Red Arrow 67: Μαθητές κατασκεύασαν τηλεκατευθυνόμενο αυτοκίνητο που δεν ανατρέπεται

Σαν πρώτο βήμα έπρεπε να οργανωθούμε σαν ομάδα, κάθε ένας από εμάς ανέλαβε έναν ρόλο. Άλλος θα ήταν μηχανικός, άλλος ο διαφημιστής, άλλος ο σχεδιαστής, άλλος ανέλαβε την εύρεση χορηγών, άλλος την κατασκευή του αμαξώματος και άλλος την καταγραφή εργασιών, καθώς και του σχεδιασμού business plan. Οι ρόλοι μας δύσκολοι και απαιτητικοί: η συνάντηση των μελών της ομάδας γινόταν μια φορά την εβδομάδα με τη βοήθεια της καθηγήτριάς μας κ. Κουτσιμπού. Σκεφτήκαμε ότι έπρεπε να δώσουμε στην επιχείρηση μας ένα όνομα το οποίο εδόθη: «Μηχανολογικό εργαστήρι ερευνών» και το προϊόν θα είχε το όνομα Red Arrow 67.
archive

Στις αρχές του σχολικού έτους, μήνα Σεπτέμβρη, η Διευθύντριά μας, στο 67ο Γυμνάσιο Αθηνών, πρότεινε να κάνουμε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο πάνω απ' όλα θα είναι δημιουργικό και βιωματικό. Το πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece. Συγκεντρωθήκαμε μια ομάδα παιδιών δευτέρας και τρίτης γυμνασίου. Η καθοδήγηση και η παρότρυνση έγινε από τις υπεύθυνες καθηγήτριες μας κ. Κουτσιμπού, κ. Γκούτη και κ. Τσερκέζη. Ψάχναμε για ιδέες, άραγε ποιο θα ήταν το αντικείμενο ασχολίας; Ύστερα από πολλές συζητήσεις καταλήξαμε να γίνουμε μικροί επιχειρηματίες. Να στήσουμε μια εικονική επιχείρηση. Ποιο θα ήταν το προϊόν, κάτι που έπρεπε να το κατασκευάσουμε μόνοι μας. Ένα αυτοκίνητο! Αμέσως αναρωτηθήκαμε όλοι. Εμείς οι μικροί μαθητές; Ένα αυτοκίνητο; Ένα τηλεκατευθυνόμενο αυτοκινητάκι. Ναι μας το έδωσε η LAND ROVER και εμείς καλούμαστε να βελτιώσουμε την μηχανή του, να κάνουμε διάφορες προσθήκες, να το μορφοποιήσουμε για να συμμετάσχουμε σε διεθνή διαγωνισμό σε πίστα ανωμάλου δρόμου. Το προϊόν μας θα είναι το νέο μοντέλο αυτοκινήτου. Ενθουσιαστήκαμε πολύ από όλα αυτά και έπρεπε να βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει για να πετύχουμε τον σκοπό μας.

Σαν πρώτο βήμα έπρεπε να οργανωθούμε σαν ομάδα, κάθε ένας από εμάς ανέλαβε έναν ρόλο. Άλλος θα ήταν μηχανικός, άλλος ο διαφημιστής, άλλος ο σχεδιαστής, άλλος ανέλαβε την εύρεση χορηγών, άλλος την κατασκευή του αμαξώματος και άλλος την καταγραφή εργασιών καθώς και του σχεδιασμού business plan. Οι ρόλοι μας δύσκολοι και απαιτητικοί : η συνάντηση των μελών της ομάδας γινόταν μια φορά την εβδομάδα με την βοήθεια της καθηγήτριάς μας κ. Κουτσιμπού σκεφτήκαμε ότι έπρεπε να δώσουμε στην επιχείρηση μας ένα όνομα το οποίο εδόθη: «Μηχανολογικό εργαστήρι ερευνών» και το προϊόν θα είχε το όνομα RED ARROW 67.

