ΠΟΛΙΤΙΚΗ
04/06/2019 18:07 EEST

Ρηματική διακοίνωση στο γερμανικό ΥΠΕΞ για τις πολεμικές αποζημιώσεις

Την σχετική ανακοίνωση έκανε το ελληνικό ΥΠΕΞ επισημαίνοντας ότι το θέμα έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ελληνικό λαό.

Eurokinissi

Με εντολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βερολίνο παρέδωσε την Τρίτη στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών την ρηματική διακοίνωση, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση καλεί τη γερμανική πλευρά να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος των αξιώσεων της Ελλάδας από τη Γερμανία για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων από τον Α και τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γερμανική πλευρά δεν απέρριψε την διακοίνωση, αλλά επιφυλάχθηκε για να απαντήσει – γεγονός που έχει την σημασία του.

Την σχετική ανακοίνωση έκανε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνοντας ότι το θέμα έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ελληνικό λαό, ως ζήτημα ηθικό και υλικό. Οι ελληνικές αξιώσεις αφορούν αποζημιώσεις και επανορθώσεις για ζημίες που υπέστη η Ελλάδα και οι πολίτες της κατά τον Α και Β Παγκόσμιο Πόλεμο, για πολεμικές αποζημιώσεις για τα θύματα και τους απογόνους των θυμάτων της γερμανικής Κατοχής, την αποπληρωμή του Κατοχικού Δανείου και την επιστροφή των λεηλατηθέντων και παράνομα αφαιρεθέντων αρχαιολογικών και άλλων πολιτιστικών αγαθών, τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών. 

Η διπλωματική αυτή ενέργεια, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείου Εξωτερικών, έλαβε χώρα σε συνέχεια της σχετικής συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια της Βουλής, στις 17 Απριλίου, και σε εκτέλεση της απόφασης που ελήφθη με ευρεία πλειοψηφία, λαμβάνοντας υπόψη το πόρισμα– έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς τη χώρα μας.