ΔΙΕΘΝΕΣ
14/10/2019 14:24 EEST

Τραμπ: Έρχονται μεγάλες κυρώσεις στην Τουρκία. Πιστεύατε πως θα της κάναμε πόλεμο;

«Δεν μπαίνουμε σε άλλον έναν πόλεμο μεταξύ ανθρώπων που πολεμούν μεταξύ τους για 200 χρόνια» έγραψε στο Twitter.

ASSOCIATED PRESS

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τραμπ είναι έτοιμη να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στην Άγκυρα, ίσως και μέσα σε αυτή την εβδομάδα, εξαιτίας της στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία- έναν από τους λίγους μοχλούς πίεσης που εξακολουθούν να έχουν οι ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία.

«Δεν μπαίνουμε σε άλλον έναν πόλεμο μεταξύ ανθρώπων που πολεμούν μεταξύ τους για 200 χρόνια. Η Ευρώπη είχε μια ευκαιρία να πάρει τα αιχμάλωτα μέλη του ISIS, μα δεν ήθελε το κόστος. “Ας πληρώσουν οι ΗΠΑ” είπαν...οι Κούρδοι ίσως να απελευθερώσουν κάποιους για να μας εμπλέξουν. Θα αιχμαλωτιστούν ξανά εύκολα από την Τουρκία ή τις ευρωπαϊκές χώρες από τις οποίες ήρθαν πολλοί, αλλά θα έπρεπε να κινηθούν γρήγορα. Έρχονται μεγάλες κυρώσεις στην Τουρκία: Νομίζει ο κόσμος στα αλήθεια πως θα κάναμε πόλεμο με την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ; Οι ατελείωτοι πόλεμοι θα τελειώσουν!» έγραψε στο Twitter.

 

 

Η χρήση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων για να εμποδιστεί η τουρκική επίθεση εναντίον των Κούρδων μαχητών- συμμάχων των ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ επιλογή, ανέφεραν αξιωματούχοι και ο Τραμπ ζήτησε από το Πεντάγωνο την Κυριακή να αρχίσει μια «προμελετημένη» απόσυρση όλων των αμερικανικών δυνάμεων από τη βόρεια Συρία.

Αφού ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν ανέφερε την Παρασκευή πως ο Τραμπ είχε δώσει άδεια για «πολύ ισχυρές» νέες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να υλοποιήσει την απειλή του Τραμπ για «καταστροφή» της τουρκικής οικονομίας.

Την Κυριακή ο Τραμπ είπε ότι ακούει το Κογκρέσο, όπου Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί ασκούν πιέσεις για κυρώσεις. «Έχω να κάνω με τον Λίντσεϊ Γκρέιαμ και πολλά μέλη του Κογκρέσου, περιλαμβανομένων Δημοκρατικών, σχετικά με την επιβολή ισχυρών κυρώσεων στην Τουρκία» έγραψε ο Τραμπ στο Twitter, αναφερόμενος στον σύμμαχό του και γερουσιαστή των ΗΠΑ που τον είχε αποδοκιμάσει την προηγούμενη εβδομάδα. «Το Οικονομικών είναι έτοιμο, μπορεί να χρειαστούν επιπλέον νόμοι. Υπάρχει μεγάλη ομοφωνία σε αυτό. Η Τουρκία έχει ζητήσει να μη γίνει. Μείνετε συντονισμένοι!».

Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, είπε στο Reuters πως οι κυρώσεις «ετοιμάζονται σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης για να τεθούν σε ισχύ».

Ο Τραμπ προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις σκληρές επικρίσεις, κάποιες εκ των οποίων προέρχονταν από τους πλέον σταθερούς Ρεπουμπλικανούς υποστηρικτές του, ότι έδωσε στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν «πράσινο φως» για να επιτεθεί στους Κούρδους την προηγούμενη Κυριακή, όταν αποφάσισε να αποσύρει έναν μικρό αριθμό αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή των συνόρων.

Είναι άγνωστο τι κυρώσεις περιλαμβάνονταν στην εντολή που συντάχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, για την οποία ο Μνούτσιν είπε πως ήταν έτοιμη για ενεργοποίηση ανά πάσα στιγμή, και αν θα είναι τόσο έντονες όσο λένε κοινβουλευτικοί.

Ο Έλιοτ Ένγκελ των Δημοκρατικών, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, και ο Μάικ ΜακΚολ, ο πιο υψηλόβαθμος Ρεπουμπλικανός της επιτροπής, παρουσίασαν νομοσχέδιο την προηγούμενη Παρασκευή με κυρώσεις σε βάρος Τούρκων αξιωματούχων που εμπλέκονται στην επιχείρηση στη Συρία και τράπεζες που έχουν συναλλαγές με τον αμυντικό τομέα της Τουρκίας μέχρι η Τουρκία να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία. Επίσης, θα τερμάτιζε την αποστολή όπλων στις τουρκικές δυνάμεις στη Συρία και θα ανάγκαζε την κυβέρνηση να θέσει ισχύ κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400.

Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε αργά την Παρασκευή ότι η Τουρκία θα προέβαινε σε αντίποινα απέναντι σε οποιοσδήποτε ενέργειες έχουν ως στόχο την παρεμπόδιση των προσπαθειών της ενάντια στην τρομοκρατία.

(με πληροφορίες από Reuters)

Sponsored Post