Riskr: Ελληνες φοιτητές δημιούργησαν την εφαρμογή αξιολόγησης ρίσκου για τον κορονοϊό

Μιλούν στην HuffPost Greece για το πώς προέκυψε η ιδέα και τι προσφέρει στους πολίτες.
Huffpost GR

Είχα καιρό να ακούσω νέους ανθρώπους με ανιδιοτελείς σκοπούς, ειδικά αυτή την περίοδο όπου επικρατεί έντονος φόβος για το τι θα ακολουθήσει στο μέλλον. Για να καταλάβετε τι εννοώ, ο Θάνος Μπίλης, φοιτητής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και η Ποιμενίδου Μαλαματή, φοιτήτρια Νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δημιούργησαν την εφαρμογή που «μαντεύει» αν νοσείς από τον Covid-19. Για την ακρίβεια, δεν τα μαντευει, αλλά προκύπτουν ύστερα από μετρήσεις βασισμένες σε παράγοντες βαρύτητας και ευπάθειας.

Και δεν έχουν σκοπό ούτε να κερδοσκοπήσουν, ούτε να εκμεταλλευτούν τα δεδομένα των χρηστών που θα κάνουν το τεστ της εφαρμογής. «Θέλαμε να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε την κοινωνία αυτές της δύσκολες μέρες που διανύουμε», εξηγούν ο Θάνος και η Μαλαματή.

Η Riskr, είναι μια πλατφόρμα ψηφιακής αξιολόγησης ρίσκου, για τη νόσο COVID-19. Στοχεύει στο να προσφέρει μία πρώτη εικόνα στον χρήστη για το αν νοσεί από τον ιό, και να του παράσχει αντίστοιχες συμβουλές προστασίας και αντιμετώπισης.

Ο χρήστης καλείται να απαντήσει σε μία σειρά ερωτήσεων που σχετίζονται με πιθανή συμπτωματολογία, το ιστορικό υγείας, το ταξιδιωτικό ιστορικό, καθώς και το ιστορικό πιθανής έκθεσής του στον ιό. Εφόσον απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις, προκύπτει ένα προσεγγιστικό πόρισμα για το επίπεδο του ρίσκου που έχει ο χρήστης, να νοσεί από τον COVID-19, καθώς και ένα αποτέλεσμα, που τον ενημερώνει για το αν ανήκει ή όχι ,σε ευπαθή ομάδα.

Οι ερωτήσεις είναι απλές και κατανοητές. Με το που ολοκληρώνεται η διαδικασία και διαπιστώνεις ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, σου φεύγει ένα βάρος και συνεχίζεις να ακολουθείς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Και διαρκεί λιγότερο από δύο λεπτά. Πρόκειται για ένα τόσο απλό αλλά τόσο χρήσιμο εργαλείο, άμεσα διαθέσιμο για την ιατρική κοινότητα και τους πολίτες.

Huffpost GR

Από που προέκυψε η ιδέα;

Αφορμή για τη δημιουργία αυτής της πλατφόρμας, στάθηκε ένα δυσάρεστο γεγονός, το οποίο συνέβη σε μία γυναίκα η οποία απεβίωσε μόνη στο σπίτι της και αβοήθητη, από τον κορονοϊό, χωρίς να γνωρίζει ο’τι έχει νοσήσει, γεγονός που επιβεβαιώθηκε, έπειτα από εργαστηριακές εξετάσεις.

«Στη δύσκολη αυτή περίοδο για όλους μας, θέλουμε μέσα από αυτό μας το έργο, να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες πάνω στο θέμα της υφιστάμενης πανδημίας, και το συγκεκριμένο έργο να αποτελέσει παρακινητική δράση για τους Έλληνες φοιτητές σε αντίστοιχες μελλοντικές κρίσεις», συμπληρώνει ο Θάνος Μπίλης.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ξανά ότι δεν αποθηκεύονται τα στοιχεία του χρήστη, σε αντίθεση με άλλη εφαρμογές, επομένως οι χρήστες ανώνυμα μπορούν να μάθουν αν η υγεία τους βρίσκεται σε κίνδυνο.

Μπορείτε να βρείτε την εφαρμογη εδώ.

Δημοφιλή