Ρωσικές εκλογές, πράκτορες, διαδίκτυο και αδιαφορία

Ρωσικές εκλογές, πράκτορες, διαδίκτυο και αδιαφορία
Yegor Aleyev via Getty Images

O ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ετοιμάζεται να διεκδικήσει στις εκλογές της 18ης Μαρτίου 2018 για τέταρτη φορά τον προεδρικό θώκο της χώρας του. Η επανεκλογή του θεωρείται σίγουρη εξαιτίας της έλλειψης μια ηγετικής φυσιογνωμίας που θα ενώσει την αντιπολίτευση και της «σιδηράς πυγμής» που χαρακτηρίζει τις σχεδόν εδώ και δυο δεκαετίες διακυβέρνησής του είτε από τη θέση του προέδρου ή του πρωθυπουργού.

H ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη θεωρεί δεδομένη την επανεκλογή Πούτιν και εμφανίζεται αδιάφορη για την έκβαση των ρωσικών εκλογών της 18ης Μαρτίου σύμφωνα με τα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα του PaloPro, εργαλείο για web – analytics. Η οντότητα «Ρωσικές εκλογές» κατέγραψε 4.282 συνολικές αναφορές για την χρονική περίοδο 1- 14 Μαρτίου 2018. Παρατηρούμε ότι οι περισσότερες αναφορές προέρχονται από τις ιστοσελίδες ειδήσεων (news) και μετά ακολουθούν τα social media. Tα συναισθήματα των αναφορών είναι στην πλειοψηφία τους ουδέτερα (48%), ακολουθούν τα αρνητικά (37%) και τέλος τα θετικά (15%).

Η θεματολογία επικεντρώνονται στο πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν χειρίζεται την εσωτερική αλλά και την εξωτερική πολιτική της χώρας. Υπάρχουν πολλές αναφορές και για την πρόσφατη δημοσκόπηση του Ρωσικού Κέντρου Μελέτης Κοινής Γνώμης (VICIOM) που δείχνει ότι το 69% των Ρώσων ψηφοφόρων προτίθεται να ξαναψηφίσει τον Πούτιν στις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Παράλληλα αναφέρονται και συνυποψήφιοι του Πούτιν οι οποίοι ξεχωρίζουν καθώς και ο Αλεξέι Ναβάλνι μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της αντιπολίτευσης που όμως του έχει απαγορευτεί να συμμετάσχει στις εκλογές.

Επίσης ένα άλλο θέμα που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον είναι και η κρίση μεταξύ Βρετανίας και Ρωσίας με αφορμή τη δηλητηρίαση στην Αγγλία του πρώην ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια. Ταυτόχρονα έμφαση δίνεται και στην είδηση ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε την απέλαση 23 ρώσων διπλωματών ως απάντηση στη δολοφονική επίθεση με δηλητήριο.

Η ανάλυση περιεχομένου των αναφορών μας αποκαλύπτει ενδιαφέροντα στοιχεία για το πως η ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη αντιμετωπίζει τις ρωσικές εκλογές και φυσικά τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη θεωρεί δεδομένη την επανεκλογή του Βλαντιμίρ Πούτιν και τον αξιολογεί ως έναν ηγέτη ο οποίος εμπνέεται από πατριωτισμό. Να επισημάνουμε και αναφορές που αναφέρουν ως παράδειγμα τον πρόεδρο Πούτιν για τους Έλληνες κυβερνήτες και πολιτικούς. Το ότι ο ρώσος πρόεδρος κυβερνάει με απολυταρχικό τρόπο τη χώρα του δεν φαίνεται να προβληματίζει την παρούσα στιγμή την πλειοψηφία της ελληνικής διαδικτυακής γνώμης. Ωστόσο οφείλουμε να επισημάνουμε ότι υπάρχει και ένα σημαντικό τμήμα του ελληνικού διαδικτύου που θεωρεί ότι ο Πούτιν δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία του ατόμου και την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου. Η πλειοψηφία του διαδικτύου εμφανίζεται αδιάφορη για την έκβαση των εκλογών.

Παράλληλα κάποιοι χρήστες του ελληνικού διαδικτύου συνδέουν την κρίση μεταξύ Βρετανίας και Ρωσίας για τη δηλητηρίαση Σεργκέι Σκριπάλ και με τις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Οι αναφορές για μποϋκοτάζ των εκλογών και για το τι ποσοστά επιθυμεί να επιτύχει ο Πούτιν τους κάνουν να πιστεύουν ότι η Δύση επιδιώκει με τις κατηγορίες - για τη δηλητηρίαση και τις παρεμβάσεις του Πούτιν σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις- να τον παρουσιάσει ως αντιδημοκρατικό με σκοπό να ενισχύσει τους υποψήφιους της αντιπολίτευσης και να επηρεάσει ένα μέρος των ρώσων ψηφοφόρων ώστε ο Πούτιν να μην πιάσει μεγάλο ποσοστό επανεκλογής που θα τον αναδείξει εκ νέου απόλυτο και αδιαμφισβήτητο άρχων της χώρας. Όμως πρέπει να αναφέρουμε και τους συνωμοσιολόγους χρήστες του διαδικτύου που φαίνεται να συνδέουν τη Ρωσία με τη δηλητηρίαση των Σκριμπάλ παραπέμποντας σε παρόμοιες δραστηριότητες ανάλογες με εκείνες της περιβόητης KGB.

Επιπλέον η ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη θεωρεί ότι πολιτική σταθερότητα στη Ρωσία, με τα όποια ελαττώματά της, δίνει την ευκαιρία στον Βλαντιμίρ Πούτιν να χειριστεί αναπόσπαστος την εξωτερική πολιτική. Το ελληνικό διαδίκτυο πιστώνει αυτήν την πολιτική σταθερότητα στον Πούτιν. Ωστόσο το ελληνικό διαδίκτυο θεωρεί ότι ο Πούτιν για την προώθηση των εθνικών συμφερόντων δεν έχει σταθερούς συμμάχους και κινείται ανάλογα με τις υφιστάμενες γεωπολιτικές ισορροπίες. Τα social media αναφέρονται και στις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας τις οποίες θεωρούν στενές. Παράλληλα φαίνεται να τους προβληματίζουν αναφορικά με την Ελλάδα.

Δημοφιλή