«Ψυχρός Πόλεμος» για την Ουκρανία: Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για πιθανή ρωσική προβοκάτσια και εισβολή

Επιδείνωση μετά την κυβερνοεπίθεση στην Ουκρανία- αναφορές για μεταφορές εξοπλισμού δυτικά.
SOPA Images via Getty Images

Οι ΗΠΑ ανησυχούν πως η Ρωσία προετοιμάζεται για εισβολή στην Ουκρανία σύντομα, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε «ευρείες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα πολέμου», αν αποτύχει η διπλωματία, είπε Αμερικανός αξιωματούχος την Παρασκευή, προειδοποιώντας επίσης για επιχείρηση- προβοκάτσια (false flag) στην ανατολική Ουκρανία- με τον εκπρόσωπο Τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, να χαρακτηρίζει τις αναφορές αυτές ως ανυπόστατες.

Οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ, Ευρωπαίων συμμάχων τους και της Ρωσίας κατέληξαν σε αδιέξοδο αυτή την εβδομάδα, χωρίς σχέδια για νέα συνάντηση σχετικά με την ανάπτυξη δεκάδων χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών στα σύνορα της Ουκρανίας. Επίσης, κυβερνοεπίθεση που εκτοξεύτηκε εναντίον της Ουκρανίας χειροτέρεψε τις εντάσεις, με εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου να λέει ότι δεν ήταν ακόμα σαφές ποιος ήταν υπεύθυνος για την κυβερνοεπίθεση, μα ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε ενημερωθεί σχετικά.

«Είμαστε σε επαφή με τους Ουκρανούς και έχουμε προσφέρει την υποστήριξή μας καθώς η Ουκρανία διερευνά τις επιπτώσεις και τη φύση της και ανακάμπτει από τα περιστατικά. Δεν έχουμε απόδοση ευθυνών αυτή τη στιγμή» είπε ο εκπρόσωπος.

Ο Μπάιντεν έχει προειδοποιήσει για σοβαρές οικονομικές συνέπειες για τη Ρωσία αν ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν πραγματοποιήσει εισβολή στην Ουκρανία. Η Ρωσία αρνείται πως έχει σχέδια να επιτεθεί στην Ουκρανία.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Reuters, ο Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, είπε πως οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι η ρωσική κυβέρνηση «προετοιμάζεται για εισβολή στην Ουκρανία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρείες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα πολέμου εάν η διπλωματία αποτύχει να εκπληρώσει τους σκοπούς τους».

Ο Πούτιν έχει απαιτήσει το ΝΑΤΟ να σταματήσει την επέκτασή του προς τα ανατολικά και να συμφωνήσει σε νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις, απαιτήσεις τις οποίες έχουν απορρίψει οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

«Στο πλαίσιο των σχεδίων της η Ρωσία θέτει τις βάσεις για να έχει την επιλογή δημιουργίας ενός προσχήματος για εισβολή, περιλαμβανομένων δραστηριοτήτων δολιοφθοράς και πληροφοριακών επιχειρήσεων, κατηγορώντας την Ουκρανία πως προετοιμάζει μια επικείμενη επίθεση εναντίον των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία» είπε ο αξιωματούχος.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις «σχεδιάζουν να αρχίσουν αυτές τις δραστηριότητες αρκετές εβδομάδες πριν μια στρατιωτική εισβολή, που θα μπορούσε να αρχίσει μεταξύ των μέσων Ιανουαρίου και των μέσων Φεβρουαρίου» είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ έχουν πληροφορίες οι οποίες υποδεικνύουν πως η Ρωσία έχει ήδη ετοιμάσει μια ομάδα πρακτόρων για να διεξάγουν μια επιχείρηση προβοκάτσιας στην ανατολική Ουκρανία. «Οι πράκτορες είναι εκπαιδευμένοι σε πολεμικές επιχειρήσεις σε αστικό περιβάλλον και σε χρήση εκρηκτικών για τη διεξαγωγή ενεργειών δολιοφθοράς εναντίον των ίδιων των δυνάμεων που επιχειρούν εκ μέρους της Ρωσίας» είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι ενδείξεις δείχνουν πως «Ρώσοι δρώντες επιρροής ήδη αρχίζουν να εφευρίσκουν ουκρανικές προκλήσεις σε κρατικά μέσα και social media για να δικαιολογήσουν μια ρωσική επέμβαση και να σπείρουν διχασμό στην Ουκρανία».

