ΠΟΛΙΤΙΚΗ
13/01/2019 17:52 EET

Ψήφος εμπιστοσύνης: Η μάχη επί των διαδικαστικών ξεκίνησε

Ευρεία σύσκεψη στα γραφεία της ΝΔ

Eurokinissi

Νέο πεδίο αντιπαράθεσης δημιουργεί η απαίτηση της ΝΔ η Βουλή να μείνει κλειστή μέχρι να ξεκινήσει η συζήτηση για την πρόταση της ψήφου εμπιστοσύνης.

Ουσιαστικά η ΝΔ επιδιώκει να μην ψηφιστεί την Δευτέρα το νομοσχέδιο για την πρόσληψη 15.000 εκπαιδευτικών στην δημόσια εκπαίδευση.

Από κοινοβουλευτικές πηγές επισημαίνεται ότι η κλειστή Βουλή προβλέπεται μόνο στην διαδικασία της πρότασης μομφής, κάτι που η ΝΔ έχει αποφύγει να πράξει.

Προφανώς αν η ΝΔ καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, η Βουλή θα διακόψει τις εργασίες της. Αυτή την ώρα στα γραφεία της ΝΔ στη Βουλή πραγματοποιείται ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Ο Κανονισμός της Βουλής στο άρθρο 142 παρ. 3 για την πρόταση δυσπιστίας αναφέρει ότι «αν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπογράφεται από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας».

Όμως αυτή η διαδικασία δεν περιλαμβάνεται στο άρθρο 141 που αφορά την πρόταση εμπιστοσύνης που ζητά η κυβέρνηση. 

Επισημαίνεται ακόμη ότι ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης θα προτείνει αύριο στην έκτακτη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης να ξεκινήσει το απόγευμα της Τρίτης και να ολοκληρωθεί το βράδυ της Τετάρτης.

«Η αντιπολίτευση δεν έκανε πρόταση μομφής, την πρωτοβουλία την έχει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση. Η πρότασή μου θα είναι αυτή, για Τετάρτη. Πρόσφατα η Βουλή ψήφισε τον προϋπολογισμό και έγινε συζήτηση εφ’ όλης της ύλης. Προσωπικά δεν βλέπω γιατί πρέπει να έχουμε περισσότερες ημέρες εφ’ όλης της ύλης μετά θα έχουμε και τις Πρέσπες που θα είναι επίσης εφ’ όλης της ύλης», είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Βούτσης σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Πάντως από την ΝΔ θα επιδιώξουν να υπάρξει μία επιπλέον ημέρα συζήτησης.

Sponsored Post