Reuters: Η Ε.Ε. κοντά σε συμβιβαστική λύση σχετικά με το αδιέξοδο στο Καλίνινγκραντ

Φωτογραφία δείχνει φορτηγά αυτοκίνητα, μετά την απαγόρευση της Λιθουανίας για τη διαμετακόμιση εμπορευμάτων υπό τις κυρώσεις της ΕΕ μέσω του ρωσικού θύλακα Καλίνινγκραντ στη Βαλτική Θάλασσα, στο Καλίνινγκραντ, Ρωσία, 21 Ιουνίου 2022.
Φωτογραφία δείχνει φορτηγά αυτοκίνητα, μετά την απαγόρευση της Λιθουανίας για τη διαμετακόμιση εμπορευμάτων υπό τις κυρώσεις της ΕΕ μέσω του ρωσικού θύλακα Καλίνινγκραντ στη Βαλτική Θάλασσα, στο Καλίνινγκραντ, Ρωσία, 21 Ιουνίου 2022.
REUTERS/Vitaly Nevar/File Photo

Το εμπόριο μέσω της Λιθουανίας προς τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ θα μπορούσε να επανέλθει σε μια κανονικότητα εντός των επόμενων ημερών, δήλωσαν δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα στο Reuters, καθώς οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στρέφονται προς μια συμβιβαστική συμφωνία με το κράτος της Βαλτικής για την εκτόνωση της διαμάχης με τη Μόσχα.

Το Καλίνινγκραντ, το οποίο συνορεύει με κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βασίζεται σε σιδηροδρόμους και δρόμους μέσω της Λιθουανίας για την εισαγωγή των περισσοτέρων εμπορευμάτων, έχει αποκοπεί από ορισμένες εμπορευματικές μεταφορές από την ηπειρωτική Ρωσία από τις 17 Ιουνίου μετά τις κυρώσεις των Βρυξελλών.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βρίσκονται σε συνομιλίες για την εξαίρεση της επικράτειας από κυρώσεις, οι οποίες έχουν πλήξει μέχρι στιγμής βιομηχανικά προϊόντα όπως ο χάλυβας, ανοίγοντας το δρόμο για μια συμφωνία τον Ιούλιο εάν η Λιθουανία, μέλος της ΕΕ εγκαταλείψει τις επιφυλάξεις της, ανέφεραν οι άνθρωποι, οι οποίοι αρνήθηκαν να κατονομαστούν επειδή οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές.

Η διαμάχη για την απομόνωση του ρωσικού θύλακα δοκιμάζει την αποφασιστικότητα της Ευρώπης να επιβάλει τις κυρώσεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τροφοδοτώντας φόβους για κλιμάκωση μετά από άλλους περιορισμούς που ώθησαν τη Ρωσία σε χρεοκοπία.

Ενώ οι δυτικές δυνάμεις έχουν δεσμευτεί να υπερασπιστούν την Ουκρανία, επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητά τους στη σύνοδο κορυφής της G7 και του ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα, αποδεικνύεται δύσκολο για την Ευρώπη να σταθεί σε αυστηρές κυρώσεις και να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση με τη Ρωσία.

Γι′ αυτό οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, με την υποστήριξη της Γερμανίας, επιδιώκουν έναν συμβιβασμό για να επιλύσουν μια από τις πολλές συγκρούσεις τους με τη Μόσχα, είπε ένας από τους ανθρώπους που μίλησα στο Reuters.

Εάν η παραδοσιακή διαδρομή για τα ρωσικά προϊόντα προς το Καλίνινγκραντ, πρώτα μέσω της συμμάχου της Λευκορωσίας και στη συνέχεια της Λιθουανίας, δεν αποκατασταθεί, το κράτος της Βαλτικής φοβάται ότι η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη για να οργώσει έναν χερσαίο διάδρομο μέσω της επικράτειάς του, πρόσθεσε η πηγή.

