ΚΟΙΝΩΝΙΑ
18/09/2020 18:03 EEST | Updated 18/09/2020 18:53 EEST

Ρεπορτάζ Huffpost: Ποιά νέα έκτακτα μέτρα τίθενται σε ισχύ για την Αττική

Η εισήγηση για τα νέα έκτακτα μέτρα στην Αττική, που επεξεργάστηκε η επιτροπή των επιδημιολόγων και λοιμωξιολόγων και ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

bgblue via Getty Images
Εκτακτα μέτρα στην Αττική ενόψει.

Εξι είναι τα νέα έκτακτα μέτρα που επεξεργάστηκε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων και εισηγήθηκε στην κυβέρνηση. Η επίσημη ανακοίνωση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά επιβεβαίωσε τις αποκλειστικές πληροφορίες της Huffpost.

Ειδικότερα, από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου και έως τις 4 Οκτωβρίου λαμβάνονται τα εξής περιοριστικά μέτρα:

  1. -Θεσπίζεται ανώτατο όρια σε 9 άτομα για τις συναθροίσεις σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους.

  2. -Αναστέλλονται οι συναυλίες τόσο σε ανοικτούς όσο και σε κλειστούς χώρους.

  3. Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.

  4. Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 ατόμων σε γάμους, βαφτίσια και κηδείες.

  5. Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που επιτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.

  6. Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα για τον δημόσιο τομέα, στις 07:00, στις 08:00, στις 09:00 το πρωί. Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε 4 κύματα.

Παράλληλα, συστήνεται στους άνω των 65 ετών ο περιορισμός στις επόμενες 14 ημέρες τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες, να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με ΜΜΜ.Επιπλέον για την Αττική, αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας.

Απαντώντας σε δημοσιογραφικό ερώτημα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης χαρακτήρισε ως «ύστατο μέτρο» το lockdown, ενώ ο Νίκος Χαρδαλιάς παρενέβη σε αυτό το σημείο τονίζοντας, ότι αν εφαρμοστούν από όλους τα μέτρα «βρισκόμαστε πολύ μακριά από οποιοδήποτε lockdown».