Ο υπεύθυνος μαθητής για την ενημέρωση και τα social media, έστειλε email σε διάφορες εταιρίες, τράπεζες για επιχορήγηση. Ένας άλλος μαθητής σχεδίασε το business plan για να δούμε τι κεφάλαιο θα χρειαστούμε για την επιχείρησή μας. Συζητήσαμε σε μια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου ποια θα είναι τα έξοδα της επιχείρησης μας καθώς και τα έσοδα. Προβλέπουμε ότι το ποσό θα φτάσει τις 2000 ευρώ. Γράψαμε ένα γράμμα που αναφέρουμε τις εργασίες μας και τα έξοδα μας και το κοινοποιήσαμε σε διάφορες εταιρίες. Παράλληλα έγινε έρευνα στην αγορά για υλικά, εργαλεία, ανταλλακτικά για να πετύχουμε ένα μοντέλο αυτοκινήτου να κινείται σταθερά σε ανώμαλο δρόμο και να τερματίσει χωρίς ανατροπές. Στην επόμενη συνάντηση, πέσανε πολλές προτάσεις για την κατασκευή του αμαξώματος. Αποφασίσαμε να βρούμε μια μεταλλική σίτα που να είναι από υλικό ανακυκλώσιμο, να λυγίζει εύκολα, να είναι φθηνό και ελαφρύ.

Η καθηγήτρια της Φυσικής κ. Κουτσιμπού μας μίλησε για το αρθρωτό παραλληλεπίπεδο όπου μπορούμε να μεταβάλουμε την κλίση του πολύ χωρίς την ανατροπή του. Έτσι έπεσε η ιδέα να τοποθετήσουμε στο αμάξι έναν αισθητήρα κλίσεως για να μην ανατρέπεται εύκολα. Έχει τοποθετηθεί αισθητήρας κλίσης μαζί με το ηλεκτρικό του κύκλωμα. Επίσης μπήκε μια βάση μεταλλικών βαλβίδων κλίσης από plexiglass. Στο ηλεκτρικό κύκλωμα υπάρχει βομβητής και led που ανάβει, λειτουργεί με μπαταρία 3 volt. Επίσης κατασκευάσαμε το κύκλωμα του αισθητήρα φωτός με τρανζίστορ και φωτοαντίσταση. Μέχρι τώρα έχουμε φτιάξει όλα τα παραπάνω καθώς και το αμάξωμα από σίτα αλουμινίου και συμπιεσμένο χαρτί και κόλλα ατλακόλ κρισταλιζέ. Η μορφή και το σχήμα προσαρμόστηκε στις διαστάσεις του αυτοκίνητου που έγινε χειροποίητα. Ακόμα δεν προσθέσαμε το αμάξωμα στο αυτοκίνητο που θα κουμπωθεί.

Ταυτόχρονα έχουν αναρτηθεί στο Facebook, φωτογραφίες και βίντεο των εργασιών σχεδίου του αυτοκίνητου. Συγκεντρώνουμε τις αποδείξεις αγορών και τις καταχωρούμε στο βιβλίο εσόδων-εξόδων. Μέχρι τώρα απευθυνθήκαμε σε χρωματοπωλεία, στα καταστήματα ηλεκτρονικών και επισκεφτήκαμε ως ομάδα εκπρόσωπο της Εθνικής Τράπεζας και μαγαζιά της περιοχής μας για την επιχορήγηση, αλλά δεν έχουμε πάρει καμιά θετική απάντηση. Επίσης δώσαμε παραγγελία σε ξυλουργό να μας κόψει σανίδες των διαστάσεων του αυτοκίνητου για να γίνουν πίστα και να τρέξει το αυτοκινητάκι. Ακόμα έχουμε κάνει δοκιμές σε πρόχειρο ανώμαλο δάπεδο, αλλά χρειάζεται να γίνουν περισσότερες.

Ευελπιστούμε μέχρι τον Μάιο να έχουν τελειώσει όλες οι εργασίες και να λάβουμε μέρος στον διεθνή διαγωνισμό για να έχουμε θετικές αξιολογήσεις και παραγγελίες. Η συνεργασία των μελών είναι άψογη ο καθένας δουλεύει με ενθουσιασμό και αγάπη και περιμένουμε με αγωνία την εικονική μας επιχείρηση να μας αποφέρει καρπούς.

Η ομάδα RED ARROW 67 «ερευνητικό εργαστήρι».

Δείτε την ομάδα μας και τη δουλειά μας σε αυτό το βίντεο.

Δημοφιλή