ΔΙΕΘΝΕΣ
19/08/2019 10:35 EEST | Updated 19/08/2019 16:36 EEST

Reuters: Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που είχε καταληφθεί στο Γιβραλτάρ κατευθύνεται προς την Ελλάδα

Η Καλαμάτα φέρεται να είναι ο προορισμός του.

ASSOCIATED PRESS

Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που είχε βρεθεί στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ της Τεχεράνης και της Δύσης κατευθυνόταν προς την Ελλάδα μετά την αποχώρησή του από το Γιβραλτάρ, δείχνουν στοιχεία σχετικά με την κίνησή του, μερικές ώρες μετά την απόρριψη, από πλευράς του Γιβραλτάρ, αμερικανικού αιτήματος για παράταση της κράτησής του.

Βρετανοί πεζοναύτες είχαν καταλάβει το δεξαμενόπλοιο κοντά στο Γιβραλτάρ τον Ιούλιο, λόγω υποψιών πως μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία, στενή σύμμαχο του Ιράν, κατά παράβαση των κυρώσεων της ΕΕ. Αυτό οδήγησε σε κλιμάκωση των εντάσεων γύρω από τις ναυτικές οδούς διέλευσης πετρελαίου στον Περσικό Κόλπο.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ «ΚΑΥΤΗ ΠΑΤΑΤΑ»

Το θρίλερ του ιρανικού τάνκερ σε φωτογραφίες - Πού θα πλεύσει μετά την Καλαμάτα;

Το Grace 1, που μετονομάστηκε σε Adrian Darya 1, έφυγε από το Γιβραλτάρ το βράδυ της Κυριακής. Δεδομένα περί κίνησης του πλοίου από πλευράς της Refinitiv έδειχναν νωρίς τη Δευτέρα πως το πλοίο κατευθυνόταν προς την Καλαμάτα.

 

REUTERS/Jon Nazca

 

Η κράτηση του τάνκερ έλαβε τέλος την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Ουάσινγκτον εξέδωσε ένταλμα για την κατάσχεση του σκάφους, του πετρελαίου που μεταφέρει και περίπου ενός εκατ. δολαρίων.

Το Γιβραλτάρ ανακοίνωσε την Κυριακή πως δεν μπορεί να συμμορφωθεί με αυτό το αίτημα, επειδή δεσμεύεται από τον νόμο της ΕΕ.

 

REUTERS/Jon Nazca

 

Η Ουάσινγκτον επιχείρησε να επιτύχει παράταση της κράτησης του Grace 1 κάνοντας λόγο για σχέσεις με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, τους οποίους έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση.

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν κατέλαβαν στις 19 Ιουλίου το δεξαμενόπλοιο Stena Impero στα Στενά του Ορμούζ για φερόμενες παραβάσεις των κανόνων ναυσιπλοΐας. Αυτό έλαβε χώρα δύο εβδομάδες αφού η Βρετανία είχε καταλάβει το ιρανικό τάνκερ, κατηγορώντας το για παράβαση κυρώσεων στη Συρία. 

Το Ιράν έχει διαψεύσει πως το τάνκερ κατευθυνόταν προς τη Συρία.  

Η πορεία του σκάφους

Στην ιστοσελίδα Marine Traffic παρατίθεται η εκτιμώμενη πορεία του σκάφους, με προορισμό την Καλαμάτα. 

Marine Traffic