Repositioning Greece 4: H Bρετανίδα Πρέσβης Κέιτ Σμιθ και ο Γιάννης Στουρνάρας «έδειξαν» το δρόμο της ανάπτυξης

Η Πρέσβης της Βρετανίας Κέιτ Σμιθ και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έδειξαν το δρόμο για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα, μιλώντας στο Repositioning Greece 4 που διοργάνωσε το Ecali Club
Η Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου Κέιτ Σμιθ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο
Η Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου Κέιτ Σμιθ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο
Eurokinissi

Οι διοργανωτές του Repositioning Greece δεν θα μπορούσαν να επιλέξουν περισσότερo επίκαιρη χρονική στιγμή από τα μέσα Δεκεμβρίου, ώστε να προσκαλέσουν τους δύο ομιλητές που επέλεξαν για το τέταρτο «business gala» του 2018 στο Ecali Club: Η Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα Κέιτ Σμιθ και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας αποδέχθηκαν την πρόσκληση - πρόκληση να μιλήσουν με θέμα «Στρατηγικές ανάπτυξης και Επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα».

Το φάντασμα του Brexit που πλανάται στο Λονδίνο και η προσπάθεια της Ελλάδας να πείσει εαυτόν και εταίρους, ότι άφησε πίσω της τον κύκλο των μνημονίων, μοιάζουν με δύο όψεις του ίδιου, προβληματικού ευρωπαϊκού νομίσματος. Με μέγα ζητούμενο την προσέλκυση εγχώριων και ξένων επενδύσεων, στο τέταρτο Business Gala του Ecali Club, με οικοδεσπότη τον CEO της ΕΚΑΛΗ Α.Ε. κύριο Ιωάννη Γεωργακάκη.

«Μιλώντας για ανάπτυξη...Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ορισμένες σκέψεις μου, έστω και αν δεν είναι τόσο εξειδικευμένες και ρηξικέλευθες», είπε σε άψογα ελληνικά η Αμερικανή Πρέσβης και καταχειροκροτήθηκε, με το ακροατήριο να εκτιμά βαθιά την επιλογή της να διαβάσει ολόκληρη την ομιλία της στα ελληνικά - κάτι εξαιρετικά σπάνιο για ξένο διπλωμάτη.

Kέιτ Σμιθ: Τί μας οδήγησε στο Brexit

Μπροστά σε ένα ακροατήριο από διακεκριμένους επιχειρηματίες και τεχνοκράτες, η Κέιτ Σμιθ προσπάθησε να απαντήσει στο μεγάλο ερώτημα των ημερών: Πώς έφτασε η Βρετανία στο κατώφλι του Brexit;

«Πολλοί - συμπεριλαμβανομένων και αναλυτών, που θα έπρεπε να ξέρουν από αυτά... - μιλούν συχνά για το Brexit ως ένα ακόμα προϊόν της ανόδου του λαϊκισμού, της ακροδεξιάς και του ρατσισμού, που βλέπουμε σε ένα μέρος της πολιτικής σκηνής τα τελευταία χρόνια. Αυτή είναι μία βαθύτατα λανθασμένη ερμηνεία...Η ένταση άρχισε να αναπτύσσεται όταν ορισμένοι εταίροι μας, κυρίως οι μεγαλύτερες χώρες, πρότειναν μία ομοσπονδιακή κατεύθυνση. Aπό την άλλη, υπήρχε η ιδέα μίας συνεργατικής σχέσης, που πίστευε η Βρετανία. Η Βρετανία συνέχισε να πιέζει για την εμβάθυνση της εμπορικής σχέσης, μέσω της ανάπτυξης της ενιαίας αγοράς», είπε η κυρία Σμιθ, αποτυπώνοντας το πως βλέπει το Λονδίνο την εξέλιξη της ισορροπίας στην Ευρώπη μέσα στο χρόνο.

Αίσθηση προκαλεί και η παρατήρησή της, ότι με την καθιέρωση της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών μέσα στην ΕΕ, έχασαν τη σημασία τους τα εθνικά σύνορα, ενώ με την έξαρση στο μεταναστευτικό οι Βρετανοί ένιωσαν πως η χώρα τους βρέθηκε εκτεθειμένη.

«Πρόκειται για εξέλιξη με την οποία πολλοί συμπατριώτες μου δεν ένιωθαν άνετα και την θεωρούσαν ξένη με την υπερήφανη ιστορία μας, στην οποία η έννοια της ανεξαρτησίας έχει περίοπτη θέση στην δημοκρατική κοινοβουλευτική μας παράδοση. Η ένταξη στην ευρωζώνη, το επόμενο βήμα στην πορεία της ολοκλήρωσης, ήταν σαφώς ένα βήμα που οδηγούσε πολύ μακριά και που το Ηνωμένο Βασίλειο δεν εξέτασε σοβαρά για πολύ. Και το γεγονός ότι η ελεύθερη αγορά σήμαινε και ελευθερία στη μετακίνηση, με απώλεια ελέγχου στη μεταναστευτική πολιτική, άρχισε να γίνεται σημαντικό ζήτημα καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο ένιωθε τις επιπτώσεις. Με το πλεονέκτημα της εκ των υστέρων γνώσης, θα μπορούσε να πει κανείς ότι αναπόφευκτα θα οδηγούσε αργά ή γρήγορα στην ημέρα της κρίσης...», είπε η Βρετανίδα Πρέσβης, εξηγώντας με ποιό τρόπο φτάσαμε στο δημοψήφισμα και στο κατώφλι του Brexit.

Η Πρέσβης της Βρετανίας Κέιτ Σμιθ με τον Πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη
Η Πρέσβης της Βρετανίας Κέιτ Σμιθ με τον Πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη
Eurokinissi

«Υπάρχει συμφωνία για το Brexit!»

«Ξέρω ότι πολλοί από εσάς βλέπετε μόνο την αβεβαιότητα, την αστάθεια και ίσως τον κίνδυνο στις αγορές που σας αφορούν για τις επενδύσεις σας και για τους εργαζομένους σας στη Βρετανία. Είμαστε πράγματι σε μία κρίσιμη και ευαίσθητη φάση. Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός έχει μιλήσει για αχαρτογράφητα νερά. Όμως το γεγονός παραμένει, ότι έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο. Υπάρχει μία συμφωνία, το πρώτο μέρος της οποίας είναι μία συμφωνία αποχώρησης, που διασφαλίζει ότι στις 29 Μαρτίου 2019 η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση με έναν ομαλό και εύτακτο τρόπο. Προστατεύει τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία και των Βρετανών που ζουν στην ΕΕ, ώστε να συνεχίσουν τη ζωή τους όπως και πριν. Προβλέπει ένα περιορισμενο χρόνο εφαρμογής, ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν τον χρόνο που χρειάζονται για να προετοιμαστούν για το νέο καθεστώς. Και το δεύτερο μέρος της συμφωνίας ειναι η πολιτική δήλωση, στην οποία περιγράφονται το εύρος και οι όροι μίας φιλόδοξης μελλοντικής σχέσης Βρετανίας-Ευρώπης», τόνισε η κυρία Σμιθ, επιχειρώντας να καθησυχάσει τον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο.

Παράλληλα επισημαίνει ότι η συμφωνία προβλέπει να μην επιβληθούν δασμοί στις εμπορικές συναλλαγές και να μην θεσμοθετηθεί βίζα για τουρίστες ή επιχειρηματίες που θα ταξιδεύουν στην Γερμανία, αλλά μία «στενή τελωνειακή ευθυγράμμιση». Επικαλείται ακόμη την αύξηση των Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα το 2018 και την αύξηση των μεγεθών στη ναυτιλία - προνομιακό πεδίο συνεργασίας των δύο χωρών.

«Έτσι θα έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα!»

Στον επίλογο της ομιλίας της, η Βρετανίδα Πρέσβης έθεσε μία σειρά από προτεραιότητες, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να ανοίξει το δρόμο ώστε να αυξηθούν οι ξένες (και βρετανικές...) επενδύσεις στη χώρα μας.

«Οι βρετανικές επιχειρήσεις θέλουν σταθερότητα και μία κυβέρνηση αποφασισμένη να εφαρμόσει μία επενδυτική στρατηγική με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής όλων προϋπαρχουσών μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων. Λιγότερη γραφειοκρατία, ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης και καλύτερη δημόσια διοίκηση. Καθώς τα βλέπουν αυτά οι μεγάλες βρετανικές επιχειρήσεις, οι επενδυτές και οι μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί οίκοι θα έρθουν...στην ενέργεια, στις τηλεπικοινωνίες, στο λιανεμπόριο, στις κτηματομεσιτικές υπηρεσίες και στον τουρισμό. Σας διαβεβαιώνω! Αυτό ισχύει και για την περίοδο μετά το Brexit... Η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα έχει φωνή. Σας παρακαλώ να την χρησιμοποιήσετε», κατέληξε - χειροκροτούμενη θερμά - η Βρετανίδα διπλωμάτης, που μίλησε στον επίλογό της κοιτάζοντας στα μάτια τους επιχειρηματίες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς
Eurokinissi

