ΔΙΕΘΝΕΣ
16/11/2015 14:33 EET | Updated 18/11/2015 17:06 EET

Ο Πούτιν θέλει τη ρεβάνς. «Είχα δίκιο για τη Συρία...οι θέσεις της Γαλλίας δεν την προστάτεψαν από μια τρομοκρατική επίθεση»

Sasha Mordovets via Getty Images
ANTALYA, TURKEY - NOVEMBER 16: Russian President Vladimir Putin makes a speech following the G20 Antalya Summit on November 16, 2015 in Antalya, Turkey. World leaders are attending the two-day G20 summit in Turkey in the wake of the Paris terror attacks. The Syrian conflict, the migration crisis and the threat of Islamic State are expected to top the agenda. (Photo by Sasha Mordovets/Getty Images)

Οι επιθέσεις της Παρασκευής που συγκλόνισαν το Παρίσι αποδεικνύουν ότι η Ρωσία είχε «δίκιο» που καλούσε να συγκροτηθεί ένας διεθνής συνασπισμός κατά της τρομοκρατίας, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, προτρέποντας τη Γαλλία να αναθεωρήσει την θέση της σχετικά με την ανάγκη να αποχωρήσει άμεσα από την εξουσία ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σημειώνεται πως Πούτιν αναμένεται να έχει συνάντηση με τον γάλλο Ομόλογό του, Φρανσουά Ολάντ πριν από τη σύνοδο του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στα τέλη του Νοεμβρίου, αφού οι δύο ηγέτες δεν συναντήθηκαν στην Αττάλεια όπου διεξήχθη η Σύνοδος των 20 κρατών με τις ισχυρότερες οικονομίες καθώς ο Ολάντ ακύρωσε τη συμμετοχή εξαιτίας της κατάστασης στη Γαλλία.

«Είναι επιτακτικό» να συγκροτήσουμε ένα διεθνή συνασπισμό κατά της τρομοκρατίας, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν μετά το τέλος των εργασιών της G20 στην Τουρκία και τόνισε: «Μίλησα σχετικά με αυτό κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΟΗΕ με την ευκαιρία της 70ής επετείου του. Μίλησα ακριβώς για αυτό και τα τραγικά γεγονότα που ακολούθησαν επιβεβαίωσαν ότι είχαμε δίκιο» προσέθεσε ο ίδιος.

«Η Γαλλία ανήκει στις χώρες που έχουν υιοθετήσει μια πολύ σκληρή θέση αναφορικά με την τύχη του προέδρου αλ Άσαντ προσωπικά. Ακούμε όλη την ώρα από τους φίλους μας τους Γάλλους ότι η διευθέτηση του ζητήματος της αποχώρησης του προέδρου Άσαντ πρέπει να είναι βασική προϋπόθεση για να υπάρξουν πολιτικές αλλαγές...Ωστόσο, άραγε αυτό θα προστατεύσει το Παρίσι από μια τρομοκρατική επίθεση; Όχι» επέμεινε ο Πούτιν.

«Μου φαίνεται ότι δεν πρέπει να προτάσσουμε θέματα που από την φύση τους είναι δευτερεύουσας σημασίας. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε, είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας και τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Και ακριβώς σε αυτή τη βάση πρέπει να συνάψουμε μια συμφωνία σχετικά με μια πολιτική μεταρρύθμιση» υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας υποστήριξε επιπλέον σήμερα ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να προσφέρει στήριξη στη συριακή αντιπολίτευση εξαπολύοντας βομβαρδισμούς εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι βρισκόμαστε σε επαφή με… τη συριακή αντιπολίτευση στο πεδίο η οποία μας ζήτησε να διεξάγουμε αεροπορικές επιδρομές» είπε ο Πούτιν στο περιθώριο της Συνόδου της G20.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)