Γιατί ο Πούτιν «φοβάται» τον Λένιν

Γιατί ο Πούτιν «φοβάται» τον Λένιν
** FILE ** Vladimir Lenin, founder of the Soviet Union, lays embalmed in his tomb in Moscow's Red Square, Wednesday, April 16, 1997, six days before his 127th April 22 birthday. An influential Russian governor seen as close to President Vladimir Putin called Monday for Vladimir Lenin's body to be removed from its Red Square mausoleum and buried, the ITAR-Tass news agency reported. (AP Photo/Sergei Karpukhin)
** FILE ** Vladimir Lenin, founder of the Soviet Union, lays embalmed in his tomb in Moscow's Red Square, Wednesday, April 16, 1997, six days before his 127th April 22 birthday. An influential Russian governor seen as close to President Vladimir Putin called Monday for Vladimir Lenin's body to be removed from its Red Square mausoleum and buried, the ITAR-Tass news agency reported. (AP Photo/Sergei Karpukhin)
larrywkoester/Flickr

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν, κατά του ιδρυτή της ΕΣΣΔ, Βλάντιμιρ Λένιν, προκάλεσαν αίσθηση: Ο Ρώσος πρόεδρος έχει κατά καιρούς εκφραστεί θετικά για τη Σοβιετική Ένωση, μνημονεύοντας την ιστορία της, και ως εκ τούτου η τοποθέτησή του εναντίον μια τόσο εμβληματικής ιστορικής φιγούρας έκανε εντύπωση.

Ειδικότερα, ο Πούτιν σε συνάντησή του με ακτιβιστές υπέρ του Κρεμλίνου, επέκρινε τον Λένιν και τους Μπολσεβίκους για τις πρακτικές καταστολής που χρησιμοποίησαν, και τον κατηγόρησε ότι τοποθέτησε «ωρολογιακή βόμβα» στα θεμέλια του κράτους (μέσω της δημιουργίας διοικητικών διαχωριστικών γραμμών με εθνοτικά κριτήρια), ενώ καταδίκασε τον φόνο του τελευταίου τσάρου και της οικογένειας και των υπηρετών του, όπως και χιλιάδων ιερέων. Ως παράδειγμα της καταστροφικής κληρονομιάς του Λένιν, ο Ρώσος πρόεδρος υπέδειξε το Ντονμπάς, βιομηχανική περιοχή στην ανατολική Ουκρανία όπου φιλορωσική εξέγερση εκδηλώθηκε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Όπως είπε, η κυβέρνηση του Λένιν είχε δημιουργήσει σύνορα εντός της ΕΣΣΔ, θέτοντας το Ντονμπάς υπό ουκρανική δικαιοδοσία, προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό των προλεταρίων, σε μια κίνηση που ο Πούτιν χαρακτήρισε «παραληρηματική».

Ειδικότερα, επέκρινε τις ιδέες του Λένιν περί ομόσπονδου κράτους, τα μέλη του οποίου έχουν τη δυνατότητα να αποσχιστούν, λέγοντας ότι ήταν ένας παράγοντας ο οποίος συνεισέφερε πολύ στη διάσπαση της Σοβιετικής Ένωσης, και σε αυτό είπε ότι ο Λένιν είχε άδικο στη διαφωνία του με τον Στάλιν, ο οποίος ήθελε ενιαίο κρατικό μοντέλο (σημειώνεται πως ο Πούτιν έχει στο παρελθόν καταδικάσει τους διωγμούς του Στάλιν, αλλά αναγνώρισε τον ρόλο που έπαιξε στην ήττα των Ναζί). Ακόμη, επέκρινε τους Μπολσεβίκους για το ότι έκαναν τη Ρωσία να ηττηθεί από τη Γερμανία στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, παραχωρώντας εδάφη. «Χάσαμε από τους ηττημένους, μοναδική περίπτωση στην ιστορία» είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει πρόθεση απομάκρυνσης της σορού από το μαυσωλείο στην Κόκκινη Πλατεία, τασσόμενος εναντίον «ενεργειών που θα προκαλούσαν διχόνοια στην κοινωνία».

Οι σκοπιμότητες πίσω από αυτή την τοποθέτηση αναλύονται από διεθνή ΜΜΕ. Κατά το Associated Press, οι επικρίσεις αυτές πιθανώς να εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο προσπάθειας του Πούτιν να δικαιολογήσει την πολιτική της Μόσχας στην ουκρανική κρίση- ενώ πιθανώς αντικατοπτρίζουν τους προβληματισμούς του Κρεμλίνου όσον αφορά σε αποσχιστικές τάσεις σε κάποιες ρωσικές επαρχίες. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του The Interpreter, ίσως τα αίτια να είναι βαθύτερα.

Με αφορμή δηλώσεις του Ρώσου προέδρου ότι «δεν χρειαζόμασταν παγκόσμια επανάσταση» και ότι «το να αφήνεις τη διακυβέρνησή σου να καθοδηγείται από ιδέες είναι σωστό, αλλά μόνο όταν οδηγεί στα σωστά αποτελέσματα», στο δημοσίευμα εκτιμάται ότι υπάρχουν φόβοι στους κύκλους της ρωσικής ελίτ ότι το 2017 (με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Ρωσική Επανάσταση) θα μπορούσε να είναι «επαναστατικό» έτος. Η πολιτική σχολιάστρια Αλίνα Βιτουχνόσκαγια έγραψε πρόσφατα πως το Κρεμλίνο του Πούτιν και οι ρωσικές αρχές «φοβούνται υποσυνείδητα» μια τέτοια εξέλιξη.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Interpreter, ο ιδεαλισμός του 1917 είναι «εκτός», ενώ η στρατιωτική πειθαρχία της σταλινικής περιόδου είναι «εντός». Όπως έχει γράψει στο blog του ο Πολ Γκομπλ, παρατηρητής/ αναλυτής του Κρεμλίνου, ο Πούτιν επιδιώκει να βγει το «επαναστατικό» από την επέτειο της επανάστασης. Η κίνηση αυτή, σημειώνει, «απεικονίζει τόσο τον φόβο του για την επαναστατική αλλαγή» όσο και την «επιθυμία του να κρατήσει τη σοβιετική κληρονομιά, την οποία εκτιμά, όσο πιο μακριά από τις επαναστατικές της ρίζες είναι δυνατόν».

Δημοφιλή