Ρουμανία: Γιατροί αφαιρούσαν εμφυτεύματα από πτώματα και τα χρησιμοποιούσαν ξανα

Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Ρουμανίας, ένα από τα λιγότερο ανεπτυγμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Kacper Pempel via Reuters

Αντιμέτωποι με ποινική έρευνα είναι Ρουμάνοι γιατροί, καθώς είναι ύποπτοι ότι αφαίρεσαν εκατοντάδες ιατρικά εμφυτεύματα από πτώματα και τα επαναχρησιμοποίησαν σε ζωντανούς ασθενείς.

Ένας από τους πέντε γιατρούς, ο οποίος εργαζόταν σε νοσοκομείο στο Ιάσιο τέθηκε υπό κράτηση εν αναμονή της έρευνας με τις κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας και δωροδοκία, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των αρμόδιων εισαγγελέων, αναφέρει ο Guardian.

Οι εισαγγελείς είπαν ότι ο ανώνυμος γιατρός επέβλεπε ένα δίκτυο άλλων τεσσάρων γιατρών που του παρέδωσαν εμφυτεύματα καρδιάς, τα οποία είχαν ληφθεί από νεκρούς ασθενείς χωρίς προηγούμενη έγκριση, ούτε από τους ίδιους ούτε από τις οικογένειές τους.

Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο γιατρός - το όνομα του οποίου δεν έχει δωθεί στη δημοσιότητα - πραγματοποίησε 238 επεμβάσεις σε επτά χρόνια από το 2017, χρησιμοποιώντας παράνομα εμφυτεύματα που αφαιρέθηκαν από νεκρούς ασθενείς ή άγνωστης προέλευσης, θέτοντας τους ασθενείς του σε κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών ή θανάτου.

«Ένα μεγάλο μέρος των εμφυτευμάτων που συνέστησε ο γιατρός δεν ήταν απαραίτητα και προκλήθηκαν από ψευδείς διαγνώσεις ή από προηγουμένως συνταγογραφούμενα φάρμακα που θα προκαλούσαν συγκεκριμένα συμπτώματα», ανέφερε η δήλωση.

Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Ρουμανίας, ένα από τα λιγότερο ανεπτυγμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει χαρακτηριστεί από διαφθορά, αναποτελεσματικότητα και πολιτικοποιημένη διαχείριση.

Το κράτος έχτισε ένα νοσοκομείο τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, ξοδεύει τα λιγότερα για την υγειονομική περίθαλψη στην ΕΕ και δεκάδες χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές έχουν μεταναστεύσει.