ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13/04/2016 15:43 EEST | Updated 13/04/2016 16:07 EEST

Reuters: H Ελλάδα θα ζητήσει εξυπηρέτηση χρέους σε σταθερά επιτόκια στις συνομιλίες για το χρέος

ASSOCIATED PRESS
Burnt euro notes, burnt because they were unusable for various reasons, are displayed in the money museum of German Bundesbank in Frankfurt, Germany, Wednesday, Sept. 14, 2011, with the German word

Η Ελλάδα θα ζητήσει από τους δανειστές της να «κλειδώσουν» το κόστος εξυπηρέτησης χρέους σε σταθερό επιτόκιο, για να καταστεί πιο διαχειρίσιμο, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, στις συναντήσεις που θα λάβουν χώρα στην Ουάσινγκτον (σύνοδος του ΔΝΤ) μεταξύ της 15ης και της 17ης Απριλίου, η Ελλάδα θα προτείνει ένα ετήσιο «καπέλο» 15% του ΑΕΠ στην εξυπηρέτηση χρέους να μοιραστεί στα δύο, με 8% για αποπληρωμή ομολόγων και δανείων και τόκους, και 7% για την αποπληρωμή υπαρχόντων εντόκων γραμματίων.

Σύμφωνα με το Reuters, επιδιώκεται σταθεροποίηση των μεταβαλλομένων επιτοκίων στα δάνεια διάσωσης της Ε.Ε., για να αποκτήσει η χώρα μας προστασία απέναντι σε πιθανή αύξηση των επιτοκίων εάν η ΕΚΤ αρχίσει να τα ανεβάζει ξανά, δήλωσαν πηγές που «έχουν γνώση σχετικά με το σκεπτικό της ελληνικής κυβέρνησης».

«Με αυτόν τον τρόπο θα “κλειδώσουν” το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης χρέους για τα επόμενα χρόνια, και θα δώσουν στους επενδυτές μια ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με το πόσα πρέπει να δαπανά η Ελλάδα κάθε χρόνο» δήλωσε πηγή στο Reuters, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας. «Θα λειτουργήσει ως εγγύηση ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να εξυπηρετεί το χρέος της χωρίς αναταραχές» πρόσθεσε.