ΔΙΕΘΝΕΣ
12/04/2018 12:50 EEST

Reuters: Το Πεντάγωνο των ΗΠΑ σταματά να παραλαμβάνει F-35 λόγω διαμάχης για κόστη επισκευών

NurPhoto via Getty Images

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας έπαυσε να δέχεται τις περισσότερες παραδόσεις μαχητικών F-35 από τη Lockheed Martin, εξαιτίας μιας διαμάχης σχετικά με το ποιος θα καλύψει το κόστος της επιδιόρθωσης ενός λάθους παραγωγής, ανέφεραν τρία άτομα με γνώση πάνω στο θέμα, σύμφωνα με το Reuters.

H Lockheed επιβεβαίωσε την Τετάρτη πως το Πεντάγωνο σταμάτησε τις παραλαβές μαχητικών σχετικά με ένα ζήτημα που έχει να κάνει με το συμβόλαιο, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Πέρυσι, το αμερικανικό Πεντάγωνο είχε σταματήσει να παραλαμβάνει F-35 για 30 ημέρες εξαιτίας του εντοπισμού διάβρωσης σε κάποια σημεία, ένα ζήτημα που επηρέαζε πάνω από 200 από τα stealth μαχητικά. Όταν το πρόβλημα διορθώθηκε, οι παραδόσεις συνεχίστηκαν, και η Lockheed έπιασε τον στόχο όσον αφορά στον αριθμό παραδόσεων για το 2017.

Ωστόσο, οι παραλαβές σταμάτησαν ξανά εξαιτίας μιας διαφωνίας σχετικά με το ποιος θα πληρώσει για μια πολύπλοκη, δαπανηρή επιδιόρθωση, που θα απαιτούσε τεχνικοί να ταξιδέψουν ανά τον κόσμο για επισκευές αεροσκαφών, είπαν οι εν λόγω πηγές.

Όταν το Πεντάγωνο σταματά τις παραλαβές των F-35, επηρεάζονται και οι ξένοι πελάτες- μεταξύ των οποίων, υπενθυμίζεται, βρίσκεται και η Τουρκία, που αναμένει αριθμό των stealth μαχητικών για ένταξη στην πολεμική της αεροπορία. Σύμφωνα με δύο από τις πηγές που μίλησαν στο Reuters, τουλάχιστον δύο ξένες κυβερνήσεις έχουν σταματήσει τις παραλαβές F-35 εξαιτίας του συγκεκριμένου ζητήματος.

Εκπρόσωπος της Lockheed είπε την Τετάρτη πως «η παραγωγή στο πλαίσιο του προγράμματος του F-35 συνεχίζεται, και έχουμε την πεποίθηση πως θα πιάσουμε τον στόχο της παράδοσης 91 αεροσκαφών για το 2018. Αν και όλες οι εργασίες στα εργοστάσιά μας συνεχίζονται, το F-35 Joint Program Office έχει προσωρινά σταματήσει να παραλαμβάνει αεροσκάφη, μέχρι να επιτύχουμε συμφωνία σε ένα ζήτημα του συμβολαίου, που αναμένουμε να επιλυθεί σύντομα».

Το συγκεκριμένο ζήτημα είναι το πιο πρόσφατο που προκύπτει σε μια σειρά προβλημάτων παραγωγής που έχουν προκύψει πάνω στο πιο ακριβό πρόγραμμα όπλων του Πενταγώνου, και λαμβάνει χώρα ενώ η κυβέρνηση Τραμπ έχει επικρίνει το κόστος του μαχητικού.

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post