Ρομποτικό τεθωρακισμένο έκανε δοκιμή με πραγματικά πυρά

Πραγματικά πυρά από πυροβόλο σε τηλεχειριζόμενο πυργίσκο που βρισκόταν σε ρομποτικό τεθωρακισμένο.
.
.
Milrem Robotics

Την πρώτη δοκιμή με πραγματικά πυρά από τηλεχειριζόμενο πυργίσκο PROTECTOR Remote Turret που ήταν εγκατεστημένος σε Type-X Robotic Combat Vehicle (RCV) πραγματοποίησαν η Milrem Robotics και η Kongsberg Defence & Aerospace.

Η δοκιμή έλαβε χώρα τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου και περιελάμβανε το PROTECTOR RT40 της Kongsberg, που διαθέτει πυροβόλο Bushmaster των 30 χιλιοστών και προηγμένο σύστημα διαχείρισης πυρομαχικών.

Η δοκιμή πραγματικών πυρών ήταν βήμα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης του κοινού προγράμματος των εταιρειών για την ανάπτυξη του Nordic Robotic Wingman (NRW)- ενός ρομποτικού οχήματος μάχης σχεδιασμένου για να ικανοποιεί τις απαιτήσεις των βορείων και των δυτικοευρωπαϊκών χωρών, μα και αυτές των ΗΠΑ. Ο σκοπός του NRW είναι η υποστήριξη κυρίων αρμάτων μάχης και ΤΟΜΑ (τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης) και διαθέτει τηλεχειριζόμενους πυργίσκους PROTECTOR ειδικά διαμορφωμένους για να καλύπτουν τις ανάγκες του εκάστοτε χρήστη.

Το Type-X, που αποτελεί τη βάση για το NRW, παρέχει ισχύ πυρός και τακτική χρησιμότητα ανάλογη μιας μονάδας που διαθέτει ΤΟΜΑ, προκειμένου να παρέχει σε μηχανοκίνητες μονάδες τη δυνατότητα διάσπασης εχθρικών αμυντικών γραμμών με ελάχιστο κίνδυνο για τα φιλικά στρατεύματα. Το όχημα μπορεί να εξοπλιστεί με πυροβόλο μέχρι και 50 χιλιοστών, αντιαρματικούς πυραύλους και ένα προσδεδεμένο με καλώδιο drone για καλύτερη και συνεχή εικόνα του περιβάλλοντος χώρου. Ακόμη, διαθέτει «έξυπνες» λειτουργίες όπως «follow-me», πλοήγηση μέσω waypoints, εντοπισμό εμποδίων κ.α., καθώς οι αλγόριθμοί του έχουν δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης.