ΔΙΕΘΝΕΣ
20/09/2018 15:56 EEST

Ρομπότ εξερευνούν το βυθό της θάλασσας ψάχνοντας υλικά για την κατασκευή smartphones

Reuters

Σε βάθος 8.000 ποδιών στο βυθό ανάμεσα στη Νορβηγία και τη Γροιλανδία θα βρεθούν ρομπότ που στέλνουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν προκειμένου να ανακαλύψουν τυχόν πολύτιμα μέταλλα που θα διατεθούν για την κατασκευή smartphones.

«Ο ωκεανός είναι άγνωστος στους περισσότερους από εμάς και πιθανότατα οι ερευνητές έρθουν αντιμέτωποι με νέα σημαντικά ευρήματα κατά την εξερεύνησή τους», δήλωσε ο επιστήμονας Θιμπό Μπαρέιρ στο πρακτορείο Reuters.

Eξήγησε παράλληλα πως είναι παράλογο να στέλνουμε αποστολές σε ξένους πλανήτες και να μην έχουμε εξερευνήσει σε βάθος τον δικό μας.

Reuters

Η ομάδα που έχει καταρτιστεί χρησιμοποιεί συσκευές υψηλής τεχνολογίας, όπως αυτόνομα ρομπότ και υποβρύχια που θα «ψηλαφίσουν» τα σκοτεινά βάθη της θάλασσας όπου κοιτάσματα χαλκού, χρυσού και άλλων μετάλλων βρίσκονται σε υψηλές συγκεντρώσεις.

Οι ερευνητές που ξεκίνησαν την μελέτη πέρσι θα περάσουν ψάχνοντας τα επόμενα πέντε χρόνια. Απώτερος σκοπός της αποστολής είναι ο εντοπισμός σπάνιων στοιχείων που θα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή οθονών, φακών κάμερας και άλλων τμημάτων των smartphones.