ΔΙΕΘΝΕΣ
11/03/2020 11:41 EET | Updated 11/03/2020 11:43 EET

Πούτιν για πάντα: Η Βουλή ενέκρινε αλλαγή του Συντάγματος για να 'ναι υποψήφιος και το 2024

Ο δρόμος για την επανεκλογή του Βλάντιμιρ Πούτιν το 2024, ανοίγει μετά την συνταγματική αναθεώρηση στην Ρωσία.

Associated Press
.

Η Ρωσική Δούμα έδωσε την έγκριση για την συνταγματική αλλαγή, που επιτρέπει στον Ρώσο πρόεδρο να θέσει ξανά υποψηφιότητα το 2024 για την προεδρία του ομοσπονδιακού κράτους, κάτι το οποίο μέχρι πρότινος δεν ήταν συνταγματικά εφικτό.

Με πλειοψηφία 383 ψήφων από τις 450, η Kάτω Βουλής ψήφισε υπέρ της τροποποίησης ενώ δεν υπήρχαν αρνητικές ψήφοι, αλλά 43 βουλευτές απείχαν της ψηφοφορίας.

Ο Πούτιν που είναι απόλυτος κυρίαρχος της ρωσικής πολιτικής σκηνής τα τελευταία 20 χρόνια- είτε στην θέση του προέδρου, είτε στην θέση του πρωθυπουργού- άνοιξε έτσι τον δρόμο για την επανεκλογή του. 

Ο Πούτιν τον Ιανουάριο, αποκάλυψε τις πολιτικές αλλαγές που θα προωθούσε και τις αλλαγές στο Σύνταγμα η οποία θα τους επέτρεπαν να θέσει ξανά υποψηφιότητα το 2024 κάτι που μέχρι σήμερα δεν προβλεπόταν. 

Την Τρίτη σε ομιλία του στην Δούμα υπεραμύνθηκε των προτεινόμενων αλλαγών οι οποίες σημαίνουν την δυνατότητα επέκτασης της προεδρικής του θητείας.

 

Εάν το συνταγματικό δικαστήριο δώσει την έγκριση στην τροπολογία και το δημοψήφισμα του Απρίλη για την συνταγματική αλλαγή έχει θετικό αποτέλεσμα, ο Πούτιν θα μπορέσει να διεκδικήσει δεύτερη συνεχόμενη θητεία 6 ετών.

Σε αυτή τη περίπτωση, εφόσον το επιτρέψουν οι εκλογικές προκλήσεις και η υγεία του, ο Πούτιν θα μπορέσει να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2036, όποτε και θα έχει συμπληρώσει την ηλικία των 83 ετών.

Ο Αλεξέι Ναβαλνί, ιδρυτικό μέλος του κόμματος Russia of the Future, της αντιπολίτευσης, δηλώνει πως ο Πούτιν θα προσπαθήσει να παραμείνει στην ηγεσία της χώρας, εφόρου ζωής.

Οι αλλαγές που πέρασαν από την Ρωσική Δούμα, θα αναθεωρηθούν σήμερα κιόλας, από το άλλο νομοθετικό σώμα της Ρωσίας, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας. Δεν αναμένεται ωστόσο να μην περάσει.