ΠΟΛΙΤΙΚΗ
07/03/2018 20:25 EET

Ψηλά διατηρεί τους τόνους η Άγκυρα

Anadolu Agency via Getty Images

Ψηλά φαίνεται να διατηρεί τους τόνους η Άγκυρα, εν μέσω των εντάσεων λόγω της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο, και της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστήριξε πως η Άγκυρα θα συνεχίσει να «προστατεύει τα συμφέροντά της» όσον αφορά στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ενώ είπε πως ο αμερικανικός 6ος Στόλος δεν έχει φτάσει ακόμα στην Κύπρο, αντίθετα με τα δημοσιεύματα ελληνικών και κυπριακών ΜΜΕ. Παράλληλα, ισχυρίστηκε πως η Τουρκία έχει «λάβει πληροφορίες» ότι ένα σκάφος της ExxonMobil κατευθύνεται προς την ανατολική Μεσόγειο (υπενθυμίζεται πως η Exxon έχει ανακοινώσει πως οι εργασίες στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ θα γίνουν κανονικά). Σημειώνεται πως σε σχετικές με την παρουσία του 6ου Στόλου στην περιοχή δηλώσεις προέβη και ο γνωστός για τις εμπρηστικές τοποθετήσεις του σύμβουλος του Ερντογάν, Γιγίτ Μπουλούτ, ο οποίος δήλωσε «ως κομμάτι του τουρκικού λαού και του ισλαμικού έθνους» ότι «όχι ο 6ος στόλος, ο 66ος στόλος να έρθει, εμάς τίποτα δεν μπορεί να μας σταματήσει». 

Από πλευράς του, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον «πρωθυπουργό» των Κατεχομένων, Τουφάν Ερχουρμάν, αναφέρθηκε στην τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στον Έβρο, λέγοντας πως θα αποφασίσει η τουρκική δικαιοσύνη. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις ελληνικές κινήσεις για να τεθεί το θέμα ενώπιον της ΕΕ: «Το να έρθει αυτό το θέμα ενώπιον της ΕΕ είναι πολύ έξυπνο. Είναι μια συνήθεια πια όποιο θέμα έχει να κάνει με την Τουρκία να τίθεται ενώπιον της ΕΕ για στήριξη. Αυτό και παρόμοιες εξελίξεις δεν πηγαίνουν μπροστά τις σχέσεις μας με την ΕΕ, αλλά ούτε και πίσω», ανέφερε, ενώ, μιλώντας για τα τεκταινόμενα στην κυπριακή ΑΟΖ, είπε πως οι «προκλητικές δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο θα έχουν την απάντησή τους»,και συμπλήρωσε ότι οι μονομερείς δραστηριότητες δεν αντιμετωπίζονται με θετικό τρόπο από την Τουρκία και τα Κατεχόμενα.

Των δηλώσεων αυτών είχαν προηγηθεί δύο ανακοινώσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ: η μία στρεφόταν κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και η άλλη καταδίκαζε το κάψιμο της τουρκικής σημαίας κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην Ελλάδα. Ειδικότερα, το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον κ. Παυλόπουλο, με αφορμή δηλώσεις του, να «σέβεται το διεθνές δίκαιο και τα σύνορά μας και να απέχει από μία ρητορική που δεν ταιριάζει με τη θέση του και θα μπορούσε να προκαλέσει περιττή ένταση», ενώ για το κάψιμο της τούρκικης σημαίας ζητήθηκε από τις ελληνικές αρχές να συλλάβουν τους δράστες «αυτής της απάνθρωπης πράξης» που έγινε από «ρατσιστικό πολιτικό κόμμα».

Στο μεταξύ, η Τουρκία διατηρεί ψηλά την ένταση στο Αιγαίο, καθώς μετά την δέσμευση περιοχής που επικαλύπτει το Καστελόριζο για άσκηση Έρευνας και Διάσωσης, επανήλθε με την δέσμευση μεγάλης περιοχής στην καρδιά του Αιγαίου για διάστημα μέχρι και τις 30 Απριλίου για ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Σημειώνεται πως η τουρκική δέσμευση επικαλύπτει και περιοχές τις οποίες έχει δεσμεύσει ήδη η Αθήνα για πραγματοποίηση ασκήσεων