ΔΙΕΘΝΕΣ
05/10/2018 17:06 EEST | Updated 05/10/2018 17:12 EEST

Ρωσία: Ενας στους δύο νέους δεν γνωρίζει για τις σταλινικές διώξεις

AlexeyBorodin via Getty Images

Το 47% των νέων Ρώσων, ηλικίας 18-24 ετών, δεν έχει ακούσει τίποτα για τις σταλινικές διώξεις, παρά το γεγονός ότι πάνω από το 30% των ρωσικών οικογενειών είχαν συγγενείς που υπήρξαν θύματα των διώξεων αυτών.

Αυτή την εικόνα καταγράφει έρευνα που πραγματοποίησε το Εθνικό Κέντρο Μελέτης της Κοινής Γνώμης (WICIOM), σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι πιο ενημερωμένα για το θέμα είναι τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, αφού, στην κατηγορία αυτή, το 89% δήλωσε ότι γνωρίζει το ζήτημα.

Συνολικά, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ένα ποσοστό 19% δήλωσε ότι ακούει για πρώτη φορά για τις σταλινικές διώξεις.

Το 35% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι γνώριζε πως στην οικογένεια του υπήρξαν θύματα. Παράλληλα, οι εννέα στους δέκα της κατηγορίας αυτής ανέφεραν ότι έμαθαν για τις διώξεις από αφηγήσεις των οικείων τους προσώπων.

Πάντως, το 43% των Ρώσων θεωρούν ότι στην οικογένεια τους δεν υπέστη κανείς διώξεις.

Το 2017 το ανεξάρτητο ερευνητικό κέντρο Levada-Centr είχε πραγματοποιήσει δημοσκόπηση με θέμα πως αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι τις σταλινικές διώξεις. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας, το 39% των ερωτηθέντων που γνώριζε για τις διώξεις τις θεωρούσε έγκλημα. Το 25% τις χαρακτήριζε «πολιτική αναγκαιότητα», ενώ το 36% ήταν πρόθυμο να τις δικαιολογήσει, λόγω των «επιτευγμάτων της περιόδου διακυβέρνησής του Στάλιν».

Ημέρα μνήμης για τα θύματα των πολιτικών διώξεων στην Ρωσία έχει ορισθεί η 30η Οκτωβρίου.