Η Γερμανία, εν τω μεταξύ, έχει στρατιώτες σταθμευμένους στη Λιθουανία και θα μπορούσε να παρασυρθεί σε μια αντιπαράθεση μαζί με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, εάν αυτό συνέβαινε.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και θα ήταν ευάλωτη σε οποιαδήποτε μείωση των ροών εάν κλιμακωθεί η διαμάχη του Καλίνινγκραντ.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα», είπε ένα άτομο με άμεση γνώση των συζητήσεων της ΕΕ, περιγράφοντας το Καλίνινγκραντ ως «ιερό» για τη Μόσχα.

″(Ο Πούτιν) έχει πολύ μεγαλύτερη δύναμη από ό,τι έχουμε εμείς. Είναι προς το συμφέρον μας να βρούμε έναν συμβιβασμό”, είπε, παραδεχόμενος ότι το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να φανεί άδικο.

 Direction signs are seen in the border railway station in Kybartai, Lithuania June 21, 2022. REUTERS/Ints Kalnins/File Photo
Direction signs are seen in the border railway station in Kybartai, Lithuania June 21, 2022. REUTERS/Ints Kalnins/File Photo
INTS KALNINS via REUTERS

ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ

Ένας εκπρόσωπος είπε ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας θα συνεχίσει να διαβουλεύεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την εφαρμογή κυρώσεων και ότι οποιαδήποτε αλλαγή από το μπλοκ δεν πρέπει να ξεχωρίζει το κράτος της Βαλτικής.

«Οι κυρώσεις πρέπει να επιβάλλονται και οποιεσδήποτε αποφάσεις λαμβάνονται, δεν υπονομεύουν την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της πολιτικής κυρώσεων της ΕΕ», είπε ο εκπρόσωπος.

«Καθώς η διέλευση του Καλίνινγκραντ είναι δυνατή μέσω διαφόρων κρατών μελών της ΕΕ, η εξήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τρόπο εφαρμογής των κυρώσεων της ΕΕ... δεν μπορεί να περιοριστεί στη Λιθουανία».

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεσήμανε τη δήλωσή στις 22 Ιουνίου ότι η Λιθουανία εφαρμόζει περιορισμούς της ΕΕ και ότι η προμήθεια βασικών αγαθών στο Καλίνινγκραντ παρέμενε απρόσκοπτη.

Ένα από τα άτομα με άμεση γνώση του θέματος είπε ότι περίμεναν ότι μια συμβιβαστική συμφωνία θα επιτευχθεί μέχρι τις 10 Ιουλίου και ένα δεύτερο άτομο είπε ότι θα μπορούσε να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Ένας συμβιβασμός θα μπορούσε να δει τη μετακίνηση εμπορευμάτων μεταξύ Ρωσίας και Καλίνινγκραντ να εξαιρείται από τις κυρώσεις της ΕΕ με το σκεπτικό ότι δεν θεωρείται κανονικό διεθνές εμπόριο επειδή ο θύλακας είναι μέρος της Ρωσίας, είπε ένας από αυτούς τους ανθρώπους.

Αυτή η παραχώρηση θα μπορούσε να γίνει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι τα εμπορεύματα που υπόκεινται σε κυρώσεις χρησιμοποιούνται στο Καλίνινγκραντ και δεν εξάγονται μέσω του λιμένα του, όπου έχει την έδρα του ο ρωσικός στόλος της Βαλτικής.

Αυτό όμως δεν μπορεί να διασφαλιστεί εύκολα και θα μπορούσε να θέσει τη Λιθουανία, η οποία είναι επιφορτισμένη με τον καθορισμό του τελικού προορισμού των εμπορευμάτων, σε τροχιά σύγκρουσης με τη Ρωσία, είπε το άτομο.

Ένα άλλο άτομο είπε ότι ανθρωπιστικοί λόγοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθεί εξαίρεση για το Καλίνινγκραντ, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Βαλτική Θάλασσα.

Είπε, ωστόσο, ότι η Λιθουανία είχε σοβαρές επιφυλάξεις να κάνει αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παραχώρηση στη Μόσχα.