ΚΟΙΝΩΝΙΑ
23/08/2018 12:47 EEST

Reuters: Πειραματικό φάρμακο από τη Novartis «φρενάρει» τον καρκίνο του μαστού

Getty Images

«Οι προσπάθειες της Novartis για την αντιμετώπιση μιας παραλλαγμένης γονιδιακής μετάλλαξης, στην οποία αποδίδονται ορισμένες πολύ δύσκολα αντιμετωπίσιμες μορφές καρκίνου του μαστού, ανταμείφθηκαν», μεταδίδει το Reuters.

To διεθνές πρακτορείο αναφέρει σε τηλεγράφημά του, ότι η ελβετική φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε, ότι ένα από τα πειραματικά της φάρμακα επιβραδύνει την πρόοδο της νόσου.

Αναλυτές δήλωσαν ότι το φάρμακο, που ονομάζεται BYL719, βρίσκεται σε τροχιά που δείχνει ότι μπορεί να αποδειχθεί καταλυτικό στην θεραπεία του καρκίνου του μαστού σε προχωρημένα στάδια.

Η Novartis ανακοίνωσε ότι το φάρμακό της σε συνδυασμό με ορμονοθεραπεία βελτίωσε τις προοπτικές της επιβίωση χωρίς εξέλιξη, για ασθενείς με καρκίνο του μαστού, των οποίων οι όγκοι είχαν υποδοχείς ορμονών αλλά όχι τις λεγόμενες  «πρωτεΐνες HER2».

Ειδικές λεπτομέρειες της δοκιμής, κατά την οποία συγκρίθηκαν ο συνδυασμός της Novartis με την ορμονοθεραπεία που έγινε σε ασθενείς, οι οποίοι είχαν αποτύχει ενώ ακολουθούσαν τις τρέχουσες θεραπείες, θα ανακοινωθούν σε συνέντευξη Τύπου προσεχώς, ανέφερε η εταιρεία.

Η επιτυχία του BYL719, που ονομάζεται επίσης alpelisib, έρχεται μετά από τη δοκιμή άλλων φαρμακευτικών ουσιών - μεταξύ άλλων και από την φαρμακοβιομηχανία Roche - όπου παρόμοια πειραματικά φάρμακα απέτυχαν.

″Ενθαρρύνουμε τα αποτελέσματα που παρατηρούνται στη μελέτη SOLAR-1 και προσβλέπουμε στην υποβολή των δεδομένων σε ένα επερχόμενο ιατρικό συνέδριο και στην έναρξη συζητήσεων με τις υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε ο Samit Hirawat, επικεφαλής της Novartis Oncology Global Drug Development.

(με πληροφορίες από Reuters)