ΔΙΕΘΝΕΣ
18/09/2018 10:58 EEST | Updated 18/09/2018 15:02 EEST

Ρωσικό υπουργείο Άμυνας: Το αεροσκάφος μας καταρρίφθηκε από τη συριακή αεράμυνα εν μέσω ισραηλινής επίθεσης

Artyom_Anikeev via Getty Images

Το ρωσικό αεροσκάφος Il-20 το οποίο εξαφανίστηκε στη Συρία καταρρίφθηκε εν τέλει από συριακό αντιαεροπορικό σύστημα S-200, ενώ ήταν σε εξέλιξη πλήγματα από ισραηλινά F-16 στην περιοχή, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, όπως μετέδωσε το RT.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, αυτό που ανακοινώθηκε ήταν ότι η ισραηλινή επίθεση στη Συρία προκάλεσε μια σειρά γεγονότων τα οποία οδήγησαν στην κατάρριψη του αεροσκάφους με το 15μελές πλήρωμα από συριακό S-200- και η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει ανάλογα.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, τα ισραηλινά μαχητικά επιτέθηκαν αφού προσέγγιζαν από την κατεύθυνση της Μεσογείου, πετώντας σε χαμηλό ύψος και «δημιουργώντας μια επικίνδυνη κατάσταση για άλλα αεροσκάφη και πλοία στην περιοχή». 

«Οι Ισραηλινοί πιλότοι χρησιμοποίησαν το ρωσικό αεροπλάνο ως κάλυψη, κάνοντάς το να στοχευθεί από τις δυνάμεις της συριακής αεράμυνας. Ως αποτέλεσμα, το Il-20, το ίχνος του οποίου στο ραντάρ είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι του F-16, καταρρίφθηκε από πύραυλο S-200», υποστηρίζει το ρωσικό υπουργείο, που κατηγορεί το Ισραήλ πως κατά πάσα πιθανότητα γνώριζε ότι το αεροπλάνο βρισκόταν στην περιοχή, αλλά αυτό δεν το εμπόδισε να προβεί σε αυτή την «πρόκληση», ενώ δεν υπήρξε και έγκαιρη ενημέρωση των ρωσικών δυνάμεων, καθώς αυτή έγινε ένα λεπτό πριν αρχίσει η επίθεση. 

 

 

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωσή του ανεβάζει περαιτέρω τους τόνους, κάνοντας λόγο για «προκλητικές ενέργειες από το Ισραήλ, τις οποίες θεωρούμε εχθρικές. 15 Ρώσοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν εξαιτίας των ανεύθυνων ενεργειών των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. Αυτό είναι απόλυτα ενάντια στο πνεύμα της ρωσο-ισραηλινής συνεργασίας. Επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας για ανάλογη απάντηση». Μάλιστα, σύμφωνα με το BBC, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Αβίγκντορ Λίμπερμαν, του είπε ότι η ευθύνη ανήκει πλήρως στο Ισραήλ- ενώ το ρωσικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον πρεσβευτή του Ισραήλ. 

H απάντηση του Ισραήλ

Από πλευράς τους, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξέφρασαν τη λύπη τους για τον θάνατο των μελών του πληρώματος του ρωσικού αεροσκάφους, κατηγορώντας για το περιστατικό την κυβέρνηση Άσαντ. 

«Το Ισραήλ εκφράζει τη λύπη του για τον θάνατο των μελών του πληρώματος του ρωσικού αεροσκάφους, που καταρρίφθηκε απόψε από συριακά αντιαεροπορικά πυρά. Το Ισραήλ θεωρεί το καθεστώς Άσαντ, οι ένοπλες δυνάμεις του οποίου κατέρριψαν το ρωσικό αεροπλάνο, πλήρως υπεύθυνο για αυτό το συμβάν» αναφέρεται σε tweet στον επίσημο λογαριασμό των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. 

