ΠΟΛΙΤΙΚΗ
23/02/2019 18:12 EET

Πρόγραμμα ΝΔ για την Υγεία: «Σημαία» Μητσοτάκη ο αντικαπνιστικός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για «πρωθυπουργό με το ψέμα στο στόμα» και «υπουργό Υγείας με το τσιγάρο στο στόμα».

Eurokinissi

Με τα περισσότερα φλας να άστραφτουν για τον μαχητή της ζωής, γιατρό και πλέον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ Στέλιο Κυμπουρόπουλο, άρχισε η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ για την Υγεία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παρόντες οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης και πολλοί - αλλά όχι όλοι οι πρωτοκλασάτοι της ΝΔ.

Στις πρώτες σειρές απλοί πολίτες και στελέχη, ενώ στα πέριξ στάθηκαν πρώην υπουργοί, βουλευτές και υποψήφιοι όπως οι Μαριέττα Γιαννάκου, Νικήτας Κακλαμάνης, Θόδωρος Ρουσόπουλος, Βασίλης Κικίλιας, Λευτέρης Αυγενάκης, Χάρης Θεοχάρης κ.α.

Στις 10.40 μπήκε χειροκροτούμενος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ξεκίνησε η παρουσίαση του προγράμματος.

«Πολιτική αλλαγή» με το βλέμμα...κεντροαριστερά 

Μετά αφορμή το πρόγραμμα Υγείας της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στην προεκλογική μάχη που είναι σε εξέλιξη, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα. Χρησιμοποιώντας αρκετές φορές τον όρο «πολιτική αλλαγή», τόνισε ότι η ΝΔ είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στην πρόκληση, ενώ προχώρησε και σε αυτοκριτική:

«Διδαγμένοι από τα μεγάλα σφάλματα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κι από δικά μας λάθη, δεν συμβιβαζόμαστε με το μέτριο. Θέλουμε το καλύτερο».

Παράλληλα έκανε ξεκάθαρο άνοιγμα προς την κεντροαριστερά αλλά και σε ψηφοφόρους άλλων κομμάτων, μιλώντας για συμπαράταξη των δυνάμεων της Ευρώπης, του εκσυγχρονισμού και των μεγάλων αλλαγών:

«Απευθυνόμαστε λοιπόν σ’ όλους και όλες: Σε αγνούς πολίτες που προδόθηκαν από τη δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ. Σε παλιούς φίλους και σε όσους απέχουν, επιτρέποντας στο ψέμα να εκμεταλλεύεται την δική τους αδράνεια. Αλλά και σε ψηφοφόρους άλλων κομμάτων, που αναγνωρίζουν ότι σήμερα μόνο ένα ισχυρό ρεύμα θα παρασύρει οριστικά το λαϊκισμό».

Eurokinissi

 Όσο για το κλείσιμο της ομιλίας του; Προτίμησε να χρησιμοποιήσει ιατρικούς όρους, κάνοντας λόγο για «διάγνωση» και «φάρμακο»:

«Έχουμε την ακριβή διάγνωση του προβλήματος, έστω και με καθυστέρηση μιας τετραετίας. Τα συμπτώματά της ασθένειας έχουν διαπιστωθεί σε όλες τις λειτουργίες του οργανισμού. Κλινικά, αλλά και εργαστηριακά. Ευτυχώς, όμως, γνωρίζουμε την αγωγή, το πιο αποτελεσματικό φάρμακο για την περίπτωση αυτή: Πολιτική αλλαγή με την απόφαση του ελληνικού λαού.»

Σημαία ο αντικαπνιστικός νόμος: «Δεν εξαιρούνται υπουργοί-βουλευτές»

Σε αναλυτική παρουσίαση προχώρησαν ο Τομεάρχης Υγείας Βασίλης Οικονόμου και το στέλεχος του κόμματος Βασίλης Κοντοζαμάνης. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι στόχος του σχεδιασμού του είναι η καλύτερη υγεία για όλους τους Έλληνες και αναφέρθηκε αναλυτικά στους τρεις πυλώνες που έχει στηριχθεί το πρόγραμμα:

·       Πρόληψη

·       Φροντίδα

·       Περίθαλψη

Με βασικό μήνυμα «σεβασμός στον άνθρωπο, σεβασμός στον φορολογούμενο πολίτη» ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέπτυξε τις θέσεις του και μίλησε λεπτομερώς για τις αλλαγές που σχεδιάζει ώστε το σύστημα υγείας να είναι περισσότερο αποτελεσματικό όπως σε άλλες προηγμένες χώρες που έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο, τονίζοντας ότι «το δημόσιο συμφέρον δεν συνεπάγεται αναγκαστικά και το κρατικό συμφέρον. Δημόσια πολιτική δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη κρατική πολιτική».

Θερμό χειροκρότημα εισέπραξε όταν ανακοίνωσε την απόφαση του, σε περίπτωση νίκης του κόμματος στις εκλογές, να εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο από την επόμενη κιόλας ημέρα. «Τσιγάρο τέλος στους κλειστούς δημόσιους χώρους. Και θα ξεκινήσω από τη Βουλή», ήταν η πιο χαρακτηριστική του ατάκα, υπογραμμίζοντας ότι δεν εξαιρούνται πολιτικοί και δημοσιογράφοι. «Εχω κουραστεί να τσακώνομαι πια με συναδέλφους, δημοσιογράφους, υπαλλήλους» στη Βουλή, είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμα πιο δυνατό όμως ήταν το χειροκρότημα που ακούστηκε όταν εξαπέλυσε ευθεία επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα και του Παύλου Πολάκη. «Δεν θα μιλήσω εδώ καθόλου ούτε για έναν πρωθυπουργό με το ψέμα στο στόμα ούτε για έναν υπουργό Υγείας με το τσιγάρο στο στόμα», είπε συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Eurokinissi

 

«Δημόσια πολιτική δεν σημαίνει μόνο κρατική πολιτική»

Μεταξύ άλλων, δεσμεύθηκε για την άμεση ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού με 2.000 προσλήψεις, ανέφερε τον σχεδιασμό του για αυτόνομα τμήματα Επειγόντων Περιστατικών καθώς και την πρόθεση του για δομικές αλλαγές που θα βοηθήσουν στον εκσυγχρονισμό του Ε.Σ.Υ. Μίλησε επίσης για κίνητρα που θα δοθούν ώστε να υπάρξουν συνενώσεις φαρμακείων με διευρυμένο ωράριο και παροχή πιο ανταγωνιστικών υπηρεσιών.  

Ο πρόεδρος της ΝΔ στάθηκε στη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση που έχουν οι πολίτες για θέματα υγείας και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη συνεργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. «Προωθούμε χωρίς προκαταλήψεις την τολμηρή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα -ιδίως στον τομέα των ιατρικών πράξεων και εξετάσεων χωρίς -το τονίζω αυτό- να επιβαρύνουμε για τον πολίτη», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνοντας και συγκεκριμένο παράδειγμα:

«Γιατί πρέπει το κράτος να επενδύσει και να αγοράσει καινούργιους μαγνητικούς τομογράφους όταν μπορεί να αγοράζει υπηρεσίες τις οποίες μπορεί να παρέχει ένας ιδιώτης -σίγουρα σε καλύτερη τιμή και σίγουρα με μεγαλύτερη ταχύτητα; Αυτό έγινε στη Σουηδία. Δεν μπορεί να γίνει επιτέλους και στην Ελλάδα;»