Από πλευράς του ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα και τις αναφορές για πιθανή προβοκάτσια ως ανυπόστατα και ατεκμηρίωτα. «Μέχρι στιγμής αυτές οι δηλώσεις είναι αβάσιμες και ατεκμηρίωτες», δήλωσε στο πρακτορείο TASS.

Ο Πεσκόφ, σε προγενέστερες δηλώσεις είχε υπογραμμίσει ότι η Ρωσία δεν συνιστά για κανέναν απειλή, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν τέτοιες προκλήσεις για να δικαιολογήσουν τέτοιους είδους δηλώσεις, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι οι οποίες απόπειρες επίλυσης της κρίσης στην νοτιοανατολική Ουκρανία με στρατιωτικά μέσα, θα έχουν τις πιο σοβαρές συνέπειες.

Μετακινήσεις δυνάμεων

Peter Kovalev via Getty Images

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, καθώς ήταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις αυτή την εβδομάδα, η Ρωσία μετακινούσε άρματα μάχης, ΤΟΜΑ (τεθωρακισμένα οχήματα μάχης), εκτοξευτές ρουκετών και άλλα είδη στρατιωτικού εξοπλισμού από βάσεις προς τα δυτικά από τις βάσεις τους στην Άπω Ανατολή, με βάση αναφορές από Αμερικανούς αξιωματούχους και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Καθώς ο εξοπλισμός αυτός είναι ακόμα σε στάδιο μεταφοράς, αναλυτές και αξιωματούχοι προβαίνουν σε υποθέσεις και εικασίες ως προς το αν πρόκειται για την επόμενη φάση στη συγκέντρωση δυνάμεων από το Κρεμλίνο, που έχει στείλει ήδη πάνω από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Αυτά πηγαίνουν σχεδόν σίγουρα στην Ουκρανία» είπε ο Ρομπ Λη, ειδικός σε θέματα ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και fellow στο Foreign Policy Research Institute, αμερικανικό think tank. Αυτός ο στρατιωτικός εξοπλισμός, είπε, θεωρείται ότι είναι ο πρώτος που μεταφέρεται στο πλαίσιο της παρούσας κρίσης από την Ανατολική Στρατιωτική Περιφέρεια της Ρωσίας, στην άλλη πλευρά της χώρας.

Κάποιοι άλλοι αξιωματούχοι και αναλυτές, ωστόσο, υποψιάζονται πως ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν χρησιμοποιεί τις νέες μετακινήσεις στρατευμάτων στο πλαίσιο μιας στρατηγικής για δημιουργία αβεβαιότητας στη Δύση ως προς την επόμενή του κίνηση, ενώ παράλληλα ενισχύει το διαπραγματευτικό του «οπλοστάσιο».

Εάν οι δυνάμεις αυτές αναπτυχθούν όντως κοντά στην Ουκρανία, λένε αξιωματούχοι και αναλυτές, το υλικό αυτό θα ενίσχυε τις επιλογές του Κρεμλίνου για χρήση στρατιωτικής ισχύος- από μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις μέχρι μικρές, στοχευμένες επιθέσεις, με σκοπό την αποδυνάμωση της φιλοδυτικής κυβέρνησης στο Κίεβο, την αύξηση του ελέγχου που ασκεί η Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία, την αύξηση της πίεσης στην οικονομία της χώρας και την αποτροπή της ένταξής της στο ΝΑΤΟ.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε την Παρασκευή ότι δυνάμεις στην Ανατολική Στρατιωτική Περιφέρεια είχαν αρχίσει έναν «έκτακτο έλεγχο στρατιωτικής ετοιμότητας» στο πλαίσιο τακτικά προγραμματισμένων ασκήσεων. Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων επιδιώκεται να διασφαλιστεί πως οι δυνάμεις αυτές θα μπορούσαν να φέρουν σε πέρας αποστολές μετά την «ανασύνταξη σε μεγάλες αποστάσεις» ανά τη Ρωσία, σύμφωνα με το υπουργείο.

Η Conflict Intelligence Team, ομάδα Ρώσων bloggers, έχει ανεβάσει φωτογραφίες βαγονιών με άρματα μάχης, ΤΟΜΑ, φορτηγά και αυτοκινούμενους εκτοξευτές ρουκετών, συμπληρώνοντας πως «την τελευταία εβδομάδα εμείς και άλλοι ερευνητές προσέξαμε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που απεικόνιζαν στρατιωτικά οχήματα σε τρένα στη ρωσική Άπω Ανατολή να μετακινούνται προς τα δυτικά...αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πολλαπλά τρένα την εβδομάδα, ακόμα και τη μέρα».

