Ψηφιακή έκθεση για την Μάχη των Θερμοπυλών και την Ναυμαχία της Σαλαμίνας

Η έκθεση «ἱστορίης ἀπόδεξις» διαρθώνεται σε δώδεκα θεματικές ενότητες.
Nastasic via Getty Images

Η ψηφιακή έκθεση «ἱστορίης ἀπόδεξις», που διοργώνεται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του ΥΠΠΟΑ για τα 2.500 χρόνια από την επέτειο των δύο ιστορικών μαχών, της μάχης των Θερμοπυλών και της ναυμαχίας της Σαλαμίνας, είναι εμπνευσμένη από τις πηγές, τους ιστορικούς συγγραφείς, που έζησαν τα ίδια τα γεγονότα ή έζησαν τον απόηχο τους, ενώ η επίδρασή τους καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας ακόμη και σήμερα.

Το Μουσείο Αρχαίας Αγοράς και το Αρχαιολογικό Μουσείο Κεραμεικού της ΕΦΑ Πόλης Αθηνών, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο Σαλαμίνας της ΕΦΑ Πειραιώς & Νήσων, το Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου της ΕΦΑ Ανατολικής Αττικής, το Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών που επέλεξε η ΕΦΑ Φθιώτιδας & Ευρυτανίας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης της ΕΦΑ Λακωνίας, το Νομισματικό και Επιγραφικό Μουσείο, είναι οι χώροι για τους οποίους σχεδιάστηκε και στους οποίους παρουσιάζεται εποπτικό υλικό για τις ιστορικές μάχες, εκθέτοντας ένα διαφορετικό θεματικό άξονα των γεγονότων.

Η Μάχη των Θερμοπυλών

Το τοπίο των Θερμοπυλών στην αρχαιότητα ήταν διαφορετικό από το σημερινό. Η διάβαση των Θερμοπυλών ήταν δυνατή μέσω ενός μονοπατιού μήκους εννέα περίπου χιλιόμετρων και πλάτους έως 20 μέτρα, ανάμεσα στη θάλασσα του Μαλιακού κόλπου και τις απότομες πλαγιές του όρους Καλλίδρομου.

Από εκεί θα περνούσαν τα στρατεύματα του Ξέρξη το καλοκαίρι του 480 π.Χ. για να μεταβούν νότια, προς την Αθήνα και την Πελοπόννησο. Εκεί επέλεξαν να τους περιμένουν οι Έλληνες, καθώς το στενό τούς έδινε την ευκαιρία να εξουδετερώσουν το αριθμητικό πλεονέκτημα των αντιπάλων τους και να μην επιτρέψουν την ανάπτυξη του ισχυρού τους ιππικού. Μολονότι δεν είναι ξεκάθαρο στις πηγές, οι σύγχρονοι ιστορικοί υπολογίζουν ότι ο περσικός στρατός αριθμούσε 70 με 300 χιλιάδες άνδρες, ενώ ο ελληνικός 7.000. Παράλληλα με τον στρατό, ο στόλος των Ελλήνων επιχείρησε να ανακόψει την πορεία των εχθρών στη θάλασσα, στην κοντινή θέση του Αρτεμισίου, σε μια σύγκρουση που η έκβαση της αποδείχθηκε αμφίρροπη.

Συνολικά συγκεντρώθηκε ένα ψηφιακό αποθετήριο που ξεπερνά τις εκατό αναφορές στα συγκεκριμένα γεγονότα με πρόσβαση σ’ ένα ευρύτερο εκθεσιακό υλικό (κεραμεική, νομίσματα, εργαλεία, οπλισμός, γλυπτά, μνημεία, χάρτες και πολλά άλλα).

Η έκθεση διαρθώνεται σε δώδεκα θεματικές ενότητες που δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο και διαχρονικό πλαίσιο παρουσίασης των ελληνοπερσικών πολέμων, προσφέροντας έγκυρη γνώση για τα γεγονότα του 480π.Χ. με τρόπο ελκυστικό και καινοτόμο.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://2500years.culture.gov.gr ο επισκέπτης περιηγείται απολαμβάνοντας τις πολλαπλές δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιακή πλατφόρμα (κείμενα, φωτογραφίες, animation, χρονολόγιο, αφήγηση, πηγές, συνδέσεις κ.α.).

Η παραγωγή της έκθεσης είναι δίγλωσση (ελληνικά/αγγλικά) και η πλοήγηση εύχρηστη.

«ἱστορίης ἀπόδεξις»
«ἱστορίης ἀπόδεξις»

Για την έκθεση συνεργάστηκαν πολλοί συντελεστές: οι Εφορείες Αρχαιοτήτων και ιδιωτικοί φορείς, που παρείχαν σπουδαίο συμπληρωματικό υλικό, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Ακρόπολης, το Μουσείο Π&Α Κανελλοπούλου, Ιδρύματα και Μουσεία του εξωτερικού, όπως το Μουσείο του Λούβρου, το Μουσείο Ostiense, το Μουσείο Αρχαίας Τεχνολογίας Κοτσανά, η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, το Ίδρυμα Ωνάση, το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Αρχείο πολεμικού ναυτικού κ.α.

Δημοφιλή