ΔΙΕΘΝΕΣ
27/08/2019 10:13 EEST

Ρουχανί: Δεν θα μιλήσουμε με τις ΗΠΑ μέχρι να αρθούν οι κυρώσεις

Τι είπε ο Ιρανός πρόεδρος μετά τις δηλώσεις Τραμπ περί συνάντησης.

Anadolu Agency via Getty Images

Το Ιράν δεν θα έχει συνομιλήσει με τις ΗΠΑ μέχρι να αρθούν όλες οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη, είπε ο πρόεδρος Χασάν Ρουχανί την Τρίτη, μία ημέρα αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι θα συναντούσε τον Ιρανό ομόλογό του για να επιχειρηθεί να δοθεί τέλος στο αδιέξοδο για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Ο Τραμπ είπε τη Δευτέρα ότι θα συναντούσε τον πρόεδρο του Ιράν υπό τις σωστές συνθήκες για να δοθεί τέλος στην αντιπαράθεση σχετικά με την πυρηνική συμφωνία του 2015 μεταξύ της Τεχεράνης και έξι διεθνών δυνάμεων, και ότι συνομιλίες ήταν σε εξέλιξη για να διαπιστωθεί πώς ήταν δυνατόν να ανοίξουν γραμμές πίστωσης προκειμένου να αντέξει η οικονομία του Ιράν.

Ο Ρουχανί είπε ότι το Ιράν ήταν πάντα έτοιμο για συνομιλίες, «αλλά πρώτα οι ΗΠΑ θα έπρεπε να δράσουν, προχωρώντας σε άρση όλων των παράνομων και άδικων κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν».

Μιλώντας στη σύνοδο της G7 στο γαλλικό θέρετρο της Μπιαρίτζ, ο Τραμπ απέκλεισε την άρση των οικονομικών κυρώσεων σε αντιστάθμιση των ζημιών που έχει υποστεί το Ιράν.

Το Ιράν έχει περιορίσει τον βαθμό της συμμόρφωσής του στη συμφωνία, στο πλαίσιο αντιποίνων στις αμερικανικές κυρώσεις.

«Θα συνεχίσουμε να περιορίζουμε τις δεσμεύσεις μας στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2015 εάν δεν υπάρξουν εγγυήσεις για τα συμφέροντά μας» είπε ο Ρουχανί σε ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά. «Η Τεχεράνη ποτέ δεν ήθελε πυρηνικά όπλα».