ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
16/05/2019 21:52 EEST | Updated 16/05/2019 22:16 EEST

Ρέγκλινγκ: Τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης ίσως απειλήσουν τους στόχους του πλεονάσματος

«Καμπανάκι» από τον επικεφαλής του ESM.

ASSOCIATED PRESS

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ανησυχούν πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την ελληνική κυβέρνησης θα μπορούσαν να απειλήσουν τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ φέτος, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.

O κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι το spread ανέβηκε κατά 50 μονάδες βάσης. Όπως είπε, κάποια από αυτά τα μέτρα έχουν ήδη ψηφιστεί και η αξιολόγηση του πακέτου δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά σύμφωνα με «προκαταρκτική εκτίμηση» η Ελλάδα είναι πιθανό να μην πετύχει το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2019 με «σημαντική διαφορά» και ενδεχομένως μεγαλύτερη το 2020. Ανέφερε επίσης ότι η σύσταση των μέτρων δεν είναι φιλική προς την ανάπτυξη ούτε σε μεσοπρόθεσμο ούτε σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Ερωτηθείς, τέλος, σχετικά με το πλάνο για μείωση των στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος ο Κ. Ρέγκλινγκ είπε πως η διαφωνία είναι «πρόωρη» γιατί για την τρέχουσα χρονιά η Ελλάδα διατηρεί το στόχο 3,5%, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες για το αν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι «συμβατά» με αυτόν. Ως εκ τούτου είπε ότι σε κάθε περίπτωση το εν λόγω σχέδιο αφορά τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς και δε θα συζητηθεί ακόμα. Αναφορικά με το αν θα επηρέαζε αυτό την έγκριση της πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ, είπε πως εκκρεμεί η απόφαση από τα κράτη-μέλη του ESM και ότι «μένει να φανεί» εάν θα τα επηρεάσει.

Σημειώνεται πως νωρίτερα ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε πως τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης θα αξιολογηθούν στη βάση του δημοσιονομικού αλλά και του κοινωνικού αντίκτυπου, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, σημείωσε πως αναμένει ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Από πλευράς του, ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε στους Financial Times ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για παροχές.