει τις πυκνές, χειρόγραφές διορθώσεις του Τρούμαν Καπότε (1924 - 1984), αποκαλύπτει ότι ο διάσημος συγγραφέας είχε αλλάξει το όνομα της ηρωίδας του από Κόνι Γκούσταφσον σε Χόλι Γκολάιτλι.

Όπως επίσης, ότι προτού παραδώσει το σενάριο είχε προχωρήσει και σε άλλες αλλαγές, όχι μόνο ύφους, αλλά και ουσίας, σε σχέση με σεξουαλικές αναφορές, σβήνοντας ατάκες της Χόλι, ακόμη και «κόβοντας» από τη σκηνή της συνομιλίας της με την συγκάτοικο της Μαγκ, το σημείο που έλεγε ότι την ώρα που έκανε σεξ σκεφτόταν το άγαλμα ενός προγόνου της με στρατιωτική στολή.

Η πιο σημαντική αλλαγή στο τελικό κείμενο των 93 σελίδων, το οποίο ο Καπότε έστειλε στον εκδοτικό του οίκο Random House, τον Μάιο του 1958, προτού αναχωρήσει για ένα ταξίδι στην Ελλάδα, αφορά βεβαίως, τη θρυλική ηρωίδα του Χόλι Γκολάιτλι, με το εξίσου θρυλικό μικρό μαύρο φόρεμα, που στην ταινία έφερε την υπογραφή του Γάλλου μετρ Hubert de Givenchy και απέκτησε συν τω χρόνω μυθικές διαστάσεις.

Σύμφωνα με τον Sotheby’s, το όνομα Κόνι Γκούσταφσον ταίριαζε περισσότερο σε μια ηρωίδα η οποία, όπως αποκαλύπτεται στην εξέλιξη της ταινίας, υπήρξε ανήλικη νύφη στο Τούλιπ του Τέξας, αλλά δεν θα ήταν ελκυστικό -συνεπώς, αξέχαστο- στο κοινό, όσο το εύηχο, ιδιαίτερο, Χόλι Γκολάιτλι.

Ο Καπότε είχε κάνει συμφωνία να δώσει το κείμενο στο Harper’s Bazaar, για το τεύχος Ιουλίου 1958, αλλά το περιοδικό έκανε πίσω την τελευταία στιγμή εξαιτίας του σεξουαλικού περιεχομένου, γεγονός που εξόργισε τον συγγραφέα.

Τελικά, η νουβέλα πωλήθηκε στο Esquire και κυκλοφόρησε στο τεύχος Νοεμβρίου, ενώ ήδη κυκλοφορούσε ως βιβλίο από τον οίκο Random House.

Μάρτιος 1958. Ο Τρούμαν Καπότε στο σπίτι του στο Μπρούκλιν.
Μάρτιος 1958. Ο Τρούμαν Καπότε στο σπίτι του στο Μπρούκλιν.
David Attie via Getty Images

Στην ταινία, που βγήκε στις αίθουσες τρία χρόνια μετά, κόπηκε σημαντικό μέρος από το αρχικό σενάριο του Καπότε, μεταξύ αυτών και οι αναφορές του περί ομοφυλοφιλίας.

Το «Πρόγευμα στο Τίφανις» γνώρισε μεγάλη επιτυχία, εμπορική και καλλιτεχνική και παρότι ο συγγραφέας άσκησε έντονη κριτική στην ταινία, παραδέχτηκε στην πορεία ότι ενώνει και τις δύο εκδοχές της ιστορίας: «Ο βασικός λόγος για τον οποίον έγραψα για τη Χόλι, πέρα από το ότι μου άρεσε πολύ, είναι επειδή αποτελεί σύμβολο όλων των κοριτσιών που έρχονται στη Νέα Υόρκη, στροβιλίζονται για μια στιγμή στο φως και ακριβώς όπως η Μέι, πετούν και εξαφανίζονται. Ήθελα να διασώσω ένα τέτοιο κορίτσι από την ανωνυμία και να της εξασφαλίσω την ευημερία» είχε δηλώσει ο Καπότε, ο οποίος σημειώνεται ότι δεν ήθελε την Χέπμπορν για τον ρόλο της Χόλι, αλλά την Μέριλιν Μονρόε.

Το αρχείο του Τρούμαν Καπότε, συγγραφέα επίσης του μυθιστορήματος Εν Ψυχρώ (1966), με θέμα την πραγματική ιστορία τεσσάρων φόνων μίας οικογένειας στο Κάνσας, είναι μοιρασμένο στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης και στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, εκτός από ελάχιστα χειρόγραφα που έχουν ιδιώτες συλλέκτες, όπως η τελική εκδοχή του σεναρίου «Πρόγευμα στο Τίφανις» που θα βγει τις επόμενες ημέρες σε δημοπρασία και αναμένεται να πωληθεί από 130.000 έως 197.000 ευρώ.

CBS Photo Archive via Getty Images
CBS Photo Archive via Getty Images

Η Χόλι Γκολάιτλι, ένα call girl που περιφέρεται στη Νέα Υόρκη, συντηρείται από πλούσιους άντρες και απολαμβάνει τις συναναστροφές της υψηλής κοινωνίας, ελπίζοντας ότι το πάρτι δεν θα τελειώσει ποτέ, γνωρίζει έναν ταλαντούχο συγγραφέα, τον Πολ Βάρτζακ. Μέσα από την ιδιαίτερη σχέση τους θα ανακαλύψει καθένας τον πραγματικό του εαυτό.

CBS Photo Archive via Getty Images
CBS Photo Archive via Getty Images
CBS Photo Archive via Getty Images
CBS Photo Archive via Getty Images

Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού για το Moon River του Χένρι Μανσίνι

CBS Photo Archive via Getty Images

Με πληροφορίες από Guardian, Sotheby’s

Δημοφιλή