Παύλος Μυλωνάς: Πέντε απλά βήματα για να προσελκύσουμε επενδύσεις

Σε έναν σύντομο, αλλά εξαιρετικά περιεκτικό χαιρετισμό, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, κατέγραψε τα βασικά σημεία για την κρίση που άφησε πίσω της η Ελλάδα και τις προκλήσεις που έχει μπροστά της:

«Έχουμε αποκτήσει αξιοπιστία απέναντι στους πιστωτές. Έχουμε πετύχει μία βαθιά αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας αυξάνοντας την εξωστρέφεια της χώρας (οι εξαγωγές αυξήθηκαν από 21% σε 34% του ΑΕΠ). Η ανεργία αρχίζει να μειώνεται - από 26% έχει μειωθεί στο 18,8%. Οι νέες θέσεις εργασίες κατά κύριο λόγο είναι θέσεις κύριας απασχόλησης...Παρά ταύτα, υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης στην οικονομία και αυτό φαίνεται από τον χαμηλό δείκτη επενδύσεων. Χωρίς επενδύσεις δύσκολα θα δημιουργηθεί ανάπτυξη...Τί πρέπει να κάνουμε; Aν έβαζα μία λίστα πέντε σημείων, θα έλεγα: Μείωση φορολογίας, αλλαγές στη χρήση γης με χωροταξικό σχέδιο και κτηματολόγιο, διοικητική μεταρρύθμιση για πιο φιλικό δημόσιο τομέα, γρηγορότερη απονομή Δικαιοσύνης και τελευταίο, το πιο προφανές, είναι η πιο καλή Παιδεία. Με όσα πετύχουμε από από αυτά, θα κάνουμε ευκολότερες τις επενδύσεις», υπογράμμισε ο Πάνος Μυλωνάς, κωδικοποιώντας τα «πρέπει» ώστε να αλλάξει ταχύτητα η ελληνική οικονομία.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας
Reuters

Γιάννης Στουρνάρας: Καλύτερα να παραμείνει στην ΕΕ η Αγγλία...

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ξεκίνησε δίνοντας μία ευγενική αλλά χαρακτηριστική απάντηση στην επιχειρηματολογία της Κέιτ Σμιθ για το Brexit, επικαλούμενος έρευνες της κεντρικής τράπεζας της Αγγλίας, καθώς και ανεξάρτητων μελετητών: «Εάν παραμείνει η Αγγλία στην ΕΕ, αυτό θα είναι καλύτερο από το να φύγει με έναν οργανωμένο τρόπο. Και θα είναι πολύ καλύτερο από το να φύγει με έναν εντελώς ανοργάνωτο τρόπο. Ελπίζω λοιπόν για το καλό της Αγγλίας, αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης, τελικά να παραμείνει», ανέφερε καταχειροκροτούμενος σε αυτό το σημείο ο Γιάννης Στουρνάρας - αντί προλόγου.

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, ο διοικητής της ΤτΕ έθεσε τις δικές του προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδύσεων: «Πρέπει να αρθούν σημαντικά εμπόδια ώστε να επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, να περιοριστεί η γραφειοκρατία, να εκλείψουν προβλήματα από το μη προβλέψιμο φορολογικό σύστημα, καθώς και οι εναπομείναντες περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ο κύριος Στουρνάρας στάθηκε στο θετικό στοιχείο της ανάπτυξης 2% στους πρώτους εννέα μήνες του 2018 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ωστόσο επισημαίνει: «Για να φύγουν οι φόβοι και να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών, μέσα σε ένα διεθνές οικονομικό περιβάλλον που δυστυχώς δεν προβλέπεται να είναι ανέφελο τα επόμενα χρόνια, ώστε να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του δημόσιου χρέους, απαιτείται πάση θυσία η διατήρηση και συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, η διατήρηση χρηματοοικονομικής ισορροπίας και η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Αυτό θα καταστήσει την Ελλάδα ελκυστικό προορισμό για εγχώριες και ξένες άμεσες επενδύσεις και θα βοηθήσει τη μετάβαση σε υψηλούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης».

Δημοφιλή