ΔΙΕΘΝΕΣ
11/10/2018 13:55 EEST

Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τα αμερικανικά και τα ασιατικά

Brendan McDermid / Reuters

Μεγάλη πτώση σημειώνεται και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω προβληματισμών μεταξύ των επενδυτών περί του εμπορικού πολέμου και των υψηλότερων αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, o FTSE 100 στο Λονδίνο είχε πτώση άνω του 1,7% το πρωί. Όσον αφορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, λίγο μετά τις 13.30 ο δείκτης σημείωνε πτώση 1%. Στο Παρίσι ο Cac 40 έπεφτε κατά 1,6%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο Dax σημείωνε πτώση 1,5%.

Οι αγορές στην Ασία σημείωσαν χαμηλό 19 μηνών, αφού στις ΗΠΑ σημειώθηκαν οι χειρότερες απώλειες μέσα σε διάστημα οκτώ μηνών.

Τόσο ο FTSE 100 όσο και ο Cac 40 έχουν βρεθεί στα χαμηλότερά τους επίπεδα από τον Απρίλιο, ενώ ο Dax βρίσκεται στο χαμηλότερό του σημείο από τις αρχές του 2017.

Όσον αφορά στον λόγο της πτώσης των χρηματιστηρίων, το BBC σημειώνει πως την τελευταία χρονιά ειδικοί προέβλεπαν ότι έρχεται μια μεγάλη πτώση, καθώς οι περισσότερες αγορές βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, ειδικά στην Αμερική. Οπότε ήταν αναμενόμενο κάποια στιγμή να προκύψει πτώση- και αυτό που το έκανε αυτή τη φορά ήταν η έναρξη πωλήσεων αμερικανικών ομολόγων από επενδυτές, καθώς δεν τα θεωρούν πλέον καλή επένδυση. Αυτό, με τη σειρά του, επεκτάθηκε στα χρηματιστήρια. Την κατάσταση επιδείνωσε ο εμπορικός πόλεμος- σημειώνεται πως αρκετές αμερικανικές εταιρείες προειδοποιούσαν την Τετάρτη πως οι δασμοί στις κινεζικές εισαγωγές άρχιζαν να έχουν επιπτώσεις στις δραστηριότητές τους.

Κάτι αξιοπερίεργο στη συγκεκριμένη «βουτιά» είναι πως οι τιμές παραδοσιακών «καταφυγίων», όπως ο χρυσός, δεν έχουν σημειώσει ιδιαίτερες μεταβολές. Αυτό δείχνει πως οι επενδυτές δείχνουν αβεβαιότητα ως προς το τι θα συμβεί μετά, οπότε και τους αρκεί να κρατήσουν στα χέρια τους ρευστό.