Ρεκόρ ζέστης τουλάχιστον 160 ετών το Σαββατοκύριακο 16-17 Μαΐου

Μια από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Eurokinissi

Ενα εντυπωσιακό ρεκόρ θερμοκρασίας καταρρίφθηκε το Σαββατοκύριακο στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ). Η θερμοκρασία στο σταθμό του Θησείου ξεπέρασε τους 36 και άγγιξε τους 37 βαθμούς και τις δύο ημέρες (16 και 17 Μαΐου), αποτελώντας ρεκόρ όλων των εποχών για τη συγκεκριμένη εποχή του έτους.

Το ιστορικό κλιματικό αρχείο του ΕΑΑ περιλαμβάνει αδιάλειπτες καταγραφές της θερμοκρασίας στην Αθήνα από τα μέσα του 19ου αιώνα (1860) μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με το αρχείο, σε 18 περιπτώσεις έως σήμερα η θερμοκρασία το Μάιο ξεπέρασε τους 35 βαθμούς. Οι οκτώ περιπτώσεις (44%) έχουν παρατηρηθεί από το 1860 έως το 1990 (σε 130 έτη), ενώ οι 10 (56%) μετά το 1990 (μόνο σε 30 έτη), γεγονός που καταδεικνύει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας, ενώ αφορούσαν σχεδόν αποκλειστικά το τρίτο δεκαήμερο του μήνα.

Η ολοένα πιο πρώιμη εποχική μετατόπιση των ακραίων υψηλών θερμοκρασιών αποτελεί μια από τις κύριες εκδηλώσεις της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη ερευνητών του ΕΑΑ, θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 35 βαθμών εμφανίζονται ημερολογιακά νωρίτερα, με ρυθμό πέντε έως έξι ημέρες ανά δεκαετία από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 και μετά. Η τάση αυτή προβλέπεται να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, σύμφωνα με μοντέλα που προσομοιάζουν το μελλοντικό κλίμα στην περιοχή.

Νοτιοανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή ασφυκτιούν

Από την Ελλάδα και την Ιταλία στο Ισραήλ και την Τουρκία, οι χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής ασφυκτιούν από τις υψηλές θερμοκρασίες, εξαιτίας του πρώιμου κύματος ζέστης που πλήττει την ευρύτερη περιοχή, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουν οι πολίτες σε συνδυασμό με τα μέτρα για τον νέο κορονοϊό, που παραμένουν σε ισχύ.

Ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 40 βαθμούς στην Κρήτη, την Κύπρο, τα τουρκικά παράλια, ενώ εκτοξεύτηκε έως τους 47 βαθμούς στα σύνορα Ισραήλ- Ιορδανίας. Αν και οι περιοχές αυτές είναι συνηθισμένες σε καυτά καλοκαίρια, η θερμοκρασία κατέρριψε ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ για τον μήνα Μάιο, σύμφωνα με τα μετεωρολογικά ινστιτούτα.

Στην Κύπρο, όπου επιτρέπεται μονάχα το μπάνιο στη θάλασσα, επιβλήθηκαν πρόστιμα χθες σε 49 ανθρώπους για παρατεταμένη παραμονή στην παραλία.

Χθες, Κυριακή, ένα νέο ρεκόρ καταγράφηκε, με 42,5 βαθμούς Κελσίου υπό σκιάν στην Πάφο, με τον συναγερμό για τα ακραία καιρικά φαινόμενα να παραμένει σε ισχύ και για σήμερα.

Μετά τον ιταλικό νότο, με τη θερμοκρασία στους 39 βαθμούς Κελσίου στη Σικελία, στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, η Τουρκία γνώρισε το ζεστότερο Σαββατοκύριακό για τον μήνα Μάιο εδώ και 75 χρόνια, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, όπου ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 40 βαθμούς στην Αττάλεια.

Δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι βρίσκονται αυτές τις ημέρες σε αυστηρή καραντίνα, με εξαίρεση τους άνω των 65, που μπόρεσαν να βγουν χθες Κυριακή, βάσει των ωραρίων κυκλοφορίας που επαναπροσδιορίστηκαν εξαιτίας της ζέστης. Στην Κωνσταντινούπολη, ορισμένοι εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία και δροσίστηκαν στα νερά του Βοσπόρου.

Στη Μέση Ανατολή, η ζέστη κάνει την εμφάνισή της στο τέλος της Άνοιξης. Όμως, «φέτος, η διαφορά έγκειται στη διάρκεια του φαινομένου, μία εβδομάδα, με τη θερμοκρασία έως τους 37 βαθμούς Κελσίου», δήλωσε χθες ο επικεφαλής του τμήματος μετεωρολογίας στο αεροδρόμιο της Βηρυτού, Άμπντελ Ράχμαν αλ Ζαουάουι.

Κι όμως, οι Λιβανέζοι δεν έχουν τη δυνατότητα για ένα μπάνιο στη θάλασσα: όλες οι παραλίες παραμένουν κλειστές και οι δυνάμεις ασφαλείας υποσχέθηκαν χθες ότι θα διασφαλίσουν να γίνουν σεβαστές οι συστάσεις.

Το ίδιο συμβαίνει θεωρητικά και στις παραλίες του Ισραήλ. Χθες, ωστόσο, ενώ η κυβέρνηση εξασφάλιζε εντέλει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου, έπειτα από έναν και πλέον χρόνο πολιτικής κρίσης, οι αρχές φαίνεται πως αποτράβηξαν το βλέμμα τους από τις ασφυκτικά γεμάτες παραλίες του Τελ Αβίβ, όπως ο υδράργυρος ανήλθε επίσης στους 40 βαθμούς.

Πηγή: ΑΠΕ

Δημοφιλή