«Ψηφιακοί γκάνγκστερ»: Βρετανοί βουλευτές ζητούν παρεμβάσεις και επιβολή κανόνων στο Facebook

Στο Facebook και σε άλλα social media θα έπρεπε να επιβληθούν υποχρεωτικοί κώδικες ηθικής, σύμφωνα με αναφορά.
coffeekai via Getty Images

Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης θα έπρεπε να συμμορφώνονται σε έναν υποχρεωτικό κώδικα ηθικής, που επιβλέπεται από ανεξάρτητη αρχή, για την αντιμετώπιση του επιβλαβούς ή παράνομου περιεχομένου στις ιστοσελίδες τους, όπως απαιτεί επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε μια μεγάλης έκτασης αναφορά, όπου μάλιστα χρησιμοποιείται ο βαρύς χαρακτηρισμός «ψηφιακοί γκάνγκστερ του online κόσμου», (digital gangsters), οι οποίοι νομίζουν πως για αυτούς δεν ισχύει ο νόμος, οι βουλευτές προειδοποίησαν πως η δημοκρατία κινδυνεύει από την «κακόβουλη και ανηλεή» στόχευση πολιτών με παραπληροφόρηση και διαφημίσεις από μη ταυτοποιήσιμες πηγές, ενώ ζητούν μεταρρυθμίσεις στους εκλογικούς νόμους.

Η Επιτροπή Ψηφιακών Θεμάτων, Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού ανέφερε πως απαιτούνται ηθικές κατευθυντήριες γραμμές που θα ορίζουν τι είναι και τι δεν είναι αποδεκτό στα social media, περιλαμβανομένου του επιβλαβούς και παράνομου περιεχομένου που αναφέρεται στις πλατφόρμες από χρήστες ή εντοπίζεται από τις εταιρείες.

Εάν οι εταιρείες τεχνολογίας δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους βάσει του κώδικα, τότε μια ανεξάρτητη αρχή θα έπρεπε να είναι σε θέση να εκκινεί νομικές διαδικασίες σε βάρος τους και να έχει τη δικαιοδοσία να τους επιβάλει μεγάλα πρόστιμα, σημείωσαν οι βουλευτές.

Όπως έγραψαν, «οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από τον ισχυρισμό πως είναι απλά “πλατφόρμα” και να επιμένουν πως δεν έχουν ευθύνη οι ίδιες για τη ρύθμιση του περιεχομένου των σελίδων τους».

Στην αναφορά επίσης στοχοποιείται ιδιαίτερα ο επικεφαλής του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, που κατηγορήθηκε πως έδειξε «περιφρόνηση» προς την επιτροπή, επιλέγοντας να μην εμφανιστεί ενώπιόν της πέρυσι. Όπως σημειώνουν οι βουλευτές, η ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης δεν εμφανίζεται πρόθυμη να τεθεί υπό κανόνες ή να ελεγχθεί, και προσθέτουν πως η «θολή» δομή της φαίνεται σχεδιασμένη έτσι ώστε να «αποκρύπτει γνώση και ευθύνη για συγκεκριμένες αποφάσεις».

Πέρυσι το Facebook δέχτηκε μεγάλες πιέσεις σχετικά με κάποιες από τις πρακτικές του, μετά το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, μια σειρά παραβιάσεων δεδομένων και προβληματισμών για τα fake news και άλλο περιεχόμενο στη σελίδα του.

Η τελική αναφορά της επιτροπής πάνω στην παραπληροφόρηση και τα fake news επίσης σημειώνει πως ο εκλογικός νόμος δεν είναι επαρκής και θα έπρεπε να ανανεωθεί για να αντικατοπτρίζει στη μετάβαση στην εποχή των «microtargeted» (στοχευμένων) online πολιτικών εκστρατειών.

Οι βουλευτές ζητούν εκτενή εξέταση των υπαρχόντων κανόνων και κανονισμών σχετικά με τις πολιτικές διεργασίες κατά τη διάρκεια εκλογών και δημοψηφισμάτων, και απαιτούν από την κυβέρνηση να πιέσει τις εταιρείες social media να δημοσιοποιούν περιστατικά παραπληροφόρησης.

Από τους υπουργούς επίσης ζητήθηκε να αποκαλύψουν πόσες έρευνες είναι σε εξέλιξη σχετικά με ρωσικές παρεμβάσεις στις βρετανική πολιτική.

«Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας αποτυγχάνουν στον καθήκον τους ως προς τη μέριμνα που οφείλουν να έχουν για τους χρήστες τους και να αναλαμβάνουν δράση εναντίον επιβλαβούς υλικού- και να σέβονται τα δικαιώματα ιδιωτικότητας δεδομένων» είπε ο πρόεδρος της επιτροπής και βουλευτής των Συντηρητικών, Ντέιμιαν Κόλινς.

«Εταιρείες σαν το Facebook έχουν τεράστια ισχύ στην αγορά, που τους επιτρέπει να βγάζουν χρήματα κάνοντας bullying σε μικρότερες εταιρείες τεχνολογίας και developers που βασίζονται σε αυτή την πλατφόρμα για να έχουν επαφή με τους πελάτες τους».

«Αυτά είναι ζητήματα που οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας γνωρίζουν πολύ καλά, ωστόσο αποτυγχάνουν επανειλημμένα να αντιμετωπίσουν. Η κατευθυντήρια αρχή της κουλτούρας “πήγαινε γρήγορα και σπάσε πράγματα” συχνά φαίνεται να είναι πως είναι καλύτερο να ζητάς συγγνώμη παρά άδεια».

«Χρειαζόμαστε μια δραστική αλλαγή στην ισορροπία ισχύος μεταξύ των πλατφορμών και του λαού. Η εποχή της ανεπαρκούς αυτορρύθμισης πρέπει να λάβει τέλος. Τα δικαιώματα του πολίτη πρέπει να οριστούν σε νομικό επίπεδο, απαιτώντας από τις εταιρείες τεχνολογίας να συμμορφώνονται σε έναν κώδικα που έχει γίνει νόμος από τη Βουλή, και επιβλέπεται από μια ανεξάρτητη αρχή».

Επίσης, έντονα ήταν τα «πυρά» και κατά του Ζάκερμπεργκ προσωπικά, η οποίος κατηγορήθηκε για αποτυχία σε επίπεδο ηγεσίας και προσωπικής ευθύνης.

Το Facebook, από πλευράς του, υποστήριξε πως είναι ανοιχτό στην εφαρμογή «ουσιωδών» κανόνων, με τον Καρίμ Παλάντ, public policy manager (Μ. Βρετανία) να υποστηρίζει πως «δεν είναι η ίδια εταιρεία» που ήταν έναν χρόνο πριν.

(με πληροφορίες από HuffPost UK, Reuters, Guardian)

Δημοφιλή