Ρωσία: Εκτεθειμένος λόγω κορονοϊού ο πρόεδρος Πούτιν

Υποσχέθηκε μπόνους σε γιατρούς και νοσηλευτές, ωστόσο πολλοί δεν έχουν λάβει τα χρήματα.
Alexei Nikolsky via Getty Images

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν, έχει δεχτεί έντονες κριτικές για αυτό που εκλαμβάνεται ως απουσία του κατά την έναρξη της κρίσης του κορονοϊού στη Ρωσία, ωστόσο τον προηγούμενο μήνα επιχείρησε μια δυναμική επιστροφή, υποσχόμενος μπόνους ύψους που έφτανε σε αξία μέχρι και 1.000 ευρώ τον μήνα για κάθε γιατρό, νοσηλευτή και γενικότερα υγειονομικό της «πρώτης γραμμής» στη μάχη κατά του ιού. Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times, ο Πούτιν φαίνεται να δυσκολεύεται να κάνει πραγματικότητα την υπόσχεση αυτή, καθώς έναν μήνα μετά πολλοί δεν έχουν λάβει χρήματα- αντ’αυτού κάποιοι γιατροί έχουν δεχτεί επισκέψεις από αστυνομικούς και εισαγγελείς που ρωτούν γιατί διαμαρτυρήθηκαν δημόσια για τη μη καταβολή των μπόνους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Κρεμλίνο έχει πάνω από 500 δισ. δολάρια σε διάφορα ταμεία για δύσκολες συνθήκες, οπότε ο Ρώσος πρόεδρος μπορεί να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του, μα σε ένα σύστημα με μεγάλη διαφθορά πολλοί αξιωματούχοι φοβούνται πως θα δεχτούν επικρίσεις ή θα διερευνηθούν για δαπάνες κρατικού χρήματος που δεν περιλαμβανόταν στους προηγούμενους προϋπολογισμούς τους. «Οπότε όταν τέθηκε το θέμα της καταβολής των χρημάτων, δίστασαν, πήραν την πρωτοβουλία να προβούν σε κρατήσεις για τον χρόνο που κάποιοι υγειονομικοί περνούσαν σε ασθενείς που δεν είχαν κορονοϊό ή ίσως καταχράστηκαν κάποια από τα χρήματα» σημειώνεται σχετικά.

Στο Κρασνοντάρ ο επικεφαλής ενός νοσοκομείου αποπέμφθηκε μετά από διαμαρτυρία του προσωπικού, και τώρα διερευνάται για αμέλεια από τις ρωσικές αρχές. Ένας γιατρός από τη γειτονική πόλη Αμπίνσκ που βοήθησε να διοργανωθούν διαμαρτυρίες για τη μη καταβολή του μπόνους έλαβε επιστολή από την αστυνομία πως διερευνάται για «εξτρεμιστικές δραστηριότητες». Η Γιούλια Βόλκοβα, γιατρός του Κρασντοντάρ που ηγείται του τοπικού κλάδου της Συμμαχίας των Γιατρών, ένωσης που πρόσκειται στον αντιπολιτευόμενο Ναβάλνι, είπε πως οι υγειονομική είχαν χαρεί για τα έξτρα χρήματα, ωστόσο πλέον φοβούνται πως θα διερευνηθούν εάν εκφράσουν παράπονα.

Σε κάποιες περιπτώσεις, παρόλα αυτά, οι εισαγγελείς βοηθούν: Το γραφείο του εισαγγελέα στη Συμφερόπολη της Κριμαίας ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα πως διερεύνησε καταγγελίες για μη καταβολή και τις βρήκε δικαιολογημένες, οπότε έδωσε εντολή στις τοπικές αρχές να βάλουν τα χρήματα.

Ο ίδιος ο Πούτιν πρόσφατα εξέφρασε οργή σε τηλεδιάσκεψη για το ότι αξιωματούχοι σε πολλά μέρη δεν είχαν υπακούσει στην εντολή: «Έδωσα συγκεκριμένα νούμερα για αυτές τις πληρωμές για γιατρούς, νοσηλευτές, όλο το ιατρικό προσωπικό, πληρώματα ασθενοφόρων κ.ο.κ....αυτό που έκαναν ήταν ένα γραφειοκρατικό χάος, μετρώντας τις ώρες εργασίας σε κάποιου είδους ρολόι. Σας είπα να μετράτε με ρολόι ή κάτι τέτοιο; Όχι!».

Όπως είπε, 29 περιοχές είχαν αγνοήσει την εντολή του και λιγότεροι από τους μισούς υγειονομικούς στη χώρα είχαν λάβει τα χρήματα που υποσχέθηκε. Διατάσσοντας τη συνέχιση και ολοκλήρωση του προγράμματος, ο Πούτιν είπε πως θα εξετάσει ο ίδιος προσωπικά το θέμα για κάθε περιοχή της Ρωσίας.

Μεγάλο μέρος της ευθύνης αποδίδεται στο προσωπικό του πρωθυπουργού Μισούστιν, που πέρασε μεγάλο μέρος του μήνα στο νοσοκομείο, έχοντας νοσήσει από τον κορονοϊό. Ο πρωθυπουργός είπε σε τηλεδιάσκεψη με αξιωματούχους πως έγγραφα που χρειάζονταν δεν συντάχθηκαν σωστά και άφησαν περιθώρια σε τοπικούς αξιωματούχους να αποφύγουν την καταβολή.

Αναλυτές υποστηρίζουν πως πολλοί αξιωματούχοι έχουν ξεχάσει πώς να παίρνουν αποφάσεις μόνοι τους, και κάποιοι κάνουν λόγο για σημαντική αποδυνάμωση του Πούτιν- ωστόσο οι περισσότεροι εκτιμούν πως θα ανακάμψει και πάλι, ακόμα και με κάποιες απώλειες. Υπενθυμίζεται πως ο Ρώσος πρόεδρος δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει δυσκολίες ως προς τις μεταρρυθμίσεις που θα του επιτρέψουν να παραμείνει στην εξουσία ως το 2036 (αν και δημοψήφισμα πάνω σε αλλαγές στο Σύνταγμα που είχε προγραμματιστεί για τον Απρίλιο ακυρώθηκε λόγω κορονοϊού).

Δημοφιλή