«Ψευδή επιχειρήματα»: H Τουρκία απορρίπτει το ανακοινωθέν της συνάντησης του Καΐρου

Ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
ASSOCIATED PRESS

Έντονη διπλωματική κινητικότητα, με εκατέρωθεν μηνύματα, λαμβάνει χώρα στο ευρύτερο πλαίσιο των εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο, στον απόηχο της υπογραφής μνημονίων κατανόησης μεταξύ της Άγκυρας με τη λιβυκή κυβέρνηση εθνικής ενότητας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών- με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να απορρίπτει το ανακοινωθέν της συνάντησης του Καΐρου την Τετάρτη, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Γαλλίας, Κυπριακής Δημοκρατίας, Αιγύπτου και Ιταλίας, σχετικά με τις εξελίξεις στην περιοχή.

Όπως ισχυρίζεται η τουρκική πλευρά, το ανακοινωθέν «βασίζεται εντελώς σε ψευδή επιχειρήματα», ενώ στη συνέχεια της ανακοίνωσης υποστηρίζεται ότι «τα μνημόνια κατανόησης που υπογράψαμε με τη νόμιμη και διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης είναι νόμιμα και πλήρως συμβατά με το διεθνές δίκαιο».

«Αυτά τα μνημόνια κατανόησης συνιστούν απάντηση σε αυτούς που επιδιώκουν να αγνοήσουν την παρουσία της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο. Η ανακοίνωση της 8ης Ιανουαρίου όντως επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά πως τα βήματα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο είναι δίκαια και κατάλληλα. Η Τουρκία, με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, έχει δικαίωμα λόγου σε κάθε εγχείρημα στην περιοχή. Για να μετατραπεί η ανατολική Μεσόγειος σε περιοχή συνεργασίας αντί για σύγκρουσης, θα θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία για να εκφράσουμε ξανά ότι είμαστε έτοιμοι για συνεργασία με όλες τις πλευρές, με την εξαίρεση της “ελληνοκυπριακής διοίκησης”» καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Από πλευράς του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στο Ιράκ, τη Συρία και τη Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι το μέλλον και η ασφάλεια της χώρας του ξεκινούν πολύ πέρα από τα σύνορά της.

Αναφερόμενος στο σχέδιο αποστολής Τούρκων στρατιωτικών στη Λιβύη, ο Ερντογάν είπε: «Βρισκόμαστε σε αυτά τα εδάφη (σ.σ. τη Λιβύη) όπου οι πρόγονοί μας έγραψαν ιστορία, επειδή μας προσκάλεσαν εκεί για να διαλύσουμε την αδικία και τις διώξεις». Πρόσθεσε ότι η χώρα του θα δώσει «την καλύτερη απάντηση» σε όσους δεν κατανοούν ότι «η ασφάλεια της Τουρκίας ξεκινά πέραν των συνόρων της».

Συνάντηση στην Άγκυρα

Σημειώνεται στο μεταξύ πως συνάντηση αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας θα λάβει χώρα την Παρασκευή στην Άγκυρα: Όπως ανακοινώθηκε από το ελληνικό ΥΠΕΞ, «στο πλαίσιο τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, αντιπροσωπείες των δύο χωρών με επικεφαλής, τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη, κ. Θεμιστοκλή Δεμίρη, και τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Πρέσβη, κ. Sedat Önal, θα συναντηθούν την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου, στην Άγκυρα. Οι συνομιλίες θα εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος».

Καταδίκη των μνημονίων κατανόησης Τουρκίας- Λιβύης

Υπενθυμίζεται πως, στο πλαίσιο του κοινού ανακοινωθέντος για τη συνάντηση της Τετάρτης, τονίστηκε πως «η υπογραφή των μνημονίων κατανόησης το Νοέμβριο μεταξύ της Τουρκίας και του κ. Fayez Sarraj, Προέδρου του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, συνιστά παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου»- με τους υπουργούς Εξωτερικών Αιγύπτου, Γαλλίας, Κύπρου και Ελλάδας, να υπογραμμίζουν πως τα εν λόγω μνημόνια υπονομεύουν περαιτέρω την περιφερειακή σταθερότητα και θεωρούνται αμφότερα άκυρα και ανυπόστατα.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ανακοινωθέν, «το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης για την φερόμενη οριοθέτηση θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες»- με τους υπουργούς να καταδικάζουν τις συνεχιζόμενες τουρκικές ενέργειες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου και τα χωρικά της ύδατα και να την καλούν να παύσει άμεσα όλες τις παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες. Επίσης, έκριναν ότι το μνημόνιο για την ασφάλεια και κάθε απόφαση σχετικά με την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη συνιστά σοβαρή παραβίαση του ψηφίσματος 2259 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καθώς και άλλων συναφών ψηφισμάτων του τελευταίου, καθώς και απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα και απηύθυναν έκκληση για άμεση αποκλιμάκωση.

Δημοφιλή