ΔΙΕΘΝΕΣ
17/09/2019 17:34 EEST | Updated 17/09/2019 17:48 EEST

Reuters: Η παραγωγή πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία θα αποκατασταθεί σε 2-3 εβδομάδες

Νωρίτερα από τις πρώτες εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για «μήνες».

ASSOCIATED PRESS

Η παραγωγή πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία, που διεκόπη μετά τις επιθέσεις με drones στις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της χώρας το περασμένο Σάββατο, θα αποκατασταθεί πλήρως νωρίτερα από τις αρχικές προβλέψεις.

Δύο πηγές που ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις την Τρίτη, είπαν στο Reuters ότι θα χρειαστούν δύο ή τρεις εβδομάδες και όχι μήνες, όπως ανέφεραν οι πρώτες εκτιμήσεις.

Το βασίλειο είναι κοντά στην αποκατάσταση του 70% των 5.7 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως (bpd) που χάθηκαν λόγω των επιθέσεων, ανέφερε μία από τις πηγές - ένας υψηλόβαθμος Σαουδάραβας αξιωματούχος.

Η ίδια πηγή δήλωσε ότι η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας θα επανέλθει πλήρως ξανά μέσα στις επόμενες δύο έως τρεις εβδομάδες.

Τη Δευτέρα, δύο πηγές που ενημερώθηκαν σχετικά με τις δραστηριότητες της εταιρείας είχαν πει ότι η πλήρης επιστροφή στους κανονικούς όγκους παραγωγής πετρελαίου «μπορεί να πάρει μήνες».

Οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες αυξήθηκαν σχεδόν κατά 20% τη Δευτέρα, υποχώρησαν αισθητά την Τρίτη. Η τιμή του Brent μειώθηκε κατά 3,72 δολάρια ή 5,4%, στα 65,30 δολάρια το βαρέλι.

Την ίδια ώρα, ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν Μπιν Αμπντελαζίζ διαβεβαιώνει πως το βασίλειο μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των «άνανδρων επιθέσεων».

Σε μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο βασιλιάς είπε ότι οι επιθέσεις δεν στοχοθέτησαν μονάχα τις ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεις του βασιλείου, αλλά επίσης τον διεθνή εφοδιασμό πετρελαίου και τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας.

Το «βασίλειο θα υπερασπιστεί τα εδάφη του και τις ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεις του και μπορεί να απαντήσει σε τέτοιου είδους ενέργειες οποιαδήποτε κι αν είναι η πηγή τους» επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου.

 Πηγή: Reuters

Sponsored Post