Ακολούθησε σειρά από άλλα tweets, όπου κατηγορούνται το Ιράν και η Χεζμπολάχ για το περιστατικό, ενώ δίνονται διευκρινίσεις για το πλήγμα, το οποίο, όπως υποστηρίζεται, είχε ως στόχο εγκαταστάσεις από τις οποίες θα μεταφέρονταν εξαρτήματα για την κατασκευή όπλων με προορισμό τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, για να χρησιμοποιηθούν κατά του Ισραήλ. 

 «Το βράδυ, μαχητικά των IDF (ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων) στόχευσαν εγκαταστάσεις των συριακών ενόπλων δυνάμεων από τις οποίες συστήματα για την κατασκευή θανατηφόρων όπλων ακριβείας θα μεταφέρονταν εκ μέρους του Ιράν στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Αυτά τα όπλα προορίζονταν για επιθέσεις κατά του Ισραήλ, και αποτελούσαν μη αποδεκτή απειλή εναντίον του. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και ο ρωσικός στρατός έχουν σύστημα αποκλιμάκωσης, στο οποίο συμφώνησαν οι ηγέτες των χωρών, και έχει αποδειχτεί (η αποτελεσματικότητά του) πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Λειτουργούσε και αυτό το βράδυ». 

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στη συνέχεια αναφέρουν πως η αρχική έρευνα έχει δείξει πως το ρωσικό αεροπλάνο κατερρίφθη από «εκτεταμένα και ανακριβή συριακά αντιαεροπορικά πυρά (αντιαεροπορικούς πυραύλους)», και πως, όταν εκτοξεύτηκαν οι πύραυλοι, τα ισραηλινά μαχητικά ήταν ήδη εντός του ισραηλινού εναερίου χώρου. «Κατά τη διάρκεια του πλήγματος εναντίον του στόχου στη Λαττάκεια, το ρωσικό αεροπλάνο που χτυπήθηκε δεν ήταν εντός της ζώνης της επιχείρησης. Οι συριακές αντιαεροπορικές συστοιχίες έριχναν χωρίς καμιά διάκριση, και από ό,τι καταλαβαίνουμε δεν ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με το να εξακριβώσουν εάν στον αέρα υπήρχαν ρωσικά αεροπλάνα». 

Καταλήγοντας, τονίζεται πως «το Ισραήλ θα μοιραστεί όλες τις σχετικές πληροφορίες με τη ρωσική κυβέρνηση για την εξέταση του περιστατικού». 

Υπενθυμίζεται πως οι ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται στη Συρία αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους της κυβέρνησης Άσαντ. Όπως είχε αναφερθεί νωρίτερα, η επικοινωνία με το αεροπλάνο χάθηκε ενώ βρισκόταν πάνω από τη Μεσόγειο, καθώς επέστρεφε στην αεροπορική βάση Χμάιμιμ. Σύμφωνα με Ρώσο αξιωματούχο, το στίγμα χάθηκε από τα ραντάρ κατά τη διάρκεια επίθεσης τεσσάρων ισραηλινών F-16 κατά συριακών θέσεων στη Λαττάκεια. Επίσης, σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, τα ρωσικά ραντάρ εντόπισαν και εκτοξεύσεις πυραύλων από γαλλική φρεγάτα στην περιοχή.

 

 

Αμερικανός αξιωματούχος είχε εκφράσει νωρίτερα τη συγκεκριμένη υπόθεση (της κατά λάθος κατάρριψης από τη συριακή αεράμυνα). Παράλληλα, εκπρόσωπος του γαλλικού στρατού δήλωσε ότι οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν καμία εμπλοκή στην εξαφάνιση του ρωσικού Il-20.

Υπενθυμίζεται πως το Ισραήλ έχει προβεί σε σειρά αεροπορικών πληγμάτων στη Συρία, ενάντια σε αυτό που εκλαμβάνει ως εδραίωση της ιρανικής παρουσίας στη χώρα. Αν και σπάνια οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις παραδέχονται πως πραγματοποιούν πλήγματα στη Συρία, πρόσφατα αξιωματούχος είχε πει ότι έχουν πληγεί πάνω από 200 ιρανικοί στόχοι στη Συρία μέσα στους τελευταίους 18 μήνες.