Το Πεντάγωνο των ΗΠΑ δεν προέβη σε σχόλια για τις αναφορές στα social media, ωστόσο ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, είπε την Πέμπτη πως τα δύο τρίτα των ρωσικών δυνάμεων είχαν βγει από τις βάσεις τους.

Ο Φίλιπ Μπρίντλαβ, πτέραρχος εν αποστρατεία της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας που είχε υπηρετήσει ως κορυφαίος διοικητής του ΝΑΤΟ από το 2013 ως το 2016, είπε ότι οι ρωσικές κινήσεις δίνουν στον Πούτιν ένα εύρος επιλογών πέραν μιας γενικευμένης εισβολής: «Το βόρειο τμήμα των ρωσικών δυνάμεων που έχουν παραταχτεί απέναντι στην Ουκρανία θα μπορούσε εύκολα να κινηθεί δυτικά μέσω Λευκορωσίας και να φτάσει πολύ κοντά στο Κίεβο σχετικά χωρίς αντίσταση» είπε ο Μπρίντλαβ. «Οι καλύτερες δυνάμεις της Ουκρανίας είναι δεσμευμένες στη γραμμή επαφής στα σύνορα του Ντονμπάς. Οπότε αυτή η προέλαση στα βόρεια θα μπορούσε να παρακάμψει τις ικανότερες ουκρανικές δυνάμεις» σημείωσε.

Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από το Κρεμλίνο για ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, αποσκοπώντας στο να αποσπαστούν παραχωρήσεις, ή ακόμα και στην πρόκληση της κατάρρευσής της, είπαν πρώην αξιωματούχοι και αναλυτές.

Σύμφωνα με τον Μπρίντλαβ, μια άλλη, ξεχωριστή ομάδα ρωσικών δυνάμεων ανατολικά θα μπορούσε να εισέλθει στο Ντονμπάς για να υποστηρίξει τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές. Παράλληλα μια τρίτη ομάδα στην Κριμαία και τη νοτιοδυτική Ρωσία θα μπορούσε να καταλάβει εδάφη κατά μήκος της ακτής και να αποκόψει τη Μαριούπολη από την υπόλοιπη Ουκρανία. «Αυτό θα προκαλούσε σοβαρή ζημιά στην οικονομία της Ουκρανίας, που βασίζεται στις αγροτικές εξαγωγές» είπε ο Μπρίντλαβ. «Η δύναμη αυτή θα μπορούσε να εισβάλει περαιτέρω για να διασφαλίσει την προμήθεια νερού βόρεια της Κριμαίας, που είναι απαραίτητη για τις ρωσικές δυνάμεις εκέι».

Πέραν των δικών της στρατευμάτων, η Ρωσία έχει επίσης μετακινήσει στην Αζοφική Θάλασσα, που βρέχει Ρωσία και Ουκρανία, πλοία που κανονικά σταθμεύουν στην Κασπία. Τα σκάφη είχαν αποσταλεί εκεί τον Απρίλιο για ασκήσεις και δεν επέστρεψαν. Μεταξύ αυτών είναι αμφίβια σκάφη που θα μπορούσαν να μεταφέρουν ρωσικές δυνάμεις στις ουκρανικές ακτές, εκμεταλλευόμενα τη ρωσική ναυτική υπεροχή σε εκείνα τα ύδατα.

Ο Φίλιπ Κάρμπερ, του Potomac Foundation, είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είναι ικανές να αμυνθούν ενάντια σε επιθέσεις από το Ντονμπάς και κατά μήκος της διόδου από την Κριμαία. «Θα δυσκολεύονταν να καλύψουν ένα πολύ ευρύτερο μέτωπο που εκτείνεται από τη Λευκορωσία στα βόρεια μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα στα νότια» είπε σχετικά, προσθέτοντας ότι «η περιοχή βόρεια του Ντονμπάς είναι εδάφη ιδανικά για επιχειρήσεις τεθωρακισμένων, όπου οι Ουκρανοί δεν έχουν εκτενώς προετοιμασμένες άμυνες».

Με πληροφορίες από Reuters, Wall Street Journal, Financial Times, TASS

Δημοφιλή