CULTURE
22/01/2018 14:39 EET

Ρατσιστής, τεμπέλης και γουρούνι: Η γραφιστική τέχνη κάνει την καλύτερη σάτιρα

Μια αναδρομή της θητείας Τραμπ μέσα από τα πιο επιδραστικά εξώφυλλα του 2017

Το 2017 ο Αμερικανός πρόεδρος πήγαινε από σκάνδαλο σε σκάνδαλο, αλλά ο κλάδος των εντύπων ανταποκρίθηκε στις σκληρές του πολιτικές με μπόλικο στυλ. Ευρηματικοί γραφίστες και δημοσιογράφοι έδωσαν τις πιο χιουμοριστικές απαντήσεις στις πράξεις του, μέσα από έξυπνα, σατιρικά και εύστοχα εξώφυλλα σε μεγάλα έντυπα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που ο Τραμπ συνεχώς μιλά για «fake news». 

Παρακάτω, κάνουμε μια ανασκόπηση της θητείας Τραμπ όπως την κατέγραψαν τα διεθνή έντυπα τη χρονιά που πέρασε: 

 • Ιανουάριος
  «Απολύεσαι!». Το εξώφυλλο του The Spectator απεικόνιζε τον Αμερικανό πρόεδρο να εμπαίζει πάλαι ποτέ συνεργάτες των ΗΠΑ - εν προκειμένω την Ε.Ε. 
 • Φεβρουάριος
  Ένα ριζοσπαστικό εξώφυλλο που απεικόνιζε τον αμερικανό πρόεδρο ως τρομοκράτη. 
 • Μάρτιος
  «Πως να χτίσεις μια απολυταρχία» έγραφε το εξώφυλλο του The Atlantic, με τον δημοσιογράφο David Frum να σχολιάζει στο άρθρο του, «Ένας πρόεδρος, που είναι αποφασισμένος να αλλάξει τους νόμους για να προστατέψει τον εαυτό του και τον εσωτερικό του κύκλο, μπορεί να το κάνει». 
 • Απρίλιος
  Το εξώφυλλο του Rolling Stone χαρακτηρίζει τον πρόεδρο Trump, ως «Τραμπ ο Καταστροφέας» με εικονογράφηση μιας θύελλας, αλλά και με το επιτελείο του ως εκρηκτικά. 
 • Μάϊος
  Στο εξώφυλλο του περιοδικού ΤΙΜΕ, ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα του Τραμπ: η σχέση του με τη Ρωσία. 
 • Ιούνιος
  Το ισπανικό γκουρμέ περιοδικό Tapas έκανε μια από τις πιο ευρηματικές φωτογραφήσεις, απεικονίζοντας τον πρόεδρο σαν ζαμπόν, ένα παράγωγο χοίρου...
 • Ιούλιος
  Δεν είναι Ντάνος αλλά αναδείχθηκε νικητής του "μεταφορικού" αγώνα επιβίωσης, Survivor σύμφωνα με την New York Post. Επιτυχημένη αναφορά, μιας και είχαν ήδη αποχωρήσει ή ήταν έτοιμοι προς αποχώρηση οι Anthony Scaramucci, Sean Spicer, Reince Priebus,  Steve Bannon και Michael Flynn. 
 • Αύγουστος
  Αυγουστιάτικη Τριπλέτα από τα περιοδικά Τime, New Yorker και The Economist, με όλα να υπογραμμίζουν τον βαθύ ρατσισμό του προέδρου Τραμπ. 
 • Σεπτέμβριος
  Το τεύχος του Newsweek από τον Σεπτέμβριο 2017, αναρωτιόταν «Αν ο Ντοναλντ Τραμπ είναι καλά στο κεφάλι του», αφού πολλοί ψυχίατροι και ψυχολόγοι έκαναν λόγο για διαταραχές προσωπικότητας κατά το πρώτο έτος της θητείας του. 
 • Οκτώβριος
  Έθεσε σκληροπυρηνικές μεταναστευτικές προτάσεις μαζικών απελάσεων και μάλιστα τις χαρακτήρισε ως αναγκαίες, εξ' ου και το Μεξικάνικο περιοδικό Letras Libres απάντησε με ένα εξώφυλλο που τον χαρακτηρίζει ως «Αμερικανό Φασίστα» - με τα γράμματα να θυμίζουν ένα άλλο διάσημο μουστάκι...
 • Νοέμβριος
  Από την στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία, γίνονταν αναφορές ότι δεν μπορεί να αντέξει την πίεση ή ότι δεν αφιερώνει πολύ χρόνο στη δουλειά. Το Newsweek το αποτύπωσε σε ένα εξώφυλλο γράφοντας, «Έχει βαρεθεί και έχει κουραστεί. Φανταστείτε πόσο άσχημα θα αισθανόταν αν έκανε δούλευε κι όλας». 
 • Δεκέμβριος
  Δεν είναι μόνο ρατσιστής αλλά και φαλλοκράτης - αν όχι κάτι χειρότερο. Ως απάντηση, 20 γυναίκες μίλησαν ανοιχτά για το πρόβλημα της σεξουαλικής κακοποίησης, στο εξώφυλλο του ΤΙΜΕ για πρόσωπο της χρονιάς. 
 • Ιανουάριος 2018
  Ο Τραμπ καίγεται ή έχει δημιουργήσει μια κόλαση; Ένα ακόμη ευρηματικό εξώφυλλο του αμερικάνικου περιοδικού ΤΙΜΕ αποτυπώνει εύστοχα τα σημεία των καιρών. 
 • Bonus - Δεκέμβριος 2016
  Για το 200ο του τεύχος τον Δεκέμβριο του 2016, το περιοδικό Harper's έγραψε την εξής ευχή στο εξώφυλλό του: «Κάντε ξανά την Αμερική σπουδαία - και σταματήστε τον Τραμπ προτού ξεκινήσει». 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στη Γερμανική έκδοση της HuffPost και αποδόθηκε στα Ελληνικά.