ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
05/10/2015 10:52 EEST | Updated 05/10/2015 10:58 EEST

Reuters: Ο οδυνηρός ελληνικός προϋπολογισμός για το 2016

ASSOCIATED PRESS
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras, right, and Finance Minister Euclid Tsakalotos attend a parliament meeting in Athens, Thursday, July 16, 2015. Greece's Parliament has approved an austerity bill demanded by bailout creditors, despite a significant level of dissent from the governing leftist Syriza party. The bill to impose sweeping tax hikes and spending cuts was approved with the support of three pro-European opposition parties. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Έναν «οδυνηρό» προϋπολογισμό θα αποκαλύψει σήμερα η Ελλάδα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters, όπου επισημαίνεται ότι προορίζεται για να ικανοποιήσει τους δανειστές, και προβλέπει ότι η οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση και το επόμενο έτος πριν επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2017.

Αν και κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει αισιοδοξία ότι η ύφεση φέτος θα είναι πιο ήπια από ό,τι αναμενόταν στο πρόγραμμα διάσωσης, εξαιτίας αύξησης των τουριστικών εσόδων και καλύτερων των αναμενομένου αποτελεσμάτων κατά το πρώτο εξάμηνο, οποιαδήποτε αλλαγή όσον αφορά στις οικονομικές προβλέψεις αναμένεται να λάβει χώρα αργότερα.

Η ελληνική οικονομία αναμένεται επισήμως να συρρικνωθεί κατά 2,3% φέτος και 1,3% το 2016. Το δημόσιο χρέος θεωρείται ότι θα αυξηθεί στο 196% του ΑΕΠ το 2015, φτάνοντας στο «ζενίθ» του το 2016 (201%), συμπεριλαμβανομένων των νέων δανείων.

«Οι βασικοί στόχοι του προσχεδίου του προϋπολογισμού δεν θα απέχουν από τις εκτιμήσεις του πακέτου διάσωσης» δήλωσε στο Reuters στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

«Οι εκτιμήσεις μας είναι για πιο χαμηλή ύφεση φέτος, που μπορεί να αντικατοπτρίζεται στον τελικό προϋπολογισμό, ο οποίος θα υποβληθεί στη Βουλή τον Νοέμβριο, μετά την αξιολόγηση του νέου προγράμματος» πρόσθεσε.

Το πρόγραμμα προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα 0,25% προ εξυπηρέτησης χρέους φέτος και πλεόνασμα 0,5% του χρόνου. Η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Αυγούστου.

Η Αθήνα θέλει να ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση και να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες όσο το δυνατόν νωρίτερα, προκειμένου να αρχίσουν συζητήσεις με τις άλλες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης για την ελάφρυνση χρέους, ελπίζοντας να προσελκύσει ξανά επενδυτές και να ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντηθεί με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στο Λουξεμβούργο το απόγευμα της Δευτέρας, προκειμένου να συζητηθούν οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να δρομολογηθούν ως τα μέσα του Νοεμβρίου για να εκταμιευτεί η επόμενη δόση. Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάζει το τετραετές πρόγραμμα της κυβέρνησής του στους Έλληνες βουλευτές.

«Θέλουμε να βουτήξουμε βαθιά, να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και μετά να προχωρήσουμε στις συζητήσεις για το χρέος» είπε αξιωματούχος της κυβέρνησης στο Reuters.

Στο μεταξύ, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, Μισέλ Σαπέν, δήλωσε στο Bloomberg ότι η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις έναντι των πιστωτών της όσο το δυνατόν ταχύτερα, ώστε αυτοί να προχωρήσουν στη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους της. «Θα πάρουμε τη θερμοκρασία της νέας κυβέρνησης», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός σε συνέντευξη που έδωσε πριν τη σύνοδο, προσθέτοντας: «Θέλουμε να δούμε την αποφασιστικότητά της να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της συμφωνίας του Ιουλίου και μέσα στο σωστό χρονικό πλαίσιο».

Όσο ταχύτερα εφαρμοσθεί η συμφωνία, τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουν οι πιστωτές να εξετάσουν το βάρος του χρέους, δήλωσε ο Σαπέν, προσθέτοντας ότι το βήμα αυτό θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, πριν μπορέσει το ΔΝΤ να προσφέρει περαιτέρω χρηματοδότηση.