Ρεκόρ θερμοκρασιών παγκοσμίως το 2020, λένε επιστήμονες της ΕΕ

Ολοένα και πιο αισθητές οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
bestdesigns via Getty Images

Η περσινή χρονιά «ισοφάρισε» το 2016 ως η θερμότερη που έχει καταγραφεί στον πλανήτη, κλείνοντας τη θερμότερη δεκαετία παγκοσμίως, ενώ οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής εντείνονται, ανακοίνωσε την Παρασκευή το πρόγραμμα Copernicus της ΕΕ.

Στις ΗΠΑ, οι αυξημένες θερμοκρασίες συνέβαλαν σε 22 ξεχωριστές καταστροφές, που η καθεμία προκάλεσε πάνω από ένα δισ. δολάρια ζημιάς, μεταξύ των οποίων πυρκαγιές και τυφώνες, σύμφωνα με νέα αναφορά της αμερικανικής κυβέρνησης.

Τα «αποτυπώματα» της κλιματικής αλλαγής ήταν επίσης πολύ ορατά στην Ευρώπη, που βίωσε το θερμότερο έτος της το 2020, και στην Αρκτική και τη βόρεια Σιβηρία, που πέρασαν ακραίους καύσωνες και πυρκαγιές, σύμφωνα με το Copernicus.

Με τις κυβερνήσεις να αναμένεται να συναντηθούν στη Γλασκώβη για το κλίμα τον Νοέμβριο, τα τελευταία δεδομένα ενισχύουν τις εκκλήσεις για ταχύτερη δράση ώστε να περικοπούν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, όπως προβλέπει η Συμφωνία του Παρισιού το 2015, για την αποφυγή καταστροφικών εξελίξεων από την κλιματική αλλαγή.

Το 2020 οι θερμοκρασίες παγκοσμίως ήταν κατά μέσο ότο 1,25 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από ότι κατά την προβιομηχανική περίοδο, σύμφωνα με το Copernicus. Η Συμφωνία του Παρισιού στοχεύει να τεθεί όριο στην αύξηση θερμοκρασιών αρκετά κάτω από τους 2 βαθμούς και όσο πιο κοντά γίνεται στους 1,5.

Η Αρκτική και η βόρεια Σιβηρία εξακολούθησαν να θερμαίνονται πολύ γρηγορότερα από τον πλανήτη στο σύνολό του το 2020, με θερμοκρασίες σε αυτά τα μέρη να έχουν πάνω από 6 βαθμούς περισσότερους από τον μέσο όρο 30ετίας.

Η περιοχή επίσης είχε μια ασυνήθιστα έντονη περίοδο πυρκαγιών, ενώ ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής συνέχισε να μειώνεται. Τον Αύγουστο όργανα κατέγραψαν την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ: 54,4 βαθμούς Κελσίου στην Κοιλάδα του Θανάτου στην έρημο Μοχάβε.

Επιστήμονες λένε ότι τα τελευταία δεδομένα συνάδουν με τα αυξανόμενα στοιχεία πως η κλιματική αλλαγή είναι πιθανόν να φέρει πιο έντονους τυφώνες, φωτιές, πλημμύρες και άλλες καταστροφές.

Το κόστος των φυσικών καταστροφών παγκοσμίως αυξήθηκε στα 210 δισ. δολάρια το 2020 από τα 166 το προηγούμενος έτος, ανέφερε η Munich Re σε σχετικό της report που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη. Οι επιπτώσεις είναι ιδιαίτερα έντονες στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Αν και τα lockdown λόγω Covid-19 μείωσαν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα το 2020, η συγκέντρωσή του στην ατμόσφαιρα συνέχισε να αυξάνεται: Το Met Office της Βρετανίας προέβλεψε την Παρασκευή πως οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα την άνοιξη του 2021 θα είναι 50% παραπάνω από ό,τι πριν τη βιομηχανική επανάσταση.

(με πληροφορίες από Reuters)

Δημοφιλή