Ψάχνοντας για φαγητό στην αποκλεισμένη Γουχάν

Πολλά από τα λαχανικά που φτάνουν στα χέρια των κατοίκων είναι σάπια, με αποτέλεσμα, το 1/3 να καταλήγει στα σκουπίδια.
STR via Getty Images

Η Γουχάν, η πόλη από την οποία ξεκίνησε την εξάπλωση του ο κορονοϊός είναι μία πόλη φάντασμα, καθώς οι κάτοικοι της βρίσκονται σε καραντίνα.

Οι παραγγελίες - αγορές τροφίμων γίνονται μαζικά και πάντα μέσω διαδικτύου. Σε κάποιες όμως περιπτώσεις που οι γείτονες δεν οργανώνονται από κοινού, τι γίνεται;

Μέχρι πρότινος, οι κάτοικοι είχαν το δικαίωμα να εξέρχονται από την γειτονιά τους κάθε τρεις μέρες και μόνο ένα άτομο από κάθε οικογένεια ή σπίτι. Τώρα και αυτό το μέτρο έπαψε να ισχύει.

Η Γκουό Τζινγκ, 29 ετών εξηγεί πως, «φαγητό για τον επόμενο μήνα έχω, καθώς είχα φροντίσει να έχω κάποιες προμήθειες από τουρσί λαχανικών και αυγών».

«Εξακολουθώ να μην ξέρω πού να αγοράσω προμήθειες όταν τελειώσουμε να τρώμε ότι έχουμε στο σπίτι », δήλωσε ο Παν Χόνγκσενγκ, ο οποίος ζει με τη σύζυγό του και δύο του παιδιά.

Η ραγδαία αύξηση στον αριθμό των ομαδικών παραγγελιών δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό τα σουπερ μάρκετ να ανταποκριθούν σε αυτές.

Ανάλογα με την περιοχή υπάρχουν και διαφορετικά προβλήματα.

Από τον μίνιμουμ αριθμό προϊόντων που πρέπει να γίνει στην παραγγελία, την ακρίβεια, το γεγονός πως δεν υπάρχει η επιλογή μάρκας στα τρόφιμα, ο τρόπος παραγγελίας που εξαντλείτε στο είδος και μόνο αλλά και τον αριθμό παραγγελιών που μπορούν να εξυπηρετηθούν σε μία μέρα.

«Δεν έχουμε τρόπο να επιλέξουμε τι θέλουμε να φάμε. Δεν μπορούμε πλέον να έχουμε προσωπικές επιλογές», λέει ο Γκουό Τζινγκ.

«Εχουμε μόνο τέσσερα οχήματα και το να προσλάβουμε περισσότερο προσωπικό δεν είναι εύκολο καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων, αφού θα πρέπει να είναι άτομα εκτός Γουχάν», εξηγούν τρεις μάνατζερ τοπικών σούπερ μάρκετ.

Την ίδια στιγμή σε γειτονιές εμφανίζονται περιπτώσεις που δεν επιτρέπεται να αγοράσει κάποιος μεμονωμένα καθώς μόνο μαζική παραγγελία γλίνεται δεκτή.

Ενα ακόμα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι είναι το γεγονός πως πολλά από τα λαχανικά που φτάνουν στα χέρια τους είναι σάπια με το 1/3 από αυτά να καταλήγει στα σκουπίδια.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι στην Γουχάν, είναι η αβεβαιώτητα σχετικά με το πότε θα γίνει η άρση των μέτρων αφού αυτό δεν είναι μόνο ψυχοφθόρο αλλά δεν βοηθάει και στο μέγεθος της αγοράς τροφίμων.

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.

Δημοφιλή