Ασφυξία στη Μόρια - Αποσυμφόρηση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου

Σκοπός η μετακίνηση 3.000 ατόμων ως το τέλος του μήνα.
|
Στον καταυλισμό της Μόριας βρίσκονται περισσότεροι από 12.000 πρόσφυγες.
Στον καταυλισμό της Μόριας βρίσκονται περισσότεροι από 12.000 πρόσφυγες.
Alkis Konstantinidis / Reuters

Κατάσταση ασφυξίας επικρατεί στον καταυλισμό της Μόριας. Το πρωί της Παρασκευής, βρίσκονταν στο καμπ περισσότεροι από 12.500 πρόσφυγες και μετανάστες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.

Την ίδια ώρα, οι δομές του ΚΥΤ αντέχουν μόλις 3.000 ανθρώπους. Ο υπερπληθυσμός δηλαδή είναι της τάξεως του 400%.

Το έγγραφο που καταγράφει την εικόνα της κατάστασης στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Το έγγραφο που καταγράφει την εικόνα της κατάστασης στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Το απόγευμα της Κυριακής ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ παρέλαβε από τη Μόρια έξι τραυματίες (5 άνδρες και μία γυναίκα) και τους μετέφερε στο νοσοκομείο Μυτιλήνης. Επίσης, στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε και μία έγκυος για προληπτικούς λόγους, ενώ αργά το βράδυ διακομίσθηκε στο νοσοκομείο και ένα παιδί με επιληπτική κρίση.

Από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. διατάχθηκε η άμεση ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων, με δύο διμοιρίες των ΜΑΤ να φεύγουν για το νησί με αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας. Στη Λέσβο μεταβαίνουν ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Μιχάλης Καραμαλάκης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οοκονόμου και ο Γ.Γ. μεταναστευτικής πολιτικής, Πάτροκλος Γεωργιάδης.

Επί τάπητος θα τεθεί η λήψη άμεσων και ριζικών μέτρων για την αποσυμφόρηση της Μόριας καθώς και άλλων δομών όπου διαμένουν πρόσφυγες κάτω από άθλιες συνθήκες. Οι τριτοκοσμικές εικόνες στις δομές όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου -και όχι μόνο- δημιουργούν «εκρήξεις», την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι οι οποίες φτάνουν στη χώρα μας με κίνδυνο της ζωής τους από εμπόλεμες περιοχές, βλέπουν να είναι εγκλωβισμένοι.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι εκρηκτικό είναι το κλίμα και στη Σάμο, με 5.548 πρόσφυγες - μετανάστες σε δομή για 648, στη Χίο βρίσκονται 3.594 πρόσφυγες - μετανάστες σε δομή για 1.014 κ.ά.

 Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την αποσυμφόρηση της Μόριας μέσω της μεταφοράς 3.000 μεταναστών και προσφύγων στην ενδοχώρα. REUTERS/Alkis Konstantinidis
Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την αποσυμφόρηση της Μόριας μέσω της μεταφοράς 3.000 μεταναστών και προσφύγων στην ενδοχώρα. REUTERS/Alkis Konstantinidis
Alkis Konstantinidis / Reuters

Στόχος η αποσυμφόρηση

Στη Λέσβο βρίσκεται ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, αλλά και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Μιχάλης Καραμαλάκης.

Ο κ. Οικονόμου βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με το Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και κατ’ επέκταση με το Μέγαρο Μαξίμου. Στόχος της κυβέρνησης είναι η άμεση αποσυμφόρηση της Μόριας, καθώς εάν δεν συμβεί αυτό άμεσα υπάρχει ο φόβος νέων επεισοδίων ή ακόμα και εξέγερσης.

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν δομές για τη φιλοξενία των προσφύγων και των μεταναστών που θα αποχωρήσουν από τη Μόρια. Ωστόσο, ήδη έχουν βρεθεί κάποιες πρώτες λύσεις για το που μπορούν να φιλοξενηθούν στην ενδοχώρα. «Ανάσα» θα δώσει το σχέδιο της κυβέρνησης για δημιουργία νέων δομών στις 13 περιφέρειες της χώρας.

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την αποσυμφόρηση της Μόριας μέσω της μεταφοράς 3.000 μεταναστών και προσφύγων στην ενδοχώρα. Τα πρώτα 250-300 άτομα αναμένεται να αποχωρήσουν από τον καταυλισμό της Λέσβου τα επόμενα 24ωρα.

Byron Smith via Getty Images

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, είπε σε δημοσιογράφους πως 250 θα μεταφέρονταν από τη Μόρια στην ενδοχώρα ως το τέλος της Δευτέρας. Το ζήτημα ήταν να συζητηθεί σε συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, είπε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Περίπου 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στη Μόρια, σύμφωνα με στοιχεία του UNHCR του ΟΗΕ. Η κυβέρνηση αποσκοπεί στη μετακίνηση τουλάχιστον 3.000 ανθρώπων από τα νησιά στην ενδοχώρα ως τα τέλη του Οκτωβρίου, είπε ο αξιωματούχος.