Ρυθμιστικές αρχές ΕΕ:Το πλαφόν στο φυσικό αέριο απειλεί να περιορίσει την ρευστότητα της αγοράς

Το προσχέδιο έκθεσης της ESMA εξηγεί και πως οι προμηθευτές μπορεί να προσπαθήσουν να παρακάμψουν το πλαφόν, να αποφύγουν την εφαρμογή ή του να προετοιμαστούν γι' αυτό.
picture alliance via Getty Images

Το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που αποφάσισε η ΕΕ, και τίθεται σε ισχύ τον Φεβρουάριο, θα μπορούσε να επηρεάσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ενδεχομένως να περιορίσει τη ρευστότητα στις αγορές φυσικού αερίου της Ευρώπης, αναφέρουν ρυθμιστικές αρχές του μπλοκ σε προσχέδιο έκθεσης του οποίου έχει λάβει γνώση το Reuters.

Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν τον Δεκέμβριο σε ανώτατο όριο τιμής φυσικού αερίου που θα επιβάλλεται εάν οι τιμές του εικονικού κόμβου φυσικού αερίου (Διευκόλυνση Μεταφορά Τίτλων -TTF) εκτοξευθούν σε υψηλά επίπεδα που είναι επίσης σημαντικά πάνω από τις τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Πρόκειται για μια πολυσυζητημένη πολιτική που έχει σχεδιαστεί για να προστατευθούν οι χώρες της ΕΕ από τα ρεκόρ υψηλών τιμών φυσικού αερίου που καταγράφηκαν το 2022.

Σε μια έκθεση που πρόκειται να δημοσιευθεί σήμερα (Δευτέρα)- και προσχέδιο αυτής έχει στα χέρια του το Reuters- η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών αναφέρει ότι εάν οι τιμές του φυσικού αερίου αυξηθούν προς το επίπεδο που θα ενεργοποιούσε το πλαφόν, οι συμμετέχοντες στην αγορά είναι πιθανό να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους για να το αποφύγουν ή να προβούν σε προπαρασκευαστικές ενέργειες για την επιβολή του.

«Αν και αυτή η συμπεριφορά θα φαινόταν λογική σε ατομική βάση, θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές και απότομες αλλαγές στο ευρύτερο περιβάλλον της αγοράς, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εύρυθμη λειτουργία των αγορών και τελικά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», επισημαίνει η ESMA.

Αναφέρει επίσης ότι φαινόταν πιθανό ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά θα στραφούν σε διαπραγματεύσεις συμβολαίων που δεν ισχύει ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου - είτε μεταβαίνοντας σε πλατφόρμες συναλλαγών εκτός ΕΕ είτε καταφεύγοντας σε ”εξωχρηματιστηριακές” διαπραγματεύσεις.

Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει πλήγμα στη ρευστότητα στις ρυθμιζόμενες αγορές για συμβόλαια TTF, τονίζει η ESMA.

Ο πλήρης αντίκτυπος του πλαφόν βέβαια μπορεί να γίνει σαφής μόνο όταν πλησιάζει η ενεργοποίησή του όπως αναφέρει η Αρχή.

Στην ΕSMA όσο και στην ρυθμιστική αρχή ενέργειας της ΕΕ, ACER, ανατέθηκε η η σύνταξη προκαταρκτικής έκθεσης-ανάλυσης (και ακολούθως η σύνταξη μιας πλήρους έως τον Μάρτιο), σχετικά με το εάν το ανώτατο όριο της τιμής στο φυσικό αέριο θα μπορούσε να έχει ανεπιθύμητες αρνητικές συνέπειες για τις χρηματοπιστωτικές και ενεργειακές αγορές.

Δημοφιλή