Ράθλιν: Το νησί του Ηνωμένου Βασιλείου που δεν έχει κανένα κρούσμα κορονοϊού

Την ώρα που η Μεγάλη Βρετανία μετρά χιλιάδες νέους ασθενείς κάθε μέρα.
Paul Faith - PA Images via Getty Images

Την ώρα που η Μεγάλη Βρετανία ετοιμάζεται για νέο lockdown, καθώς εκφράζονται φόβοι μέχρι και για 50.000 κρούσματα ημερησίως τις επόμενες εβδομάδες, υπάρχει ένα μέρος στο Ηνωμένο Βασίλειο που δεν έχει καταγράψει ούτε μια μόλυνση μεταξύ των κατοίκων του από την αρχή της πανδημίας.

Το νησί Ράθλιν, ένα μικρό κομμάτι γης στα ανοικτά των ακτών της Βόρειας Ιρλανδίας, έχει μπει για τα καλά σε αυτή την νέα κανονικότητα. Χωρίς να έχει ούτε ένα κρούσμα κορονοϊού, μπήκε σε καθεστώς lockdown τον περασμένο Μάρτιο.

«Είναι σίγουρα πιο αργοί οι ρυθμοί εδώ, ούτως ή άλλως» λέει η 18χρονη Ορλαφ, ένα από τα 150 άτομα που ζουν εκεί και εργάζεται στη μοναδική του παμπ του νησιού.

Andrea Ricordi, Italy via Getty Images

«Εχουμε ταχυδρομείο και κατάστημα δώρων. Επίσης υπάρχει ένα μουσείο με πράγματα που βρέθηκαν από δύτες στα ναυάγια της περιοχής» περιγράφει η Ορλαφ, ξεδιπλώνοντας τα λίγα πράγματα που έχει να προσφέρει ο τόπος της.

«Ενα ξενοδοχείο υπάρχει και μερικοί ξενώνες. Πολλοί άνθρωποι έρχονται εδώ για να δουν το καταφύγιο πουλιών» προσθέτει.

Babett Paul via Getty Images

Οταν πήγαινε στο δημοτικό σχολείο, υπήρχε μόνο ένας δάσκαλος. Τώρα, υπάρχουν δεκαεπτά παιδιά στο σχολείο, λέει η ίδια.

Ωστόσο, δεν υπάρχει γυμνάσιο στο νησί. Αντί να παίρνει το πλοίο δύο φορές την ημέρα για να πηγαίνει στο πλησιέστερο, η Ορλαφ επέλεξε το οικοτροφείο στο Μπέλφαστ.

«Ξέρω πώς είναι να ζεις στην πόλη γιατί πήγα στο σχολείο εκεί. Αλλά δεν νομίζω ότι έχω χάσει κάτι μένοντας εδώ, είναι απλά διαφορετικό» επισημαίνει.

Paul Faith - PA Images via Getty Images

Το παρθένο τοπίο του νησιού είναι ένα καταφύγιο για την άγρια φύση και πόλος έλξης για τους τουρίστες.

Αλλά η κύρια διαφορά μεταξύ του νησιού Ράθλιν και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν είχε κρούσματα κορονοϊού. Μπήκε σε lockdown τον Μάρτιο. Στην αρχή μειώθηκαν τα δρομολόγια των φέρι, αλλά μετά σταμάτησαν εντελώς.

Το φέρι μπόουτ είναι ο μόνος τρόπος για να φτάσει κανείς εκεί, οπότε το κλείσιμο της ακτοπλοϊκής σύνδεσης ήταν μια μεγάλη απόφαση. Το φαγητό, τα απαραίτητα για τις πρώτες βοήθειες και το ταχυδρομείο ήταν τα μοναδικά πράγματα που έφταναν στο νησί.

Brian Lawless - PA Images via Getty Images

Το νησί διαθέτει μια νοσηλεύτρια που μένει εκεί και μπορεί να την αναζητήσει κανείς τηλεφωνικώς. Δεν υπάρχει νοσοκομείο ή ομάδα γιατρών και χειρουργών.

Το Ράθλιν άνοιξε ξανά τις πύλες του για τους επισκέπτες τον Ιούλιο, με τις απαραίτητες κοινωνικές αποστάσεις, αν και δεν πήγαν πολλοί.

Σύμφωνα με την Ορλαφ, ορισμένοι κάτοικοι δεν ήθελαν να ανοίξουν ξανά το νησί.

«Μερικοί άνθρωποι εξακολουθούν να προστατεύονται, είναι ακόμα νευρικοί και δεν θέλουν να αναμειχθούν με κανέναν» εξηγεί.

Αν και οι ίδιοι δεν βίωσαν στο σώμα τους τις συνέπειες του ιού, το νησί έχει πληγεί πολύ από την πανδημία.

NUTAN via Getty Images

Υπό κανονικές συνθήκες, θα γέμιζε με επισκέπτες τις καλές ημέρες. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι υποδέχεται εκατοντάδες τουρίστες κάθε μέρα.

Ο Κίραν, που μετακόμισε εκεί πριν από τέσσερα χρόνια, λέει ότι έκτοτε ήταν ένα μέρος «καυτό και γεμάτο τουρίστες».

«Μου άρεσε το lockdown, υπήρχε γαλήνη και ησυχία έστω για λίγο» δηλώνει.

«Ο Covid μας στέρησε μεγάλο μέρος των κερδών μας, οπότε θα πρέπει να δούμε πώς θα είμαστε τον χειμώνα» τονίζει.

Babett Paul via Getty Images

Απαντες στο νησί, πάντως, συμφωνούν ότι η υγεία των κατοίκων του είναι πάνω από όλα.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή